Printer Friendly Version Отварање изложбе под називом „No concept“ у музеју манастира Житомислић @ 17 October 2022 12:26 PM

У музеју манастира Житомислић, генерални конзул Васо Гујић присуствовао је отварању изложбе под називом „ No concept“, којом овај музеј наставља свој циклус богатих културних садржаја.

На изложби су представљени радова 18 младих академских умјетника из Црне Горе. Циљ изложбе је афирмација младих умјетника и креирање богате културне понуде за град Никшић, а 18 умјетника и 18 дјела је симболика 18. септембра, дана града Никшића.

Поздрављајући присутне госте, игуман манастира Житомислић, Данило (Павловић) нагласио је да ова изложба наставак музејске традиције промовисања међурелигијске, међунационалне и интеркултуралне сарадње.

„По први пута сада излазимо изван граница Босне и Херцеговине и по први пут код нас гостују гости са стране, односно из Црне Горе. Ових дана потписаћемо и меморандум о сарадњи са њиховим Секретаријаом за културу и на тај начин наставити сарадњу са Никшићем“, рекао је игуман Данило.

Подсјетио је на успјешну годину рада музеја, у којој остварена сарадња са музејима из Сарајева и Травника, сарадња са ХКД Напредак, са разним културним институцијама и удружењима која се баве старањем о дјеци без родитељског старања и дјеци с потешкоћама у развоју.

Изложбу је свечано отворио начелник општине Никшић, г. Марко Ковачевић, рекавши да је "манастир Житомислић симбол обнове и поновног стварања тако да смо и ми симболично изабрали да сарађујемо са музејом Житомислић и са манастиром".

"И ми желимо да обновимо себе како је ова светиња себе обнављала ма колико да је лоше стање било у прошлости“, рекао је Ковачевић, додавши да им је изузетно задовољство да остварују културну сарадњу између Никшића и Мостара и да се спаја традиционално у нашој култури и оно ново и модерно.