Printer Friendly Version Обележавање школске славе Светог Саве у Мостару и Дрвару @ 1 February 2023 03:09 PM

У Владичанском двору у Мостару 27. Јануара 2023. године је одржана традиционална Светосавска академија у организацији Српског просвјетног и културног друштва ”Просвјета” Градски одбор Мостар и Српске православне црквене општине Мостар.

У програму су учествовала ученици ”Просвјетине школе српског језика, историје и културе” из Мостара, “Просвјетин” дечји хор „Алекса“ из Мостара и деца која похађају православну веронауку.

 

Беседу је одржао јереј Марко Гојачић, који је говорио о животу Светог Саве као светитеља и његовом великом доприносу у српској средњовековној књижености и просветитељству.

Светосавској академији у Мостару су присуствовали генерални конзул Васо Гујић, потпредседник градског већа Града Мостара Велибор Миливојевић, свештеници СПЦ и бројни припадници српске заједнице из Мостара.

Ученици и професори Основне школе „Дрвар“ су 27. јануара обележили школску славу Светог Саву, у присуству великог броја ученика, професора и родитеља.

Након пригодног обраћања директорке школе, Дубравке Кунић, дрварски парох Синиша Сердар је освештао савски колач и жито, и одржао пригодну беседу о Светом Сави, првом српском архиепископу, просветитељу и творцу законодавства, као и зачетнику српске средњовековне књижевности и писмености, и заштитнику просветних установа.

У културно-забавном делу програма, ученици су извели програм током кога су рецитовали пригодне песме у част Савиндана и пригодан културно-забавни програм у извођењу школског хора.

Обележавању школске славе су присуствовали начелница Општине Дрвар Душица Рунић са сарадницима, начелница Општине Источни Дрвар Милка Иванковић, представници Српске православне цркве, као и конзул Југослав Ђорђевић.