Printer Friendly Version Obeležavanje školske slave Svetog Save u Mostaru i Drvaru @ 1 February 2023 03:19 PM

U Vladičanskom dvoru u Mostaru 27. Januara 2023. godine je održana tradicionalna Svetosavska akademija u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar.

U programu su učestvovala učenici ”Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture” iz Mostara, “Prosvjetin” dečji hor „Aleksa“ iz Mostara i deca koja pohađaju pravoslavnu veronauku.

Besedu je održao jerej Marko Gojačić, koji je govorio o životu Svetog Save kao svetitelja i njegovom velikom doprinosu u srpskoj srednjovekovnoj knjiženosti i prosvetiteljstvu.

Svetosavskoj akademiji u Mostaru su prisustvovali generalni konzul Vaso Gujić, potpredsednik gradskog veća Grada Mostara Velibor Milivojević, sveštenici SPC i brojni pripadnici srpske zajednice iz Mostara.

Učenici i profesori Osnovne škole „Drvar“ su 27. januara obeležili školsku slavu Svetog Savu, u prisustvu velikog broja učenika, profesora i roditelja.

Nakon prigodnog obraćanja direktorke škole, Dubravke Kunić, drvarski paroh Siniša Serdar je osveštao savski kolač i žito, i održao prigodnu besedu o Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva, kao i začetniku srpske srednjovekovne književnosti i pismenosti, i zaštitniku prosvetnih ustanova.

U kulturno-zabavnom delu programa, učenici su izveli program tokom koga su recitovali prigodne pesme u čast Savindana i prigodan kulturno-zabavni program u izvođenju školskog hora.

Obeležavanju školske slave su prisustvovali načelnica Opštine Drvar Dušica Runić sa saradnicima, načelnica Opštine Istočni Drvar Milka Ivanković, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i konzul Jugoslav Đorđević.