Printer Friendly Version Позив Босни и Херцеговини да се придружи Отвореном Балкану @ 3 May 2023 03:16 PM

Мостар, 2. мај 2023. Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је данас наду да ће регион наставити да развија односе и просперитетан Балкан за све своје привреднике и упутила позив Босни и Херцеговини да се придружи иницијативи Отворени Балкан.

Пре само 48 сати била сам у Загребу, надам се да ћемо и у наредним недељама да наставимо овим путем да развијамо односе и просперитетан Балкан за све наше привреднике, поручила је Брнабић на свечаном отварању Сајма привреде у Мостару.

Премијерка је указала на то да је у последњих 10 година удвостручена привредна размена између Босне у Херцеговине и Србије.

Према њеним речима, тржиште БиХ је важно за Србију. БиХ је други извозни партнер, Немачка је прва, док је Србија Босни и Херцеговини трећи извозни партнер.

Само ови параметри говоре о томе колико смо једни другима важни. Позивам Босну и Херцеговину да се придружи иницијативи Отворени Балкан, иницијативи о отварању граница, поновила је Брнабић.

Она је истакла да је ово шеста година заредом да Србија учествује на сајму.

У Мостару борави и делегација Привредне коморе Србије, а на штанду наше земље присутно је 14 излагача.

Брнабић се пре отварања сајма састала и са замеником председавајућег Дому народа Парламентарне скупштине Драганом Човићем и са председавајућом Вијећу министара Босне и Херцеговине Борјаном Кришто.

Настављамо да унапређујемо сарадњу зарад нашег регионалног просперитета, написала је премијерка на свом Твитер налогу након сусрета са Човићем.

Брнабић је са Кришто разговарала о регионалној трговинској сарадњи, заједничком раду на економским потенцијалима и инфраструктурној повезаности у циљу даљег развоја двеју земаља.