Printer Friendly Version Poziv Bosni i Hercegovini da se pridruži Otvorenom Balkanu @ 3 May 2023 03:25 PM

Mostar, 2. maj 2023. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas nadu da će region nastaviti da razvija odnose i prosperitetan Balkan za sve svoje privrednike i uputila poziv Bosni i Hercegovini da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkan.

Pre samo 48 sati bila sam u Zagrebu, nadam se da ćemo i u narednim nedeljama da nastavimo ovim putem da razvijamo odnose i prosperitetan Balkan za sve naše privrednike, poručila je Brnabić na svečanom otvaranju Sajma privrede u Mostaru.

Premijerka je ukazala na to da je u poslednjih 10 godina udvostručena privredna razmena između Bosne u Hercegovine i Srbije.

Prema njenim rečima, tržište BiH je važno za Srbiju. BiH je drugi izvozni partner, Nemačka je prva, dok je Srbija Bosni i Hercegovini treći izvozni partner.

Samo ovi parametri govore o tome koliko smo jedni drugima važni. Pozivam Bosnu i Hercegovinu da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkan, inicijativi o otvaranju granica, ponovila je Brnabić.

Ona je istakla da je ovo šesta godina zaredom da Srbija učestvuje na sajmu.

U Mostaru boravi i delegacija Privredne komore Srbije, a na štandu naše zemlje prisutno je 14 izlagača.

Brnabić se pre otvaranja sajma sastala i sa zamenikom predsedavajućeg Domu naroda Parlamentarne skupštine Draganom Čovićem i sa predsedavajućom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Nastavljamo da unapređujemo saradnju zarad našeg regionalnog prosperiteta, napisala je premijerka na svom Tviter nalogu nakon susreta sa Čovićem.

Brnabić je sa Krišto razgovarala o regionalnoj trgovinskoj saradnji, zajedničkom radu na ekonomskim potencijalima i infrastrukturnoj povezanosti u cilju daljeg razvoja dveju zemalja.