Printer Friendly Version Помен погинулим Србима на Петровачкој цести у акцији „Олуја“ @ 8 August 2023 02:46 PM

У оквиру дводневне посете Босни и Херцеговини, Републици Српској, председник Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик у пратњи Епископа Бихаћко-петровачког Сeргија положили су венце на спомен-обележје на Петровачкој цести, где је 7. августа 1995. године гранатирана колона српских избеглица.

„28 година је прошло, а безброј пута сам помислио на колону измучених избеглица које су пролазиле овуда и како су страдали. Годинама нисмо обележавали трагедију наших људи. На овом месту, на Петровачкој цести, десеторо људи је убијено само зато што су Срби. Од тих десеторо четворо је деце - Јовица Дрча, Невенка и Жарко Рајић, Дарко Вуковић. Поштујемо хрватске и бошњачке жртве, али немојте да нас терате да заборавимо децу, убијену јер су носила српско име и презиме“, рекао је председник Вучић и додао да је "у бившој Југославији 45 година намерно прећуткивано све о тешким, најстрашнијим злочинима који су се догађали у НДХ".

"Ваљда је то било богоугодно да ћутимо, јер тиме нисмо никога изазивали. Чим бисмо рекли неку реч, били бисмо проказивани, нападани и оптуживани да нешто рушимо. Они који би били храбри, ретки који су били храбри, у ствари би градили шансу за опстанак, јер од прећуткивања нема ништа. Ми не тражимо од других да прећуткују злочине над својим народом, напротив, о томе мора да се говори, али ни ми више нећемо да ћутимо о тешким злочинима над нашим српским народом", поручио је председник и истакао да „сећањем на убијену децу бранимо будућност“.

Помену су присуствовале стотине грађана из повратничких српских општина у Федерацији БиХ, грађани који су били у колони када је бомбардована, српски повратници у Босански Петровац, председник Општинског већа Босански Петровац, начелници општина Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч, Дринић и Источни Дрвар.

Догађају су присуствовали генерални конзул Васо Гујић и конзул у Дрвару Југослав Ђорђевић.