Printer Friendly Version Pomen poginulim Srbima na Petrovačkoj cesti u akciji „Oluja“ @ 8 August 2023 02:53 PM

U okviru dvodnevne posete Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji Episkopa Bihaćko-petrovačkog Sergija položili su vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti, gde je 7. avgusta 1995. godine granatirana kolona srpskih izbeglica.

„28 godina je prošlo, a bezbroj puta sam pomislio na kolonu izmučenih izbeglica koje su prolazile ovuda i kako su stradali. Godinama nismo obeležavali tragediju naših ljudi. Na ovom mestu, na Petrovačkoj cesti, desetoro ljudi je ubijeno samo zato što su Srbi. Od tih desetoro četvoro je dece - Jovica Drča, Nevenka i Žarko Rajić, Darko Vuković. Poštujemo hrvatske i bošnjačke žrtve, ali nemojte da nas terate da zaboravimo decu, ubijenu jer su nosila srpsko ime i prezime“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je "u bivšoj Jugoslaviji 45 godina namerno prećutkivano sve o teškim, najstrašnijim zločinima koji su se događali u NDH".

"Valjda je to bilo bogougodno da ćutimo, jer time nismo nikoga izazivali. Čim bismo rekli neku reč, bili bismo prokazivani, napadani i optuživani da nešto rušimo. Oni koji bi bili hrabri, retki koji su bili hrabri, u stvari bi gradili šansu za opstanak, jer od prećutkivanja nema ništa. Mi ne tražimo od drugih da prećutkuju zločine nad svojim narodom, naprotiv, o tome mora da se govori, ali ni mi više nećemo da ćutimo o teškim zločinima nad našim srpskim narodom", poručio je predsednik i istakao da „sećanjem na ubijenu decu branimo budućnost“. Pomenu su prisustvovale stotine građana iz povratničkih srpskih opština u Federaciji BiH, građani koji su bili u koloni kada je bombardovana, srpski povratnici u Bosanski Petrovac, predsednik Opštinskog veća Bosanski Petrovac, načelnici opština Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Drinić i Istočni Drvar.

Događaju su prisustvovali generalni konzul Vaso Gujić i konzul u Drvaru Jugoslav Đorđević.