Printer Friendly Version Обележавање страдања Срба у Гаравицама @ 5 September 2023 01:30 PM

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, у Спомен-подручју у Гаравицама код Бихаћа, једном од највећих стратишта српског народа у НДХ, 02. септембра је обележена 82 година од усташког злочина над 12.000 Срба, међу којима је био и велики број деце.

Парастос за убијене српске цивиле служило је свештенство Бихаћко-петровачке епархије, а у име институција Републике Српске венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић. Венце и цвеће положили су и српски представници у институцијама БиХ, представници више локалних заједница из Републике Српске, СУБНОР-а Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Одбора „Гаравице 1941“ и Удружења грађана „Уна“, потомци страдалих, као и бројни грађани.

У име Републике Србије венац је положио конзул Ј. Ђорђевић.

Председник Републике Српске Милорад Додик је у свом обраћању рекао да Гаравице не смеју нестати из колективног сећања српског народа и указао на сраман однос локалних и кантоналних власти према том месту у Бихаћу, што показује запуштено и оскрнављено спомен-обиљежје које подсећа на 12.000 Срба побијених у НДХ пре 82 године. Они су страдали само зато што су Срби православне вере. Нагласио је проблеме са којима се суочавају у вези са изградњом комплекса, те да ће стога покушати са нашом Црквом да се изгради спомен-капела са именима свих жртава. Истакао је да ће покушати Гаравице поставити на највећи ниво колективног сећања на страдање и геноцид који је почињен над Србима. Указао је да у Гаравицама нема представника међународне заједнице, али ни представника локалних и кантоналних власти да искажу поштовање према жртвама. Подсетио је да је у Бихаћу пред рат живело 43,7 одсто Срба, а да их данас нема ни у маргиналним статистикама.

Присутнима се пригодним говором обратио и председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, као и председник Удружења “Гравице 1941“ Небојша Кушптриловић. Почетком Другог светског рата 1941. године усташе су у месту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у НДХ, побиле 12.000 српских цивила, а међу жртвама је био и велики број деце.