Printer Friendly Version Obeležavanje stradanja Srba u Garavicama @ 5 September 2023 01:34 PM

U organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, u Spomen-području u Garavicama kod Bihaća, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH, 02. septembra je obeležena 82 godina od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio i veliki broj dece.

Parastos za ubijene srpske civile služilo je sveštenstvo Bihaćko-petrovačke eparhije, a u ime institucija Republike Srpske vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić. Vence i cveće položili su i srpski predstavnici u institucijama BiH, predstavnici više lokalnih zajednica iz Republike Srpske, SUBNOR-a Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Odbora „Garavice 1941“ i Udruženja građana „Una“, potomci stradalih, kao i brojni građani.

U ime Republike Srbije venac je položio konzul J. Đorđević.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je u svom obraćanju rekao da Garavice ne smeju nestati iz kolektivnog sećanja srpskog naroda i ukazao na sraman odnos lokalnih i kantonalnih vlasti prema tom mestu u Bihaću, što pokazuje zapušteno i oskrnavljeno spomen-obilježje koje podseća na 12.000 Srba pobijenih u NDH pre 82 godine. Oni su stradali samo zato što su Srbi pravoslavne vere. Naglasio je probleme sa kojima se suočavaju u vezi sa izgradnjom kompleksa, te da će stoga pokušati sa našom Crkvom da se izgradi spomen-kapela sa imenima svih žrtava. Istakao je da će pokušati Garavice postaviti na najveći nivo kolektivnog sećanja na stradanje i genocid koji je počinjen nad Srbima. Ukazao je da u Garavicama nema predstavnika međunarodne zajednice, ali ni predstavnika lokalnih i kantonalnih vlasti da iskažu poštovanje prema žrtvama. Podsetio je da je u Bihaću pred rat živelo 43,7 odsto Srba, a da ih danas nema ni u marginalnim statistikama.

Prisutnima se prigodnim govorom obratio i predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, kao i predsednik Udruženja “Gravice 1941“ Nebojša Kušptrilović.

Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine ustaše su u mestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH, pobile 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj dece.