Printer Friendly Version Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Дрвару @ 18 September 2023 11:55 AM

У Дрвару је, трећи пут заредом, свечано обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар. Свечаности су присуствовали челници општине Дрвар, српски посланици у Кантону 10, свештенство Српске православне цркве, као и бројни грађани Дрвара.

Начелница Општине Дрвар, Душица Рунић је у свом обраћању истакла задовољство што се Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава и у Дрвару, највећој српској повратничкој општини у Федерацији БиХ. Додала је да Срби у Дрвару поштују сваку веру и нацију, али да исто тако изнад свега воле своје, поносни на своју веру, на свој језик и писмо, обичаје и традицију, на богату историју и културу. Истакла је несебичну помоћ коју Србија и Српска пружају Дрвару. Поручила је да јединствени и поносни, под нашом заставом једино можемо корачати у сигурну будућност.

Конзул Ј. Ђорђевић је истакао значај обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, посебно за Дрвар као највеће српске општине у Федерацији БиХ, али и за друге повратничке општине које њему гравитирају. Нагласио је значај исказивања јединства Срба на овим просторима, као залога боље будућности, за очувања националног идентитета, културе, језика и писма, али и укупног просперитета повратничких општина на овим просторима. Додао је да ће у томе, као и до сада, имати безрезервну помоћ и подршку Р. Србије као њихове матице.

Након завршетка свечаног дела, уприличен је богат културно-уметнички програм у коме су учествовали ученици основне и средње школе у Дрвару, талентовани Дрварчани, чланови Српског културно-уметничког друштва "Гаврило Принцип" из Босанског Грахова и Аматерског културно-уметничког друштва "Мира Лукач" из Дрвара.