Printer Friendly Version Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Drvaru @ 18 September 2023 12:06 PM

U Drvaru je, treći put zaredom, svečano obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar. Svečanosti su prisustvovali čelnici opštine Drvar, srpski poslanici u Kantonu 10, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, kao i brojni građani Drvara.

Načelnica Opštine Drvar, Dušica Runić je u svom obraćanju istakla zadovoljstvo što se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava i u Drvaru, najvećoj srpskoj povratničkoj opštini u Federaciji BiH. Dodala je da Srbi u Drvaru poštuju svaku veru i naciju, ali da isto tako iznad svega vole svoje, ponosni na svoju veru, na svoj jezik i pismo, običaje i tradiciju, na bogatu istoriju i kulturu. Istakla je nesebičnu pomoć koju Srbija i Srpska pružaju Drvaru. Poručila je da jedinstveni i ponosni, pod našom zastavom jedino možemo koračati u sigurnu budućnost.

Konzul J. Đorđević je istakao značaj obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, posebno za Drvar kao najveće srpske opštine u Federaciji BiH, ali i za druge povratničke opštine koje njemu gravitiraju. Naglasio je značaj iskazivanja jedinstva Srba na ovim prostorima, kao zaloga bolje budućnosti, za očuvanja nacionalnog identiteta, kulture, jezika i pisma, ali i ukupnog prosperiteta povratničkih opština na ovim prostorima. Dodao je da će u tome, kao i do sada, imati bezrezervnu pomoć i podršku R. Srbije kao njihove matice.

Nakon završetka svečanog dela, upriličen je bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali učenici osnovne i srednje škole u Drvaru, talentovani Drvarčani, članovi Srpskog kulturno-umetničkog društva "Gavrilo Princip" iz Bosanskog Grahova i Amaterskog kulturno-umetničkog društva "Mira Lukač" iz Drvara.