Printer Friendly Version Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе @ 18 September 2023 12:51 PM

У Генералном конзулату Републике Србије у Мостару свечано је обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Свечаном обележавању присуствовали су начелник општине Невесиње, епископ Захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије са свештенством СПЦ у Мостару, игуман манастира Житомислић са свештенством манастира и представницима музеја Житомислић, представници Канцеларије Владе Републике Српске у Мостару, заменик председника општинског Већа Равно, начелник општине Источни Мостар, члан општинског Већа Столац, представници и чланови српских удружења и организација које делују на подручју града Мостара.

Генерални конзул В. Гујић истакао је значај обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, и том приликом подсетио је и на битне договоре Р. Србије и Р. Српске приликом установљавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе а на којима је потребно заједнички радити у будућности. То се пре свега односи на области у сфери образовања, очувања језика и писма, историје, књижевности, уједначавању школских програма, установљавању заједничких меморијала, подршке младима у запошљавању и у другим областима.

 

На свечаном скупу обратио се и епископ ЗХиП г. Димитрије и том приликом истакао да је јединство српског народа јако важно и да српски народ има више идентитета, а који су се развијали у различитим окружењима. Да би се јединство остварило у свој својој пуноћи, важно је да се чује глас Срба посвуда, да се негује култура дијалога, да се о свему може причати и да се може чути свачији глас.