Printer Friendly Version Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave @ 18 September 2023 01:04 PM

 U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Mostaru svečano je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Svečanom obeležavanju prisustvovali su načelnik opštine Nevesinje, episkop Zahumsko-hercegovački i primorski g. Dimitrije sa sveštenstvom SPC u Mostaru, iguman manastira Žitomislić sa sveštenstvom manastira i predstavnicima muzeja Žitomislić, predstavnici Kancelarije Vlade Republike Srpske u Mostaru, zamenik predsednika opštinskog Veća Ravno, načelnik opštine Istočni Mostar, član opštinskog Veća Stolac, predstavnici i članovi srpskih udruženja i organizacija koje deluju na području grada Mostara.

U prigodnom obraćanju generalni konzul V. Gujić istakao je značaj obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, i tom prilikom podsetio je i na bitne dogovore R. Srbije i R. Srpske prilikom ustanovljavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave a na kojima je potrebno zajednički raditi u budućnosti. To se pre svega odnosi na oblasti u sferi obrazovanja, očuvanja jezika i pisma, istorije, književnosti, ujednačavanju školskih programa, ustanovljavanju zajedničkih memorijala, podrške mladima u zapošljavanju i u drugim oblastima.

Na svečanom skupu obratio se i episkop ZHiP g. Dimitrije i tom prilikom istakao da je jedinstvo srpskog naroda jako važno i da srpski narod ima više identiteta, a koji su se razvijali u različitim okruženjima. Da bi se jedinstvo ostvarilo u svoj svojoj punoći, važno je da se čuje glas Srba posvuda, da se neguje kultura dijaloga, da se o svemu može pričati i da se može čuti svačiji glas.