Printer Friendly Version Његова Светост Патријарх српски Порфирије боравио је у дводневној посети у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској 23. и 24. септембра 2023. године @ 26 September 2023 03:41 PM

Током првог дана посете Патријарх српски Порфирије посетио је манастир Житомислић, где га је дочекао Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије, игуман манастира Данило, свештенство, монаштво и верни народ. Свечаном дочеку присуствовали су епископи: шумадијски Јован, бихаћко-претовачки Сергије, врањски Пахомије и јегарски Нектарије. Испред Генералног конзулат Р. Србије у Мостару свечаном догађају је присуствовао генерални конзул Васо Гујић.

Након манастира Житомислић Патријарх српски Порфирије посетио је у поподневним часовима Пребиловце и обишао храм Васкрсења Господњег са криптом у којој су похрањене мошти Светих мученика пребиловачких и херцеговачких.

Патријарх Порфирије је том прилико поручио да се молимо светим мученицима пребиловачким и херцеговачким, да се они моле Богу за нас, да нам дају снаге да носимо свој Крст, Крст искушења која су истовремено простор пројаве благодати Божије и да се молимо Богу да се никада никоме не деси или понови оно што су они вере своје ради и Крста часног претрпели.

Патријарх Порфирије је се затим у Мостару састао у Градској већници са градоначелником Мостара Мариjом Kордићем.

 

Поводом посете Патријарха српског Порфирија Епархији захумско-херцеговачкој и приморској 23. септембра 2023. године у Саборној цркви у Мостару служен је свечани чин доксологије.

Свечаном чину доксологије су присуствовали Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископи: британско-скандинавски Доситеј, врањски Пахомијe, шумадијски Јован, милешевски Атанасије, горњокарловачког Герасим, славонски Јован, бихаћко-петровачки Сергије, буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор загребачко-љубљански Кирило, јегарски Нектарије и захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

У Саборној цркви у Мостару, 24.септембра 2023. Свету литургију служио је Патријарх српски Порфирије, a саслуживали су Митрополит дабробосански Хризостом, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Епископ британско-скандинавски Доситеј, Епископ врањски Пахомије, Епископ шумадијски Јован, Епископ милешевски Атанасије, Епископ диселдорфско-њемачки Григорије, Епископ горњокарловачки Герасим, Епископ славонски Јован, Епископ бихаћко-петровачки Сергије, Епископ буеносаирески Кирило, Епископ будимљанско-никшићки Методије и Епископ јегарски Нектарије, викар Патријарха српског и домаћин Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, бројно свештенство и свештеномонаштво Епархије захумско – херцеговачке и приморске и других епархија СПЦ.

На Светој литургији присуствовао је председник Р. Српске М. Додик, изасланик председника Србије А. Шукало и изасланик председника Скупштине Р. Србије М. Вујадиновић, генерални конзул В. Гујић, бројне званице и велики број верника из целе Херцеговине.

У својој беседи, Патријарх српски Порфирије је између осталог рекао да ће се молити Богу да да мир свим народима у Мостару и Херцеговини. “Свака светиња, свако место где се човек обраћа Богу јесте сведочење и исповедање истине и чињенице да нисмо само тело и биолошка бића, него духовна бића и да све оно што је материјално, позвано је да Духом светим буде прожето и да нашим подвигом и љубављу постане духовно”, рекао је патријарх Порфирије.

“Тај тренутак када смо рушили светиње једни другима, места на којима се сабирамо и молимо Богу, тај тренутак је био највећи пораз за све нас заједно и највећи могући пад пред Богом. Нема дивније ствари него када се зидају светиње, а нарочито када се порушене светиње обнављају. Благословени смо јер имамо обновљену светињу, јер је то почетак нашега обнављања, обнављања у себи, са Богом и међусобно”, додао је патријарх.

У даљем обраћању, Патријарх српски Порфирије је навео да су у обнови овога храма показали бригу и осећање за миром и припадници других народа и вера. „Да би исказали потребу за миром учествовали су у обнови храма и ми у обнови њихових светиња. У обнављању ближњег свако обнавља себе и спознаје чињеницу да нико не може рећи да је сам себи довољан и да сам стиче мир, љубав радост и лепоту. Све то постоји као дар божији и дато нам је, али не да би смо присвајали за себе”, рекао је Патријарх.

Након Свете литургије, Патријарх српски Порфирије присуствовао је на Донаторском ручку за обнову Саборне цркве, на којем су присуствовали политички представници из Р. Српске на челу са председником Р. Српске М. Додиком, политички представници из Федерације БиХ на челу са председником ФБиХ Н. Никшићем. Из Републике Србије на Донаторском ручку су присуствовали изасланик председника Р.Србије А. Шукало и изасланик председника НС Р. Србије М. Вујадиновић.

Међу бројних званицама на Донаторском ручку су били и градоначелник Мостара, председник ГВ Мостара, градоначелници и начелници из Р. Српске и Федерације БиХ, као и представници дипломатског кора из Амбасаде Р. Мађарске и ГК Р. Турске у Мостару и ГК Р. Србије у Мостару.

На донаторском ручку присутнима се обратио председник Р. Српске М. Додик који је између осталог навео да ће Р. Српска обезбедити најмање три милиона евра за завршетак Саборне цркве Свете тројице у Мостару.

Епископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије захваливши се Патријарху српском Порфирију и свим епископима, као и свим донаторима који су подржали обнову Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, навео да су Р. Србија и Р. Српска највећи ктитори у досадашњој обнови Саборне цркве.

Дводневну посету Граду Мостару, патријарх српски Порфирије завршио је обиласком Старог града, где је у његову част са Старог моста изведен скок у Неретву.