Printer Friendly Version Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije boravio je u dvodnevnoj poseti u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj 23. i 24. septembra 2023. godine. @ 26 September 2023 03:48 PM

 

Tokom prvog dana posete Patrijarh srpski Porfirije posetio je manastir Žitomislić, gde ga je dočekao Episkop zahumsko-hercegovački i primorski g. Dimitrije, iguman manastira Danilo, sveštenstvo, monaštvo i verni narod. Svečanom dočeku prisustvovali su episkopi: šumadijski Jovan, bihaćko-pretovački Sergije, vranjski Pahomije i jegarski Nektarije. Ispred Generalnog konzulat R. Srbije u Mostaru svečanom događaju je prisustvovao generalni konzul Vaso Gujić.

Nakon manastira Žitomislić Patrijarh srpski Porfirije posetio je u popodnevnim časovima Prebilovce i obišao hram Vaskrsenja Gospodnjeg sa kriptom u kojoj su pohranjene mošti Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih.

Patrijarh Porfirije je tom priliko poručio da se molimo svetim mučenicima prebilovačkim i hercegovačkim, da se oni mole Bogu za nas, da nam daju snage da nosimo svoj Krst, Krst iskušenja koja su istovremeno prostor projave blagodati Božije i da se molimo Bogu da se nikada nikome ne desi ili ponovi ono što su oni vere svoje radi i Krsta časnog pretrpeli.

Patrijarh Porfirije je se zatim u Mostaru sastao u Gradskoj većnici sa gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem. 

Povodom posete Patrijarha srpskog Porfirija Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj 23. septembra 2023. godine u Sabornoj crkvi u Mostaru služen je svečani čin doksologije. 

Svečanom činu doksologije su prisustvovali Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi: britansko-skandinavski Dositej, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, mileševski Atanasije, gornjokarlovačkog Gerasim, slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator zagrebačko-ljubljanski Kirilo, jegarski Nektarije i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. 

U Sabornoj crkvi u Mostaru, 24.septembra 2023. Svetu liturgiju služio je Patrijarh srpski Porfirije, a sasluživali su Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Episkop britansko-skandinavski Dositej, Episkop vranjski Pahomije, Episkop šumadijski Jovan, Episkop mileševski Atanasije, Episkop diseldorfsko-njemački Grigorije, Episkop gornjokarlovački Gerasim, Episkop slavonski Jovan, Episkop bihaćko-petrovački Sergije, Episkop buenosaireski Kirilo, Episkop budimljansko-nikšićki Metodije i Episkop jegarski Nektarije, vikar Patrijarha srpskog i domaćin Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske i drugih eparhija SPC.

Na Svetoj liturgiji prisustvovao je predsednik R. Srpske M. Dodik, izaslanik predsednika Srbije A. Šukalo i izaslanik predsednika Skupštine R. Srbije M. Vujadinović, generalni konzul V. Gujić, brojne zvanice i veliki broj vernika iz cele Hercegovine.

U svojoj besedi, Patrijarh srpski Porfirije je između ostalog rekao da će se moliti Bogu da da mir svim narodima u Mostaru i Hercegovini. “Svaka svetinja, svako mesto gde se čovek obraća Bogu jeste svedočenje i ispovedanje istine i činjenice da nismo samo telo i biološka bića, nego duhovna bića i da sve ono što je materijalno, pozvano je da Duhom svetim bude prožeto i da našim podvigom i ljubavlju postane duhovno”, rekao je patrijarh Porfirije.

“Taj trenutak kada smo rušili svetinje jedni drugima, mesta na kojima se sabiramo i molimo Bogu, taj trenutak je bio najveći poraz za sve nas zajedno i najveći mogući pad pred Bogom. Nema divnije stvari nego kada se zidaju svetinje, a naročito kada se porušene svetinje obnavljaju. Blagosloveni smo jer imamo obnovljenu svetinju, jer je to početak našega obnavljanja, obnavljanja u sebi, sa Bogom i međusobno”, dodao je patrijarh.

U daljem obraćanju, Patrijarh srpski Porfirije je naveo da su u obnovi ovoga hrama pokazali brigu i osećanje za mirom i pripadnici drugih naroda i vera. „Da bi iskazali potrebu za mirom učestvovali su u obnovi hrama i mi u obnovi njihovih svetinja. U obnavljanju bližnjeg svako obnavlja sebe i spoznaje činjenicu da niko ne može reći da je sam sebi dovoljan i da sam stiče mir, ljubav radost i lepotu. Sve to postoji kao dar božiji i dato nam je, ali ne da bi smo prisvajali za sebe”, rekao je Patrijarh.

Nakon Svete liturgije, Patrijarh srpski Porfirije prisustvovao je na Donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve, na kojem su prisustvovali politički predstavnici iz R. Srpske na čelu sa predsednikom R. Srpske M. Dodikom, politički predstavnici iz Federacije BiH na čelu sa predsednikom FBiH N. Nikšićem. Iz Republike Srbije na Donatorskom ručku su prisustvovali izaslanik predsednika R.Srbije A. Šukalo i izaslanik predsednika NS R. Srbije M. Vujadinović.

Među brojnih zvanicama na Donatorskom ručku su bili i gradonačelnik Mostara, predsednik GV Mostara, gradonačelnici i načelnici iz R. Srpske i Federacije BiH, kao i predstavnici diplomatskog kora iz Ambasade R. Mađarske i GK R. Turske u Mostaru i GK R. Srbije u Mostaru.

Na donatorskom ručku prisutnima se obratio predsednik R. Srpske M. Dodik koji je između ostalog naveo da će R. Srpska obezbediti najmanje tri miliona evra za završetak Saborne crkve Svete trojice u Mostaru.

Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zahvalivši se Patrijarhu srpskom Porfiriju i svim episkopima, kao i svim donatorima koji su podržali obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, naveo da su R. Srbija i R. Srpska najveći ktitori u dosadašnjoj obnovi Saborne crkve. 

Dvodnevnu posetu Gradu Mostaru, patrijarh srpski Porfirije završio je obilaskom Starog grada, gde je u njegovu čast sa Starog mosta izveden skok u Neretvu.