| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
On line апликација за издавање виза Д

https://econsulate.gov.rs


 
Заказивање термина за пружање конзуларних услуга, преко портала еКонзулат

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава да је од 25. октобра 2022. године могуће извршити заказивање термина за пружање конзуларних услуга и електронски, преко портала еКонзулат.

eКонзулату се приступа преко веб адресе https://ekonzulat.gov.rs и затим се бира опција „Заказивање термина за конзуларну услугу у дипломатско-конзуларним представништвима“.

Након што се изабере земља (Босна и Херцеговина, Генерални конзулат Републике Србије Мостар), странка бира да ли жели да закаже један или више термина (нпр. уколико захтев за одређену конзуларну радњу треба да поднесе више чланова породице, бира се онолико термина колико особа подноси захтев), а затим се, у менију са леве стране, бира конкретна конзуларна услуга. еКонзулат ће затим понудити слободне термине за пружање конкретне конзуларне услуге.

Да би се извршило еЗаказивање, потребно је да имате е-маил адресу, на коју ће Вам, након што изаберете датум пружања конзуларне услуге, прво стићи захтев за потврду термина. Тек када потврдите заказивање, Ваш термин ће бити евидентиран.


 
 
Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону Министар

Министар спољних послова Ивица Дачић, донео је одлуку број 361/30-2022/01, дана 16. новембра 2022. године, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Предлог за доделу националног признања може поднети:

- организација дијаспоре и организација Срба у региону,

- удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,

- дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

- цркве и верске заједнице, - предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети о јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

Увид у расписани јавни позив можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs 

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Отварање изложбе под називом „No concept“ у музеју манастира Житомислић

У музеју манастира Житомислић, генерални конзул Васо Гујић присуствовао је отварању изложбе под називом „ No concept“, којом овај музеј наставља свој циклус богатих културних садржаја.

На изложби су представљени радова 18 младих академских умјетника из Црне Горе. Циљ изложбе је афирмација младих умјетника и креирање богате културне понуде за град Никшић, а 18 умјетника и 18 дјела је симболика 18. септембра, дана града Никшића.

Поздрављајући присутне госте, игуман манастира Житомислић, Данило (Павловић) нагласио је да ова изложба наставак музејске традиције промовисања међурелигијске, међунационалне и интеркултуралне сарадње.

„По први пута сада излазимо изван граница Босне и Херцеговине и по први пут код нас гостују гости са стране, односно из Црне Горе. Ових дана потписаћемо и меморандум о сарадњи са њиховим Секретаријаом за културу и на тај начин наставити сарадњу са Никшићем“, рекао је игуман Данило.

Подсјетио је на успјешну годину рада музеја, у којој остварена сарадња са музејима из Сарајева и Травника, сарадња са ХКД Напредак, са разним културним институцијама и удружењима која се баве старањем о дјеци без родитељског старања и дјеци с потешкоћама у развоју.

Изложбу је свечано отворио начелник општине Никшић, г. Марко Ковачевић, рекавши да је "манастир Житомислић симбол обнове и поновног стварања тако да смо и ми симболично изабрали да сарађујемо са музејом Житомислић и са манастиром".

"И ми желимо да обновимо себе како је ова светиња себе обнављала ма колико да је лоше стање било у прошлости“, рекао је Ковачевић, додавши да им је изузетно задовољство да остварују културну сарадњу између Никшића и Мостара и да се спаја традиционално у нашој култури и оно ново и модерно.


Генерални конзул Р. Србије у Мостару Васо Гујић састао се у згради Владе Херцеговачко-нератванског кантона са Председником Владе господином др.сц. Невенком Херцегом.

Председник Владе ХНК честитао је Генералном конзулу на именовању и упознао га са активностима Владе, са посебним акцентом на уставно-правни положај српског народа, као и укупним политичким приликама у кантону.

Истакао је, да је недавним изменама Устава ХНК, осигурана конститутивноост Срба у овом Кантону. Размењена су мишљења о привреди, као и о укупном привредном окружењу за страна улагања у кантону.

Предсеник Владе Херцег је истакао да Влада, кроз доношење низа закона, ствра правни оквир за још снажније привредне активности и изразио наду да ће кантонални потенцијал бити препознат и међу инвеститорима из Републике Србије. Гнерални конзул Гујић је захвалио председнику Херцегу на пријему и изразио спремност за наставком и додатним развијањем успешне сарадње коју остварује Генерални конзулат са Владом Херцеговачко-нератваског кантона, као и подршци коју Влада пружа српској заједници у кантону а посебно у граду Мостару.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова