| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
kontakt

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 08:30 - 13:00 часова, средом од 08:30 - 13:00 и од 15:00 - 18:00 часоваАдреса
Улица Конак бр. 5
88000 МОСТАР
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 36 556-001, +387 36 555 910 Локација/Мапа
Факс:       + 387 36 552-418 Конзуларна надлежност
Е-mail: gk.mostar@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.mostar.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је минситар спољних послова Никола Селаковић 19.јула 2021. године донео одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

http://https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

23. јули 2021. године


Селаковић разговарао са Жељком Цвијановић

23. јул 2021. године

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, са којом је разговарао о низу тема од значаја за специјалне и паралелне везе између Србије и РС.

Специјалне и паралелне везе између Србије и РС се, према речима министра Селаковића, развијају, и у овом тренутку су на историјском максимуму, односно на највишем нивоу откад је споразум закључен и откад Србија и РС заједно постоје и делују.

„Са једне стране, поштујући територијални интегритет БиХ, Србија се труди да са свим својим суседима развија најбоље могуће политичке, економске и сваке друге односе, али са друге стране, поштујући и руководећи се Споразумом о специјалним и паралелним везама Србије и РС, Србија не заборавља свој народ и РС као ентитет установљен и потврђен Дејтонским споразумом“, казао је Селаковић после састанка.

Једна од тема је, како је додао, била и функционисање заједничке српске дијаспоре и активности на пољу очувања српског националног, културног и верског идентитета.

Селаковић је саговорницу информисао о плановима за отварање допунских школа српског језика за дијаспору, изразивши очекивање да ће се у тај програм укључити и наставници из РС.

На састанку је, како је додао, било речи и о заједничкој прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра.

„Договорили смо се да српска дијаспора заједнички прославља нашу тробојку и 15. септембар као дан када су Срби из свих крајева здружени пробили Солунски фронт“, казао је Селаковић.

Председница Цвијановић је после састанка рекла да је важно радити на јачању институционалних веза Србије и РС, и да је за грађане РС важно да Србија буде стабилна и јака.

Према њеним речима, данашњи договор о заједничком односу према дијаспори је од велике важности за очување националног идентитета Срба изван Србије и РС.

Цвијановић је захвалила на економској помоћи Србије током претходних година, изразивши очекивање да ће заједнички инфраструктурни пројекти наставити да се реализују у интересу грађана Србије и РС.

Саговорници су се, између осталог, осврнули и на најновију о одлуку одлазећег високог представника у БиХ.

„Наш став је врло јасан: наметнуте одлуке и ставови, у овом случају наметнути закони, никоме ништа добро нису донели и нису довели ни до каквог просперитета. Као министар спољних послова државе која се апсолутно залаже за промоцију мира и стабилности у региону, јер без тога нема просперитета, имам и о овој наметнутој одлуци баш овакав став какав сам изнео“, рекао је Селаковић.

„Желим да верујем да ће стабилност моћи да се очува, али велико је питање шта ће се у будућности дешавати“, поручио је шеф српске дипломатије.

Цвијановић је оценила да је данашња наметнута одлука високог представника неадекватна, непримерена демократији и назадна, и да може вратити БиХ две или три деценије уназад.

„Неприхватљиво је да у 21. веку имате некога ко је неизабрани странац и намеће нешто демократски изабраним институцијама или појединцима. Мислим да је ово почетак једне тешке ере… Моја порука грађанима и институцијама у РС је да знамо шта радимо, јачамо РС, јачамо нашу свест о себи, јачамо наше везе са Србијом“, изјавила је Цвијановић.

Према њеним речима, Валентин Инцко је допринео да БиХ постане додатно непријатељско окружење и да буде додатно нерасположена према својим грађанима.

„Сматрам да је ово корак уназад који је показао сво лицемерство међународне заједнице оличене у високом представнику“, рекла је Цвијановић, додајући да се данас отишло много корака уназад од суштинског помирења у БиХ.

„Амбасаде реагују и говоре како је ово корак ка помирењу, ја морам да кажем да је ово велики раскорак у односу на оно што би требало да буде нормално функционисање у једној вишенационалној заједници каква јe БиХ" рекла је Цвијановић.


Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

22. јул 2021. године 

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ

„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем.

На констатацију да немачка канцеларка Ангела Меркел није честитала стоту годишњицу КП Кине, а да је он то учинио, одговорио је да Србија није Немачка, већ мала земља. На додатно инсистирање шта ће урадити Србија ако мора да бира између ЕУ и Кине подвукао је да се Србија већ одлучила, да јој је био и остао циљ чланство у ЕУ.

„Наши највећи инвеститори су из ЕУ. На ЕУ отпада 67 одсто наше трговине. Плус 17 одсто са земљама региона које се све налазе на путу ка ЕУ. Без ЕУ не можемо преживети“, додао је он.

„Али можемо ли много тога доброг спровести са Кином - наравно. И то чинимо, као и Немачка“, истакао је Вучић, а на примедбу да се критикује квалитет пројеката Пута свиле, пре свега због кинеских радника, одговорио да је квалитет путева или мостова, коју Србија гради са Кином, одличан.

„Дајемо посао онима који нам поднесу најбољу понуду. Због тога кажем Европљанима који критикују кинеске пројекте у нашој земљи - понудите нам пројекат за један евро више и добићете га“, нагласио је он.

С тим у вези је указао да Србија са 600 милиона евра помоћи ЕУ гради железничку пругу ка Северној Македонији, наводећи да је понуда била боља од кинеске.

„Често се говори о прузи према Будимпешти са 180 километара кроз територију Србије коју финансира Кина. Али пруга која се гради уз помоћ ЕУ од Београда до северномакедонске границе је дупло дужа и нико не говори о томе. Све је сувише политички“, констатовао је он.

Упитан да ли поздравља планове ЕУ и САД о алтернативној иницијативи Путу свиле, Вучић је рекао да подржава све што доноси предности нашем региону.

„Кинези желе да прошире свуда своје присуство, али многи процеси на Западу, искрено речено, су ефикаснији и без проблема. Морамо још много да учимо од Запада, али пристижемо“, казао је Вучић.

Он је указао да је Кина важан партнер Србији и додао да када је почела консолидација државних финансија 2014. наша држава је добила добре услове од Кине за развојне пројекте.

Он је навео и да је на истоку Србије, на молбу ЕУ расписан конкурс за рудник бакра, да шест месеци ниједно европско предузеће није дало понуду, те да су га преузели Кинези.

„Наш посао је да бринемо о људима“, поручио је он.

Подсетио је да је српска привреда у осам и по година порасла за 52 одсто, што за ЕУ значи да би Србија могла бити снажна чланица и мотор за цео регион.

Објашњавајући како се Србија тако добро економски развија он је указао да Србија има одличну радну снагу, која говори енглески, да су друштво и администрација дигитализовани, и да има и најфлексибилнији закон о раду у Европи, као и консолидоване јавне финансије.

Подсетио је да је раније јавни дуг био на 78 одсто БДП, а данас је смањен, захваљујући снажним растом привреде, на 52 одсто.

„Можемо себи приуштити да инвеститорима дамо подстицај за долазак“, додао је он и истакао да Србија нуди помоћ инвестицијама, али да на пример за долазак Центра за развој „Континентал“ мотив нису биле субвенције.

Указао је да је само Србија у овом региону пре пет, шест година покренула дуални образовни систем, који имају Немачка, Швајцарска и Аустрија, да је на десетине хиљада људи у дуалном образовању, а да то цене страни инвеститори, који, уз то, могу тесно сарађивати и са универзитетима.

Немачка, навео је, је најважнији трговински партнер и највећи инвеститор.

Почели смо доласком малих текстилних предузећа из Турске, а сада долазе пре свега велике немачке фирме. Данас у немачким компанијама у Србији ради 71.000 људи“, објаснио је он.

Вучић је казао да је веома важна европска перспектива за инвеститоре, наводећи да „Никек“, „Тоји Тајерс“ или „Мицубиши“ долазе из Јапана у Србију јер је наша држава на стабилном европском путу.

Упитан да ли верује да ће Србија у догледно време постати чланица ЕУ, казао је да се он не жали.

„Сигурно је да смо добили 45 милијарди евра помоћи ЕУ, да бисмо економски били много даље. Уместо тога смо добили од ЕУ 1,6 милијарди евра. Навикли смо да наше успехе сами остварујемо“, рекао је Вучић.

Председник Србије је подсетио да су у Хрватској раније плате биле 2,2 пута веће него у Србији, а данас су веће за свега 1,7 пута.

„Затварамо рупу сопственим снагама. Ако би постали чланица ЕУ онда засигурно не би тражили највеће субвенције“, уверава он.

Рекао је да српски пут следи немачки пут ка Европи, и да Србија жели фер шансу.

„Верујем речима Меркелове. Она је на крају свог мандата и не би морао више да је хвалим. Али она нам је дала стабилност, слободу путовања у ЕУ, помогла у мигрантској кризи 2015. године и министра привреде Алтмајера и друге замолила да тесно сарађују са нама“, подсетио је он.

На питање да ли има назнаке да ће и нова немачка влада подржавати тако Србију, Вучић је изразио уверење да ће тако бити.

„Познајем Армина Лашета, разговарао сам са њим као премијером Северне Рајне Вестфалије. Веома је паметан и разуме ситуацију на Балкану, и засигурно ће као нови канцелар наставити политику Меркелове према нашем региону“, додао је он.

Вучић је, такође, изразио уверење да Русија, ако би се конкретизовало приступање Србије ЕУ, не би слично реаговала као у случају Украјине и да је ту реч о сувереној одлуци Србије.

На додатно питање с тим у вези Вучић је указао да је увек када би се састајао са Владимиром Путином, а било је 18 или 19 састанака, говорио да је захвалан за традиционално тесно пријатељство са Русијом, али и да се Србија налази на јасном ЕУ курсу.

„Упитао је да ли је то наш избор и ја сам одговорио „да, чланство у ЕУ је наш циљ“, додао је он.

Када је реч о „Косову“ Вучић је нагласио да је потребан компромис у вези овог питања.

„Само тако може бити одрживог мира. Србија, а и ја желимо мир. Престанимо са лудостима прошлости. Тада цео регион може постати мотор новог раста за Европу“, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова