| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
On line апликација за издавање виза Д

https://econsulate.gov.rs


 
Заказивање термина за пружање конзуларних услуга, преко портала еКонзулат

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава да је од 25. октобра 2022. године могуће извршити заказивање термина за пружање конзуларних услуга и електронски, преко портала еКонзулат.

eКонзулату се приступа преко веб адресе https://ekonzulat.gov.rs и затим се бира опција „Заказивање термина за конзуларну услугу у дипломатско-конзуларним представништвима“.

Након што се изабере земља (Босна и Херцеговина, Генерални конзулат Републике Србије Мостар), странка бира да ли жели да закаже један или више термина (нпр. уколико захтев за одређену конзуларну радњу треба да поднесе више чланова породице, бира се онолико термина колико особа подноси захтев), а затим се, у менију са леве стране, бира конкретна конзуларна услуга. еКонзулат ће затим понудити слободне термине за пружање конкретне конзуларне услуге.

Да би се извршило еЗаказивање, потребно је да имате е-маил адресу, на коју ће Вам, након што изаберете датум пружања конзуларне услуге, прво стићи захтев за потврду термина. Тек када потврдите заказивање, Ваш термин ће бити евидентиран.


 
 
ОБАВЕШТЕЊЕ - НЕРАДНИ ДАНИ

Поводом Сретења – Дана државности Србије, Генерални конзулат Републике Србије у Мостару неће радити 15. и 16. фебруара 2023. године


Посета председника Градске општине Земун Гаврила Ковачевића Дрвару, 4. фебруара 2023. године

 Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић боравио је са сарадницима у посети Дрвару, током које се састао са начелницом Општине Дрвар Душицом Рунић. Током разговора је истакнут значај посета званичника Р. Србије Дрвару, као највећој српској повратничкој општини у Федерацији БиХ. Истакнут је значај политике коју председник А. Вучић води и у том контексту помоћи коју Влада Р. Србије пружа Дрвару и повратничким општинама у Федерацији БиХ, што је од непроцењиве важности за опстанак и останак Срба на овим западно-крајишким просторима.

Д. Рунић је упознала госта са актуелним политичким и привредним тренутком у Дрвару, проблемима са којима се суочава у свом раду, као и са укупним дешавањима у општини у протеклом периоду, који су у великој мери утицали на функционисање општине у целини. Изразила је задовољство посетом и уверење да она представља почетак сарадње између две општине.

Г. Ковачевић је истакао да се посета реализује у контексту укупне политике коју председник А. Вучић и Влада Србије воде, са циљем успостављања што тешње сарадње са Србима у региону и дијаспори, као и пружања одговарајуће помоћи у складу са својим могућностима.

Додао је да је ова посета почетак, да постоје могућности за сарадњу у многим областима у којима две општине треба да успоставе што тешњу сарадњу, имајући у виду и чињеницу да у Земуну живи и ради велики број грађана са ових простора, као и да делују удружења која представљају спону сарадње и одржавања веза са сународницима у овим крајевима.

Председник општине Земун Д. Ковачевић са сарадницима, начелница Д. Рунић и начелница општине Источни Дрвар М. Иванковић, посетили су Конзуларну канцеларију у Дрвару где су се задржали у дужем разговору. Свим активностима током посете делегације општине Земун присуствовао је конзул Југослав Ђорђевић.


Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић донео одлуку број 17/30-2023/01 о расписивању конкyрса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону,

а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону и одлуку 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног,етничког и верског идентитета. Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html i www.mfa.gov.rs


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова