| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 08:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 08:30 - 13:00 часова, средом од 08:30 - 13:00 и од 15:00 - 18:00 часоваАдреса
Улица Конак бр. 5
88000 МОСТАР
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Телефон: + 387 36 556-001, +387 36 555 910 Локација/Мапа
Факс:       + 387 36 552-418 Конзуларна надлежност
Е-mail: gk.mostar@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.mostar.mfa.gov.rs  

 

Број телефона ван радног времена

само за хитне случајеве

+387 66/ 114-052

Хитни случајеви су: спроводнице, саобраћајне несреће са тежим последицама, издавање путног листа и слично.

 

 


 
Заказивање термина за пружање конзуларних услуга, преко портала еКонзулат

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава да је од 25. октобра 2022. године могуће извршити заказивање термина за пружање конзуларних услуга и електронски, преко портала еКонзулат.

eКонзулату се приступа преко веб адресе https://euprava.gov.rs/ekonzulat и затим се бира опција „Заказивање термина за конзуларну услугу у дипломатско-конзуларним представништвима“.

Након што се изабере земља (Босна и Херцеговина, Генерални конзулат Републике Србије Мостар), странка бира да ли жели да закаже један или више термина (нпр. уколико захтев за одређену конзуларну радњу треба да поднесе више чланова породице, бира се онолико термина колико особа подноси захтев), а затим се, у менију са леве стране, бира конкретна конзуларна услуга. еКонзулат ће затим понудити слободне термине за пружање конкретне конзуларне услуге.

Да би се извршило еЗаказивање, потребно је да имате е-маил адресу, на коју ће Вам, након што изаберете датум пружања конзуларне услуге, прво стићи захтев за потврду термина. Тек када потврдите заказивање, Ваш термин ће бити евидентиран.


On line application for issuing visa D

https://euprava.gov.rs/ekonzulat


 
 
Посета Стоцу и присуство обележавању Славе

Генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић је 16. 06. 2024. године, посетио српску заједницу у Стоцу и присуствовао обележавању Славе Саборне цркве.

Саборна црква Вазнесења Господњег у Стоцу прославила је своју Славу, Спасовдан. Свету литургију служио је свештеник Александар Црногорац из Невесиња уз саслужење месног пароха Дејана Грчића.

Парох столачки Дејан Грчић је истакао, да је српска заједница у Стоцу мала али да се сваке године на Слави окупи велики број верника из свих крајева Херцеговине.

Генрални конзул Васо Гујић честитао је Славу свим сточанима и нагласио значај окупљања српске заједнице и чувања својих обичаја и традиције уз поруку да чувају своје и остану на својим огњиштима.

Литургији и Слави присуствовали су Срби из града Стоца и околних места, заменик председника Градског већа Мостара, Велибор Миливојевић, потпредседник Општинског већа Равно, Перо Средановић и члан Општинског већа Столац, Недељко Ђого.


Обележавање страдања српског народа у источној Херцеговини

Генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић присуствовао је 15. 06. 2024. године у Мостару и у Невесињу обележавању 32-е године од страдања и егзодуса српског народа из Мостара и источне Херцеговине.

Обележавање страдања српског народа је започело служењем помена у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару а затим бацањем венца и цвећа у реку Буну, са моста у близини хотела Буна.

Председница Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Невесињу, Аљонка Џелетовић је истакла, да ни након толико година, емоције не јењавају, јер на прошлост није стављена тачка и додала, да ће тачка бити стављена када сви злочинци буду изведени пред лице правде и када сви нестали буду пронађени.

Нагласила је да да се и после 32 године у Републици Српској траже 1642 особе а да се у спомен костурницама у Невесињу, Источном Сарајеву у Бања Луци налази 570 неиндетификованих посмртних остатака.

Обележавање је настављено полагањем цвећа на Споменик слободе у Невесињу и обилазаком Спомен собе, а потом и полагањем цвећа на Спомен костурници, такође у Невесињу.

На обележавању страдања Срба били су присутни чланови породица погинулих и несталих, председник Скупштине Општине Невесиње, Момчило Вукотић, заменик председника Градског већа Мостара, Велибор Миливојевић, председница Републичке организације породица заробљених, погинулих и несталих цивила из РС, Исидора Граорац и многи други.


Шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Мостар са седиштем у Дрвару, Весна Маринковић, састала се са начелницом општине Дрвар Душицом Руњић

Дана 12. јуна о.г, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Мостар са седиштем у Дрвару, Весна Маринковић, састала се са начелницом општине Дрвар Душицом Руњић. Тема радног састанка била је упознавање са политичком и економском ситуацијом на јурисдикцијском подручју општине Дрвар као и о потешкоћама са којима се суочава Општина у редовном пословању.

Поред дрвне индустрије по којој је Дрвар надалеко познат један од стратешких циљева развоја Општине је и одлука о градњи соларних и ветроелектрана на општинском земљишту, улагање у туристички потенцијал и у мала и средња предузећа.

Током састанка начелница Руњић је истакла да је у претходном периоду поред осталог, захваљујући и Републици Србији, уложено доста труда и залагања како би се постигли видљиви резултати што доказују и економски показатељи, односно општина Дрвар више није најнеразвијенија општина у Кантону 10.

На састанку је истакнуто да се наставља изузетно добра сарадња са Републиком Србијом, која даље јача економски, одбрамбено али и води рачуна о питањима која су од значаја за интересе Србије, и српског народа.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова