| |     latinica | english  
Насловна
ОБАВЕШТЕЊЕ - НЕРАДНИ ДАНИ

Поводом Сретења – Дана државности Србије, Генерални конзулат Републике Србије у Мостару неће радити 15. и 16. фебруара 2023. годинеПосета председника Градске општине Земун Гаврила Ковачевића Дрвару, 4. фебруара 2023. године

 Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић боравио је са сарадницима у посети Дрвару, током које се састао са начелницом Општине Дрвар Душицом Рунић. Током разговора је истакнут значај посета званичника Р. Србије Дрвару, као највећој српској повратничкој општини у Федерацији БиХ. Истакнут је значај политике коју председник А. Вучић води и у том контексту помоћи коју Влада Р. Србије пружа Дрвару и повратничким општинама у Федерацији БиХ, што је од непроцењиве важности за опстанак и останак Срба на овим западно-крајишким просторима.

Д. Рунић је упознала госта са актуелним политичким и привредним тренутком у Дрвару, проблемима са којима се суочава у свом раду, као и са укупним дешавањима у општини у протеклом периоду, који су у великој мери утицали на функционисање општине у целини. Изразила је задовољство посетом и уверење да она представља почетак сарадње између две општине.

Г. Ковачевић је истакао да се посета реализује у контексту укупне политике коју председник А. Вучић и Влада Србије воде, са циљем успостављања што тешње сарадње са Србима у региону и дијаспори, као и пружања одговарајуће помоћи у складу са својим могућностима.

Додао је да је ова посета почетак, да постоје могућности за сарадњу у многим областима у којима две општине треба да успоставе што тешњу сарадњу, имајући у виду и чињеницу да у Земуну живи и ради велики број грађана са ових простора, као и да делују удружења која представљају спону сарадње и одржавања веза са сународницима у овим крајевима.

Председник општине Земун Д. Ковачевић са сарадницима, начелница Д. Рунић и начелница општине Источни Дрвар М. Иванковић, посетили су Конзуларну канцеларију у Дрвару где су се задржали у дужем разговору. Свим активностима током посете делегације општине Земун присуствовао је конзул Југослав Ђорђевић.Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић донео одлуку број 17/30-2023/01 о расписивању конкyрса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону,

а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону и одлуку 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за сyфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног,етничког и верског идентитета. Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html i www.mfa.gov.rsОбележавање школске славе Светог Саве у Мостару и Дрвару

У Владичанском двору у Мостару 27. Јануара 2023. године је одржана традиционална Светосавска академија у организацији Српског просвјетног и културног друштва ”Просвјета” Градски одбор Мостар и Српске православне црквене општине Мостар.

У програму су учествовала ученици ”Просвјетине школе српског језика, историје и културе” из Мостара, “Просвјетин” дечји хор „Алекса“ из Мостара и деца која похађају православну веронауку.

 

Беседу је одржао јереј Марко Гојачић, који је говорио о животу Светог Саве као светитеља и његовом великом доприносу у српској средњовековној књижености и просветитељству.

Светосавској академији у Мостару су присуствовали генерални конзул Васо Гујић, потпредседник градског већа Града Мостара Велибор Миливојевић, свештеници СПЦ и бројни припадници српске заједнице из Мостара.

Ученици и професори Основне школе „Дрвар“ су 27. јануара обележили школску славу Светог Саву, у присуству великог броја ученика, професора и родитеља.

Након пригодног обраћања директорке школе, Дубравке Кунић, дрварски парох Синиша Сердар је освештао савски колач и жито, и одржао пригодну беседу о Светом Сави, првом српском архиепископу, просветитељу и творцу законодавства, као и зачетнику српске средњовековне књижевности и писмености, и заштитнику просветних установа.

У културно-забавном делу програма, ученици су извели програм током кога су рецитовали пригодне песме у част Савиндана и пригодан културно-забавни програм у извођењу школског хора.

Обележавању школске славе су присуствовали начелница Општине Дрвар Душица Рунић са сарадницима, начелница Општине Источни Дрвар Милка Иванковић, представници Српске православне цркве, као и конзул Југослав Ђорђевић.Посета генералног конзула Васе Гујића мостарском бискупу Петру Палићу

Генерални конзул Генералног конзулата Р. Србије у Мостару Васо Гујић посетио је 2. децембра 2022. године бискупа мостарског –дувањског и апостолског управитеља требињско-мрканског Петра Палића.

Том приликом, бискуп Петар Палић пожелео је добродошлицу генералном конзулу, упознао га са јурисдикционим подручјем ове бискупије и размењена су мишљења по питању будуће сарадње.

Генерални конзул Васо Гујић захвалио се бискупу на срдачном пријему и изразио уверење за унапређење будуће сарадње конзулата и Мостарске бискупије.Посета генералног конзула Васе Гујића мостарском муфтији Салему еф. Дедовићу

Генерални конзул Генералног конзулата Републике Србије у Мостару Васо Гујић посетио је 1. децембра 2022. године мостарског муфтију Салема еф. Дедовића.

Службена посета генералног конзула је уприличена у згради Муфтијства мостарског. Том приликом, муфтија мостарски пожелео је добродошлицу генералном конзулу и упознао га са радом и активностима Исламске заједнице на јурисдикционом подручју овог Муфтијства.

Генерални конзул Васо Гујић захвалио је мостарском муфтији на срдачном пријему и изразио уверење за унапређење будуће сарадње конзулата и Исламске заједнице у Мостару.

 Јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону Министар

Министар спољних послова Ивица Дачић, донео је одлуку број 361/30-2022/01, дана 16. новембра 2022. године, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Предлог за доделу националног признања може поднети:

- организација дијаспоре и организација Срба у региону,

- удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,

- дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

- цркве и верске заједнице, - предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети о јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

Увид у расписани јавни позив можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs 

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Отварање изложбе под називом „No concept“ у музеју манастира Житомислић

У музеју манастира Житомислић, генерални конзул Васо Гујић присуствовао је отварању изложбе под називом „ No concept“, којом овај музеј наставља свој циклус богатих културних садржаја.

На изложби су представљени радова 18 младих академских умјетника из Црне Горе. Циљ изложбе је афирмација младих умјетника и креирање богате културне понуде за град Никшић, а 18 умјетника и 18 дјела је симболика 18. септембра, дана града Никшића.

Поздрављајући присутне госте, игуман манастира Житомислић, Данило (Павловић) нагласио је да ова изложба наставак музејске традиције промовисања међурелигијске, међунационалне и интеркултуралне сарадње.

„По први пута сада излазимо изван граница Босне и Херцеговине и по први пут код нас гостују гости са стране, односно из Црне Горе. Ових дана потписаћемо и меморандум о сарадњи са њиховим Секретаријаом за културу и на тај начин наставити сарадњу са Никшићем“, рекао је игуман Данило.

Подсјетио је на успјешну годину рада музеја, у којој остварена сарадња са музејима из Сарајева и Травника, сарадња са ХКД Напредак, са разним културним институцијама и удружењима која се баве старањем о дјеци без родитељског старања и дјеци с потешкоћама у развоју.

Изложбу је свечано отворио начелник општине Никшић, г. Марко Ковачевић, рекавши да је "манастир Житомислић симбол обнове и поновног стварања тако да смо и ми симболично изабрали да сарађујемо са музејом Житомислић и са манастиром".

"И ми желимо да обновимо себе како је ова светиња себе обнављала ма колико да је лоше стање било у прошлости“, рекао је Ковачевић, додавши да им је изузетно задовољство да остварују културну сарадњу између Никшића и Мостара и да се спаја традиционално у нашој култури и оно ново и модерно.Генерални конзул Р. Србије у Мостару Васо Гујић састао се у згради Владе Херцеговачко-нератванског кантона са Председником Владе господином др.сц. Невенком Херцегом.

Председник Владе ХНК честитао је Генералном конзулу на именовању и упознао га са активностима Владе, са посебним акцентом на уставно-правни положај српског народа, као и укупним политичким приликама у кантону.

Истакао је, да је недавним изменама Устава ХНК, осигурана конститутивноост Срба у овом Кантону. Размењена су мишљења о привреди, као и о укупном привредном окружењу за страна улагања у кантону.

Предсеник Владе Херцег је истакао да Влада, кроз доношење низа закона, ствра правни оквир за још снажније привредне активности и изразио наду да ће кантонални потенцијал бити препознат и међу инвеститорима из Републике Србије. Гнерални конзул Гујић је захвалио председнику Херцегу на пријему и изразио спремност за наставком и додатним развијањем успешне сарадње коју остварује Генерални конзулат са Владом Херцеговачко-нератваског кантона, као и подршци коју Влада пружа српској заједници у кантону а посебно у граду Мостару.Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Генералном конзулату Р. Србије у Мостару и Конзуларној канцеларији у Дрвару

У Генералном конзулату Р. Србије у Мостару је свечано обележен Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Обележавању овог празника у ГК Р. Србије у Мостару су присуствовали: Епископ захумско херцеговачки и приморски Димитрије са свештеницима СПЦ из Мостара, представници Канцеларије Републике Српске у Мостару, заменик председника Градског вијећа Мостара и градски већник Велибор Миливојевић, председник Координације Срба у Мостару Душан Голо са представницима удружења која су чланови Координације.

У обраћању присутнима, генерални конзул Васо Гујић је рекао да тај дан треба да нас подсети на значај српског јединства, поготво у условима у којима се налази српска заједница у Мостару или другим деловима ван матице Србије.

Такође, генерални конзул Васо Гујић је навео да је 15. септембар одабран јер је то један од најзначајнијих датума у историји српског народа, пошто је на тај дан дошло до пробоја Солунског фронта у Првом светском рату.

Говорећи о значају јединства Срба у тешким историјским тренуцима, изразио је наду да ћемо и сада и убудуће бити спремни да било који појединачан интерес ставимо по страни како би заједништвом могли да се изборимо за место које нам припада. „Живео српски народ, живела Република Српска, живела Србија“, рекао је Гујић.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије је обративши се присутнима поручио да ће јединство бити право само онда када се изгради на добру, на врлини, на честитости и поштењу. ''Слобода у Јеванђељу није везана за спољашњу слободу, него за слободу од било какве наше неваљалштине и нечега што није прилично образу људском и образу Срба који су пробијали Солунски фронт. Треба да се сетимо наших дедова и прадедова који су нам донели слободу и да се трудимо да будемо достојни потомци'', рекао је епископ Димитрије.

У Дрвару је свечано обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе у организацији општине Дрвар.

 

Свечаности су присуствовали челници општине Дрвар, одборници, српски посланици у Кантону 10, свештенство Српске православне цркве, као и бројни грађани Дрвара. Испред Конзуларне канцеларије у Дрвару присуствовао је конзул Југослав Ђорђевић.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић у обраћању присутнима истакла је задовољство што се Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава и у Дрвару, највећој српској повратничкој општини у Федерацији БиХ. Навела је да Срби у Дрвару поштују сваку веру и нацију, али да исто тако изнад свега воле своје, поносни на своју веру, на свој језик и писмо, обичаје и традицију, на богату историју и културу.

Захвалила се на несебичној помоћи коју Српска и Србија пружају Дрвару.

Шеф Конзуларне канцеларије Ј. Ђорђевић је, између осталог нагласио, значај исказивања јединства Срба на овим просторима, као залога боље будућности, за очувања националног идентитета, културе, језика и писма, али и укупног просперитета повратничких општина на овом подручју.Обележавање „Дана сећања“ у Дрвару

Поводом изградње и отварања Спомен обележја погинулим борцима и цивилним жртвама у рату 1992-1995, у организацији Општинске борачке организације Дрвар-Источни Дрвар и Општине Дрвар, 13. септембра 2022. године је одржана манифестација „Дани сећања“. Том приликом је откривено Спомен обележје чију су изградњу финансијски помогле Република Србија и Република Српска. На мермерним плочама поређаним око Спомен обележја у облику крста, исписана су имена 258 погинулих бораца, 34 борца који су страдали ван зоне борбених дејстава и имена 70 цивилних жртава рата.

Церемонији отварања су присуствовали саветник председника Републике Србије Милорад Вељовић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару Југослав Ђорђевић, представници борачких организација из Републике Српске и Дрвара, Удружења бораца отаџбинског рата, бројни гости и грађани Дрвара.

Изасланик Председника Републике Србије Милорад Вељовић је у свом обраћању, између осталог, истакао да је споменик погинулим борцима Дрвара аманет будућим генерацијама како се жртвује за своју отаџбину и нагласио да ће Србија, као и до сада, подржати све активности од значаја за повратак и останак Дрварчана на својим огњиштима.

Министар МУП Р. Српске Драган Лукач је нагласио да је овај монументални споменик знак да „наши саборци у стварању Републике Српске нису заборављени, да му је велика част што и лично може да ода пошту својим саборцима са којима је провео највише времена током отаџбинског рата“.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић је захвалила властима Р. Српске и Р. Србије које прате све активности на побољшању живота грађана Дрвара.

Пре почетка манифестације „Дани сећања“, делегација Р. Србије и Р. Српске посетила је текстилни погон „Јумко“ у Дрвару. Том приликом, разговарано је са менаџментом погона о актуелном пословању, проблемима са којима се запослени суочавају у свом раду, као и будућим плановима у пословању. Констатовано је да је отварање и рад погона „Јумко“ од изузетно великог значаја за Дрвар, јер запошљава преко 80 радника, претежно жена, које тиме решавају егзистенцију својих породица.

Милорад Вељовић је указао да је Србија данас, захваљујући председнику Вучићу, фактор стабилности на овим просторима, да је економски стабилна, као и да је у стању да помогне Србима и ван Србије и да ће то увек чинити.Отварање обновљеног Споменика жртвама српске националности из Другог светског рата у Баћевићима код Мостара

У насељу Баћевићи код Мостара, дана 11.09.2022. године, свечано је отворен обновљени Споменик жртвама српске националности погинулим у Другом светском рату. Обновљени споменик је свечано отворио Чедомир Јањић, председник Скупштине Града Зрењанина.

Председник Координације Срба Мостар Душан Голо, обраћајући се присутнима је рекао да је овај споменик подигнут 1971. године у част 53 мештана Баћевића српске националности, која су погинула током Другог светског рата. На споменику су исписана имена мештана од којих је 20 погинуло као борци НОР-а, а 33 мештана Баћевића је убијено од стране Усташа у периоду од 1941. до 1945. године.

На отварању обновљеног споменика су присуствовали: генерални конзул ГК РС у Мостару Васо Гујић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, председник Скупштине Града Зрењанина Чедомир Јањић, заменик председника Градског већа Мостара Велибор Миливојевић, српски политички представници из општина Равно П. Средановић и Столац Н. Ђого, председница МЗ Баћевићи М. Голо, председник Удружења ратних војних ветерана Невесиње Б. Зечевић са члановима Подручне јединице Мостар, представници удружења Координације Срба Мостар и СДС-а, као и мештани насеља Баћаевићи.

Венце на обновљени споменик палим борцима и цивилним жртвама српске националности из Другог светског рата у Баћевићима су положили: генерални конзул Васо Гујић, председник Скупштине Града Зрењанина Чедомир Јањић са делегацијом града Зрењанина и председник Координације Срба Мостар Душан Голо.Отворене 103. Шантићеве вечери поезије у Мостару у организацији СПКД „Просвјета“ ГО Мостар и СПКУД „Гусле“

У организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” - Градски одбор Мостар и Српског пјевачког и културно умјетничког друштва „Гусле“, 1. септембра 2022. године, Свечаном академијом, која је одржана у Саборној цркви Свете тројице у Мостару, отворене су 103. „Шантићеве вечери поезије“. На свечаној академији је наступио Гудачки оркестар Народног позоришта Републике Српске и соло сопран Катарина Михајловић.

Ова манифестација, траје од 2. до 10. септембра 2022. године. Током трајања манифестације биће организовано девет програма на којима ће се бити реализовано неколико песничких и књижевних вечери, позоришна монодрама и изложба. Највећи део манифестације одвијаће се у Мостару, док ће Изложба „Јован Дучић – нераскидива веза са Шантићем и Мостаром“ бити организована у сарадњи са Музејом Херцеговине Требиње у Музеју манастира Житомислић, а последње вече манифестације „Невесиње друга Шантићева кућа“ биће организовано у Невесињу у сарадњи са културним друштвима и удружењима из Невесиња.

Обраћајући се присутнима на Свечаној академији, председница СПКД „Просвјета“-ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је су 103. Шантићеве вечери поезије у Мостару посвећене 120. годишњици од оснивања Одбора Просвјете у Мостару, нагласивши да је то био један од првих одбора након оснивања друштва у Сарајеву од стране тадашњих 29 српских интелектуалаца, као и да је један од председника мостарског одбора био и Алекса Шантић. Подсетила је да је Мостар био културни и просветни центар херцеговачких Срба и остао седиште Епархије Захумско-херцеговачке и приморске у Мостару. „Мостарски културни, национални и верски мозаик не би био тако богат без мостарских Срба, Српске православне цркве, Просвјете и Гусала“, навела је С.Б. Шаговновић.

Декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву и председник Главног одбора СПКД „Просвјета“ Драга Мастиловић говорио је о животу и значају дела Алексе Шантића, оснивача мостарске Просвјете. Такође, декан Д. Мастиловић је подсетио на важност тадашње мостарске гимназије и на чињеницу да је ова школа изнедрила бројне интелектуалце у најтежим историјским временима, а да је Просвјета стипендирала на стотине средњошколаца који су након тога одлазили у свет и после тога се враћали у своју земљу. У завршној речи свог обраћања, декан Д. Мастиловић је прогласио 103. Шантићеве вечери поезије отвореним.

Свечаном отварању наведене манифестације су присуствовали: епископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, генерални конзул Р. Србије у Мостару В. Гујић, генерални конзул Р. Хрватске у Мостару М. Бабић, генерални конзул Р. Турске у Мостару Ј. Ергун, министар спољне трговине и економских односа у Савету министара БиХ С. Кошарац, секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине Д. Милошевић, посланик у ПС БиХ Љ. Миљановић, посланици у НС Р. Српске И. Таминиџија и В. Лакић, градоначелник Мостара М. Кордић, председник Градског већа Мостара С. Марић, потпредседник Градског већа Мостара В. Миливојевић, начелник општине Невесиње М. Авдаловић, свештеници СПЦ из Мостара, као и представници из културног и јавног живота Мостара и бројни грађани.(М. Бакоч)Обележавање страдања Срба у Гаравицама

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, у Спомен-подручју у Гаравицама код Бихаћа, једном од највећих стратишта српског народа у НДХ, 03. септембра је обележена 81 година од усташког злочина где је убијено око12.000 Срба, међу којима је био и велики број деце.

Парастос за убијене српске цивиле служило је свештенство Српске православне цркве а у име институција Републике Српске венце су положили саветник српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић и саветник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица. Венце и цвеће положили су и српски представници у институцијама БиХ, представници више локалних заједница из Р. Српске, СУБНОР-а Р. Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Одбора „Гаравице 1941“ и Удружења грађана „Уна“, потомци страдалих, као и бројни грађани.

У име Амбасаде Републике Србије у Босни и Херцецоговини венац је положио конзул Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару Југослав Ђорђевић.

Присутнима су се обратили Р. Ковачевић, М. Торбица и председник Одбора „Гаравице 1941“ Н. Куштриновић. Истакнуто је да су Гаравице једно од највећих стратишта српског народа у НДХ и да извршиоци ових злочина никада нису одговарали. Указано је да су страдање и егзодус Срба са подручја Бихаћа настављени и у протеклом рату и да је спроведено њихово етничко чишћење. Р. Ковачевић је, између осталог, истакао да је пре Другог светског рата, српско становништво у Бихаћу било већинско, док их данас у овом граду живи свега 60. Додао је да су постојање Републике Српске и Србије највећи гаранти да се Србима не понове исти злочини. Истакао је и небригу власти Федерације БиХ према овом Спомен-подручју о коме се не води довољно рачуна, те да ће Р. Српска преузети бригу о овом и другим местима на којима су Срби страдали. Додао је да ће се у наредном периоду приступити обнови споменика и уређењу читавог простора, како би се сачувало достојанство невиних српских жртава, као и да ће у наредном периоду у Гаравицама бити изграђена капела и Алеја сећања.Предаја патентног писма генералног конзула Васе Гујића помоћнику министра за међународно-правне и конзуларне послове МИП БиХ Франи Планинићу

Генерални конзул Генералног конзулата Р. Србије у Мостару Васо Гујић предао је 31. августа 2022. године патентно писмо помоћнику министра за међународно правне и конзуларне послове Министарства иностраних послова БиХ Франи Планинићу.

У разговору који је уследио након церемоније предаје патентног писма, размењена су мишљења о конзуларним односима Босне и Херцеговине и Републике Србије са посебним акцентом на јуриздикционо подручје Генералног конзулата Р. Србије у Мостару.

Генерални конзул В. Гујић се захвалио помоћнику министра Ф. Планинићу на пријему, и истакао да ће Генерални конзулат Р. Србије у Мостару и Конзуларна канцеларија у Дрвару учинити додатне напоре како би степен сарадње подигли на виши ниво.

Том приликом, помоћник министра Ф. Планинић пожело је генералном конзулу В. Гујићу добродошлицу и успех у предстојећем раду.

 Обележавање годишњице страдања Срба на Петровачкој цести

У месту Јањиле на Петровачкој цести, где је хрватска авијација пре 27 година у оквиру злочиначке акције „Олуја“ бомбардовала српске избегличке колоне, 6. августа ове године, епископ бихаћко-петровачки Сергије служио је парастос настрадалим српским цивилима. Том приликом положени су венци на спомен обележје.

Након парастоса, еписком бихаћко-петровачки Сергије се присутнима обратио беседом у којој је истакао жртву и тешко страдање избеглица из Крајине.

Директор Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац је подсетио да су на данашњи дан пре 27 година на Петровачкој цести страдали невини цивили у избегличкој колони и нагласио да „не сме нико и никада заборавити злочин који се десио на Петровачкој цести, као и сви други злочини који су се десили над Србима“. Додао је да је тада на лицу места страдало десеторо људи, међу којима четворо деце, девојка од 20 година а неколико десетина Срба је израњавано, након чега је још двоје подлегло ранама.

Помену су присуствовали Личани који су били у колони када је бомбардована, српски повратници у Босански Петровац, председник Општинског већа Босански Петровац Немања Давидовић, начелних Општине Дринић Драго Ковачевић и председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, као и један број грађана из Б. Петровца и околних места.

Догађају је присуствовао конзул Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару Југослав Ђорђевић.Посета министарке Дарије Кисић Дрвару

27.07.2022. год

У својству изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић присуствовала је, 27. јула, Свечаној академији поводом Дана општине Дрвар и 81. годишњице устанка народа БиХ против фашизма, која је одржана у овом граду.

У свом обраћању, начелница општине Дрвар Душица Рунић је истакла да су 27. јула 1941. године Дрварчани показали неизмерну храброст и да се данас, 81 годину касније, њихова борба за опстанак на огњиштима наставља, иако је прошлост оставила дубоке трагове на сваком појединцу, као и на лицу Дрвара. Истакла је огромну подршку коју Дрвару пружају Република Србија и Република Српска, односно председник Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, захваљујући чему се грађани Дрвара могу надати бољој будућности. Додала је да руководство општине улаже велике напоре у настојањима да се Дрвар даље развија у свим областима за добробит његових грађана, да је отворен град за све који у њему желе да живе, стварају и инвестирају, и захвалила свима који доприносе да постане бољи.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић је у свом обраћању поручила да је српски народ кроз историју увек био на правој страни, на страни борбе за слободу и мир и да је дао велике жртве за те вредности, као и да Србија, и данас не одступа од тих идеала. Додала је да Србија и српски народ, где год живео, поштује друге, али да никада неће дати своје. Нагласила је да захваљујући одговорној политици председника Александра Вучића, Србија данас економски све више јача и да континуирано ради на томе да обезбеди бољи живот не само за грађане Србије, већ и за српски народ где год се он налазио. Истакла је да је Србија то показала на делу и на примеру помоћи Дрвару, као и да „грађани Дрвара и Републике Српске треба да знају да је њихова Србија увек уз њих и да ће им увек помагати“ и да „само заједно и у слози можемо постићи да наше државе буду јаке и просперитетне и да грађани живе у миру и благостању“.

У име грађана Дрвара, начелница општине Душица Рунић, уручила је министарки Дарији Кисић грб општине Дрвар.

На свечаној академији је приказан филм посвећен реализованим пројектима општине Дрвар у претходној години, додељене су плакете и захвалнице заслужним организацијама и појединцима општине Дрвар и уприличен пригодан уметнички програм.

Свим активностима су присуствовали, конзул-жеран у ГК у Мостару Марија Бакоч и шеф Конзуларне канцеларије у  Дрвару Југослав Ђорђевић.

Министарка Дарија Кисић је са сарадницима и начелницом Општине Душица Рунић посетила Конзуларну канцеларију у Дрвару.В.д. директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон посетио је Мостар, Пребиловце и Невесиње

У оквиру своје радне посете Федерацији БиХ, од 6. до 8. јуна, Арно Гујон се у Мостару састао са градским већником Велибором Миливојевићем, члановима Координације Срба, представницима српских удружења из општине Равно и Града Стоца.

Након тога, Арно Гујон је разговарао са епископом Захумско-херцеговачким и приморским Димитријем и представницима Српске православне цркве из Мостара.

В.д. директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон посетио је у Мостару Просвјетину школу српског језика, историје и културе и том приликом уручио је ђацима ове школе, уџбенике од првог до осмог разреда, као и спортске реквизите за физичко васпитање.

У пакетима су читанке, радне свеске, лектира, уџбеници за српски језик, лопте за различите спортове, као и комплет за стони тенис.

Арно Гујон је рекао да Управа подржава допунску наставу за српску децу из Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона, јер она немају могућност да се образују на матерњем језику.

"Желимо да деца развијају свест о српском језику, култури и историји и да се очува културни идентитет Срба на овом подручју", поручио је Гујон.

Арно Гујон је обишао Дневни центар за децу и омладину са посебним потребама удружења "Моја нада" у Невесињу и поклонио лаптоп наставном особљу и играчке прилагођене деци.

Обишао је и Србе повратнике у насељу Баћевићи, манастир Житомислић из 15. века, као и храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, који је саграђен у знак сећања на 4.000 Срба из тог краја, које су усташе убиле у Другом светском рату, додаје се у саопштењу.Освећење темеља будућег Храма у насељу Награђе у Дрвару

У насељу Награђе у Дрвару, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Сергије освештао је темељ будућег Храма светих Апостола Петра и Павла. У присуству више од 200 верника и грађана он је у свом обраћању изразио уверење да ће се народ вратити на своја огњишта на просторе Крајине.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић је истакла да је изградња овог храма од изузетног значаја за Дрвар, јер се на овај начин шаље порука „да смо овде били и да овде остајемо“. Додала је да се у непосредној близини налази средњовековни дворац Висућ град који за Дрвар представља велику шансу за развој туризма.

Освештању темеља су присуствовали начелница Општине Источни Дрва Милка Иванковић, делегат из редова Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета, као и бројни гости из Бања Луке и других крајева БиХ.

Свечаности присуствовао конзул Југослав Ђорђевић.

Овим поводом је приређен и пригодан културно уметнички програм у извођењу Етно-ансамбла „Успомене“ из Дрвара.Председник Вучић положио заклетву

31.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.

Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.

Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много, постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.

Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.

Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.

У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.

Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.

Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри, сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.

Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију.Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.

Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.

Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rsОбележавање тридесет година од страдања Срба у Брадини

У обновљеној цркви Вазнесења Господњег, 25. маја 2022 године, у Брадини код Коњица, литургијом коју je служиo епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са бројним свештенством, обележена је тридесета годишњица од страдања српског становништва, када је 25. маја 1992. године, на најбруталнији начин убијено 48 српских цивила, велики број протеран и одведен у логоре, а црква Вазнесења господњег запаљена и срушена.

Након литургије, приређен је парастос жртвама и полагање венаца на спомен обележје у порти храма.

Догађају су присуствовали чланови породица настрадалих, расељени Срби из Брадине, изасланик српског члана Председништва БиХ, представници институција Републике Српске, борачких организација, Савеза логораша, удружења Коњичана и заменик Градског већа града Мостара. На догађају су присуствовали Марија Бакоч, конзул-жеран и Миограг Џуџалија, први саветник у ГК РС Мостар.

Епископ Димитрије је након помена поручио да, присећајући се жртава, у срцу не треба носити мржњу, него утеху вечну. „Нико ко је био слуга Божији није изгубљен за Бога“, истакао је епископ.

Коњички парох Дејан Грцић подсетио је да је у Брадини пре ратних дешавања деведесетих на овом подручју било око 2.000 Срба, а да данас има само двоје.Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.

"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.

Председник Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.

Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.

На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.

Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsОбележавање Дана победе над фашизмом у Другом светском рату у Мостару и Дрвару

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, у знак пијетета према страдалим сународницима, конзул-жеран у Генералном конзулату Републике Србије у Мостару Марија Бакоч је, 9. маја 2022. године, положила  венац на Партизанском гробљу у Мостару.

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, у знак пијетета према страдалим сународницима, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару Југослав Ђорђевић је положио венац на Споменик жртвама фашистичког терора у Другом светском рату у Дрвару.Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

15.02.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава. Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“, закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rsПРОЈЕКАТ "СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА" ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ

Обавештавамо све заинтересоване да је Влада Републике Србије донела закључак 05 бр. 67-12489/2021-1 од 13. јануара 2022. године којим се сагласила да Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Министарством спољних послова, Министарством унутрашњих послова, Министарством финансија и Министарством здравља, у складу са законом, предузме активности ради наставка реализације Пројекта „Србија за Србе из региона“ у школској 2021/2022. години.

Конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ у којем су дефинисани услови за добијање стипендије за школску 2021/2022. годину, као и пријавни формулар могу се преузети у Генералном конзулату.

Рок за доставу пријавних формулара заинтересованих кандидата заједно са пратећом документацијом дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у Босни и Херцеговини је 20. мај 2022. године.

Кандидати заинтересовани за добијање стипендије могу да се пријаве преко Генералног конзулата Републике Србије у Мостару и Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће именовати посебну интерресорну комисију која ће донети одлуку о додели стипендија Владе Републике Србије за наведену школску годину.

ПРЕУЗМИТЕ:

• Текст конкурса српски

•Опис пројекта српски

Пријавни формулар

• Списак високошколских установа српскиБеоград добија Центар за четврту индустријску револуцију

7. фебруар 2022.  Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: ТанјугБеоград добија Центар за четврту индустријску револуцију

7. фебруар 2022. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Овај центар ће радити у оквиру Канцеларије за ИТ и електронску управу Владе Србије, а сарађиваће са научним институтима, државним установама и приватним сектором.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Извор/Фото: ТанјугСастанак са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине

14.01.2022. 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком. Двојица саговорника оценили су да су мир и стабилност од кључног значаја за цео регион.

Председник Додик је истакао да се против Републике Српске и српског народа у БиХ води беспризорна политичка и медијска кампања, не само у Сарајеву, већ и у бројним западним центрима моћи. Kао пример за то, Милорад Додик је указао на обележавање Дана Републике Српске и најбруталније увреде које су тим поводом уследиле из Сарајева и из уста многих западних политичара, а који су обичан догађај на коме су присуствовале регуларне и легалне полицијске снаге Републике Српске представили као претњу миру, док стварно угрожавање мира од стране муслиманских паравојних јединица, Зелених беретки, и њихово окупљање у Сарајеву и Бужиму, нису ни поменули.

Председник Додик је нагласио да је српском народу готово немогуће да се избори за правду и доследно провођење Дејтонског споразума због једностраног и пристрасног приступа, пре свега Сједињених Америчких Држава.

Председник Вучић је оценио да су санкције САД против Милорада Додика и других званичника Републике Српске ужасан преседан, те да једино могу да донесу катастрофалне последице по развој односа између три народа и два ентитета у БиХ, али и шире, у целом региону.

“Санкције су увек доносиле само проблем, а никада решење”, додао је председник Вучић.

Имајући у виду тежину позиције целокупног српског народа, а посебно непримерене и неправедне притиске који се проводе против Републике Српске и њеног руководства, председник Вучић је замолио председника Додика и све политичке снаге у Републици Српској да учествују у раду заједничких институција у БиХ и на најбољи начин штите интересе српског народа и РС.

Председник Вучић је истакао да је свака одлука на руководству РС, али да и председника Додика и све политичке представнике у РС моли да размотре његов предлог, јер је јасно да неки политички чиниоци који суштински угрожавају стабилност целог региона, неистинама и инсинуацијама, кривицу покушавају да пребаце на српски народ и РС.

“Моја молба председнику Додику и свим политичким факторима у РС није захтев да се са било чим сагласе, или за било шта гласају, напротив, моја молба је да сто где треба да седе представници РС не буде празан и да се на најбољи могући начин боре за интересе ентитета и српског народа”, нагласио је Вучић.

Председник Вучић је понудио да председнику Додику и свим институцијама и политичким представницима у Бања Луци образложи свој предлог.

Председник Вучић и председник Додик разговарали су и о томе да Република Србија припрема значајну финансијску подршку Републици Српској, те да ће о томе тимови двојице председника и двеју влада убрзати разговоре и у најскоријем року обавестити јавност.

Вучић и Додик договорили су и одржавање великог сабора Републике Србије и Републике Српске, укључујући и заједнички састанак двеју влада, за 27.јануар, када ће се одлучивати о стратешким економским пројектима и даљем унапређењу сарадње у свим областима између Републике Србије и Републике Српске.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСрбија наставља да ради на јачању веза са РС

8. јануар 2022.  Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Република Српска створена на геноциду, али на геноциду над српским народом који је плански осмишљен и детаљно спровођен 1940-их година прошлог века, са јасном намером да се настави и заврши 50 година касније.

Да није било страдања српског народа од 1941. до 1945. године и да није било поклича ''За дом спремни'' поново 1991. године, не би било ни РС, истакла је Брнабић говорећи на Свечаној академији поводом Дана РС у Спортској дворани "Борик" у Бањалуци.

Верујем да би они довршили ''посао'' који је започет 50 година раније и довршили ''посао'' истребљења српског народа и православне вере, нагласила је премијерка и додала да је РС, више од свега, показатељ тога колико је српски народ био одлучан у томе да спречи понављање злочина из Другог светског рата.

РС је плод жеље за миром, за слободом, за безбедним одрастањем деце, жеље да се злочини над српским народом не настављају и не понављају. И ми Срби, и ми у Србији, први то морамо да знамо и први морамо Српску да бранимо, поручила је Брнабић.

Она је истакла да јој је изузетна част што је данас у Бањалуци, што учествује у обележавању значајног датума какав је Дан РС и што је у прилици да пренесе честитке и поздраве у име председника Србије Александра Вучића и грађана Србије.

Премијерка је рекла да је, као председницу Владе земље која је гарант Дејтонског споразума, изузетно брину изазови и проблеми са којима се суочава РС, њено руководство и представници српског народа у БиХ.

Дубоко ме забрињава одлука САД, као и начин и образложење о увођењу санкција Милораду Додику. То захтева од нас рационално, одговорно и озбиљно понашање, без доношења исхитрених одлука, указала је она.

Чињеница је да санкције никада нису биле решење за било какве проблеме. Управо зато, поново желим да поручим оно што је председник Вучић рекао: Србија никада неће спроводити санкције против припадника свог народа и представника српског народа у БиХ и РС, нагласила је Брнабић.

Она је поручила да је политика Србије ”Отворени Балкан” и сарадња, а не сукоби.

То је политика која жели да се на Балкану створе услови за другачију будућност од прошлости о којој сам причала. Политика економског и инфраструктурног повезивања, продубљене сарадње, просперитета и економског препорода свих народа на Балкану. Не границе и ограничења, већ слободан проток људи, робе, капитала и услуга, објаснила је премијерка и поновила да је Србија окренута будућности.

Она је истакла да ће Србија наставити да ради на јачању веза са РС, на унапређењу економског положаја и развоју културног живота српског народа и да јој то нико не може забранити

. Од 2014. године уложили смо више од 88 милиона евра за помоћ РС. Поносна сам на наше учешће у хуманитарним акцијама, изградњу школа, вртића, амбуланти, путева, комуналне инфраструктуре, домова културе - на све пројекте чији је циљ бољи квалитет живота свих грађана, нагласила је премијерка.

Српски народ остаје посвећен очувању слободе, једнакости и правде и то су истинске врлине које чувамо и преносимо будућим генерацијама. Живела Република Српска, поручила је Брнабић

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs/ТанјугСелаковић: Држава улаже у обнову Смедеревске Паланке и помаже у збрињавању избеглих

28. децембар 2021. године

  Министар спољних послова Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Никола Селаковић присуствовао је данас у Смедеревској Паланци уручивању кључева станова намењених избеглицама.

Станови за 15 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске додељени су у оквиру потпројекта девет Регионалног стамбеног програма.

Селаковић је, обраћајући се породицама које су добиле станове, пожелео срећу и здравље и да им се у новим становима дешавају само лепе и добре ствари.

Министар је навео да су 15 породица које су добиле станове, а које су избегле и расељене из БиХ и Хрватске, оплемениле општину Смедеревска Паланка у коју су дошле током немилих ратних дешавања у својој муци и несрећи тражећи спас, уточиште и кров над главом управо у мајци Србији.

Према његовим речима, зграда у којој ће бити смештене те породице подигнута је и опремљена за свега годину дана, што показује да се све може када се браћа сложе.

Министар Селаковић је рекао да држава улаже у обнову Смедеревске Паланке, и када је реч о збрињавању избеглих, али и када је реч о довођењу инвеститора, отварању нових радних места, реконструкцији јавних објеката и обнови манастира Пиносава.

„Као неко ко је три и по године радио уз Александра Вучића, као његов генерални секретар, знам колико је пажње посвећивао Смедеревској Паланци и колико је енергије и жеље било у томе да Паланка почне да стаје на ноге“, рекао је шеф српске дипломатије и изразио уверење да ће веома брзо у годинама које долазе кроз општину Смедеревска Паланка проћи и ауто-пут који ће носити име вожда Карађорђа.

Регионални стамбени програм је заједничка иницијатива Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе, а циљ Програма је давање свеобухватног доприноса решавању проблема избеглих и расељених лица пружањем трајних и одрживих решења за стамбено збрињавање.

Уручивању кључева станова присуствовали су, између осталих, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, шеф Политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Дирк Лоренц и председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.Председник Вучић на састанку у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан"

21. децембар 2021. године

  Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Тирани, где је са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевом учествовао на састанку у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан". Председник је нагласио да су споразуми који су потписани данас у Тирани јако важни, да ће олакшати проток људи, роба и радне снаге и учинити земље учеснице привлачнијим за стране инвеститоре и поново позвао друге државе у региону да се придруже.

Председник Вучић поручио је данас, током обраћања на пленарној седници у Тирани, да је иницијатива "Отворени Балкан" већа од свакога појединачно и да ствара основу за будућност наше деце и за бољи економски развој три земље, који неће моћи више да се заустави.

"Верујем да је ово једна од највећих идеја у данашњој Европи. Сада сам 100 одсто сигуран да нико не може да заустави ову иницијативу", рекао је председник Вучић и изразио захвалност свима који су учествовали у припреми споразума који су данас потписани, а односе се на лакши проток људи и роба између три земље. Он је истакао да су то велики резултати за добробит свих.

"Једна реченица Френклина Рузвелта каже: Можда нисмо спремни да припремимо будућност за нашу децу, али можемо да припремимо нашу децу за будућност. Заиста мислим да је ова иницијатива већа од сваког од нас и нешто је што ће креирати основу за будућност наше деце. Шта год да будемо радили, најважнији циљ је повезивање људи", истакао је председник Вучић и додао да је синоћ разговарао са привредницима из Албаније и у разговору, каже, препознао искрену жељу за инвестирање у Србију и Северну Македонију. Он је навео и да је све више туриста из Србије који путују у Албанију и Северну Македонију, те да верује да ће више људи из Северне Македоније и Албаније доћи у Србију.

Председник Вучић је нагласио да је "Отворени Балкан" права основа за бољи економски развој три земље у будућности.

"Проширењем тржишта рада привући ћемо више компанија са запада и истока, јер ћемо моћи да понудимо бољу, образовану радну снагу из све три земље. Гарантујем да ћемо у годинама које долазе видети значајно веће привлачење директних страних инвестиција код нас", истакао је председник Вучић и додао да се мора брзо и ефикасно радити на даљем повезивању. Он је изразио уверење да грађани треба да виде резултате и да се, на пример, наредних месеци може разговарати и о попустима за грађане "Отвореног Балкана" кроз умањење путарине, или попусте у радњама.

Председник Вучић је поновио да се ради о инклузивном процесу који је отворен за све који желе да се придруже.

"Ово је најкрупнији корак у нашој сарадњи који ће доносити много олакшица нашим привредницима", рекао је председник Вучић и изразио жељу да се и остале земље региона придруже овој иницијативи. Он је додао да се мора говорити и о енергетском повезивању у региону, уколико наше земље желе да опстану у будућности, док је посебно нагласио да овакво повезивање, за које постоји подршка и међународних представника и пре свега Атлантског савеза, не мења посвећеност европском путу.

"Људи ће се много више кретати, имати прилику за бизнис и сарадњу", подвукао је председник Вучић и додао да је са албанским партнерима разговарао о овлашћеним економским оператерима, што је споразум који Србија већ има са Северном Македонијом.

Након пленарног састанка делегација Србије, Северне Македоније и Албаније, потписано је чак шест споразума: Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана Западног Балкана, Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ и Споразум измеду Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС). Такође, потписан је и Споразум између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС), као и Споразум о сарадњи акредитационих тела

Председник Вучић је изразио задовољство потписаним споразумима, истакавши да се на њима радило две године.

Захваљујући одлучности свих нас и наших тимова, успели смо ствари да покренемо са мртве тачке и да урадимо важне ствари од којих ће људи, обични грађани наших земаља, имати користи. Овде је прича о томе како можемо да уредимо нашу заједничку будућност на неупоредиво бољи начин и како можемо да живимо и радимо заједно", нагласио је председник Вучић.

Председник Владе Републике Албаније Еди Рама је, на почетку пленарне седнице иницијативе "Отворени Балкан", истакао да потписивањем споразума почиње нова ера која ће учинити динамичнијом сарадњу три земље - Албаније, Србије и Северне Македоније.

"Потписивањем споразума данас шаљемо јасну и конкретну поруку грађанима, али посебно привредницима који већ послују на овом заједничком простору, да ће 2022. година бити нова ера, почетак нечег новог за њих, јер ће убрзати кретање роба, услуга, капитала и грађана", рекао је албански премијер Еди Рама и нагласио да ће споразуми, на чијој ће се брзој примени радити, укинути дуга чекања на граници.

Председник Владе Републике Северне Македоније Зоран Заев поручио је да је "Отворени Балкан" аутентичан, заједнички процес Северне Македоније, Албаније и Србије, али да је иницијатива отворена за све земље у региону и додао да је договор о јединственом тржишту рада у региону од великог значаја за грађане.

Комесар Европске уније за суседску политику и проширење Оливер Вархеји поручио је данас на састанаку "Отвореног Балкана", путем видео линка, да је веома важно да се у ту регионалну иницијативу укључе и преостала три партнера - Црна Гора, БиХ и Приштина. Он је истакао да је реалност да једино Балкан заједно може да повећа БДП целог региона и да би само кроз заједничко тржиште БДП региона могао да се повећа за чак трећину. Подсетио је да је покренут Берлински процес за већу регионалну сарадњу, па тзв. мини Шенген, као и да је сада "Отворени Балкан" наследник тих иницијатива за регионалну сарадњу. Комесар Вархеји је додао да је свака регионална интеграција на бази ЕУ вредности добра и за Балкан и за ЕУ.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије ГоллСелаковић и Гујон уручили помоћ за 35 српских домаћинстава у Босанском Петровцу

11. децембар 2021. Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон посетили су данас општину Босански Петровац, где су, у оквиру Пројекта економског оснаживања повратничких домаћинстава у Федерацији БиХ, уручили помоћ за 35 српских домаћинстава која се баве пољопривредом.

Министар Селаковић и директор Гујон су уручили уговоре о донацији 35 стеоних јуница, а шеф српске дипломатије је поручио да данас шаљемо поруку љубави, мира и солидарности и да том помоћи показујемо да можемо да урадимо нешто добро за обичног човека.

„Будите уверени да ће Србија и у Федерацији и у Републици Српској, у читавој БиХ, поштујући њен територијални интегритет, али волећи Српску, наставити да шаље такве поруке“, навео је министар Селаковић у обраћању породицама које су добиле помоћ.

Министар Селаковић је нагласио да је уверен да ће та помоћ бити прва у низу помоћи коју додељују Министарство спољних послова и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Kако је напоменуо, помоћ која је данас уручена била би немогућа да још 2014. председник Србије Александар Вучић, тадашњи премијер, није у Србији покренуо замајац озбиљних, важних реформи које дају резултате у стварању нове вредности и већег друштвеног богатства, које су покренуле Србију из стања учмалости, дезорганизације и друштвеног и економског хаоса и које су довеле Србију у ситуацију да је већ другу годину заредом једна од најбрже растућих економија у Европи.

„То не би било могуће да наша политика у региону није била и остала политика испружене руке, јер није добро ако је само вама добро, а комшији лоше, нема ту добра и политика наше државе и политика председника Александра Вучића јесте кад је нама добро да учинимо да и другима буде добро“, подвукао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је рекао да му је пуно срце што данас види марљиве, вредне и храбре људе који се баве сточарством.

„Овде седе и Срби и Бошњаци. Није добро само кад је јединима добро, нема ту добра. Морамо сви заједно да радимо много више да нам свима буде боље, а ако будемо радили сви заједно, онда су шансе да нам буде боље много веће“, поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је навео да је поносан што је реализован први пројекат уз озбиљну подршку председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, а да су се на конкурс за помоћ пријавиле укупно 62 породице које су испуниле услове.

„Још је 27 породица које нису добиле јуницу. Договорили смо се данас да у наредна три месеца и тих 27 породица добије своју јуницу. Добре и вредне људе треба подржати. Договорили смо се да покушамо да овако нешто урадимо не само у Петровцу, него и у Санском Мосту, Дрвару, Грахову, Гламочу“, рекао је министар Селаковић.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да је да је Управа покренула пројекте економског оснаживања српских повратничких породица у Федерацији БиХ у укупној вредности 9.162.000 динара.

„То смо расподелили на три пројекта на територији Босанског Петровца, Грахова и Посавине. Ради се о пилот пројектима, првим ове врсте које је Управа са локалним српским невладиним организацијама покренула ове године. Подршка српским домаћинствима која се баве сточарством и пољопривредом има за циљ стварање самоодрживих породичних економија. Први циљ је да њихови капацитети у потпуности испуњавају потребе породице, а други циљ је да се вишак пласира на тржиште“, рекао је Гујон.

Према његовим речима, јуче су у Посавини уручене фрезе, мотокултиватори, тримери и моторне тестере Србима који се баве пољопривредом у том делу Федерације БиХ.

„Наш коначни циљ је да буде формирана задруга која би окупила све те људе, све те српске пољопривреднике и олакшала им рад. У овај пројекат уложено је два милиона динара, а обухваћено је 40 домаћинстава са више од 140 чланова“, навео је Гујон.

Према његовим речима, у Грахову је из средстава Републике Србије обезбеђена пчеларска опрема у износу од милион динара, као помоћ повратницима чија егзистенција зависи од производње меда, а за трећи пројекат који се реализује преко Центра за подршку повратницима из Босанског Петровца издвојено је 6.162.000 динара за куповину стеоних јуница.

Гујон је нагласио да је данас уручена донација храбрим и одлучним људима који својим оптимизмом доказују да верују у боље сутра, а да ће помоћ коју су добили бити подстрек и мотив да се још енергичније и успешније посвете свом послу.

„Та помоћ је јасан знак да њихова матица, њихова, наша Србија мисли и брине о њима, о њиховој судбини и добробити“, нагласио је Гујон који је са министром Селаковићем посетио и нека од домаћинстава која су добила помоћи.

Селаковић и Гујон обишли домаћинства у Босанском Петровцу

Министар спољних послова Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, обишли су данас домаћинства у Босанском Петровцу у ФБиХ која су добила по једну стеону јуницу, у оквиру пројеката које суфинансира Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова.

Реч је о петочланим повратничким породицама са по троје деце којима, како кажу, ова помоћ много значи.

Једна од њих је породица Стеве Лончара који се првенствено бави пољопривредом, али и шумарством, пчеларством и ловом.

Он је навео је да има повратка у Босански Петровац и да би се још више људи враћало, када би им се омогућило да могу да раде.

"Да се то мало подстакне, да се направи нешто да се може радити. Имамо све основно потребно за живот - воду, путеве, телефоне, струју само што млади због посла одлазе у инистранство", рекао је Лончар.

Да је помоћ значајна каже и Снежана Јеличић, која има троје деце, а супруг јој је преминуо.

"Ја сам самохрана мајка са троје деце и ова јуница нам много значи јер су нам примања мала, а сва деца ми иду у школу", рекла је Снежана која скромно, као и њен 11. годишњи син Милош, каже да им више ништа није потребно.

Са овом помоћи, домаћинство Јеличић у штали сада има укупно две краве захваљујући којима ће, каже Снежана, бити више млека, сира и кајмака за продају.

Раније данас, српским и бошњачким повратничким породицама у Босанском Петровцу уручени су уговори о донацији укупно 35 стеоних јуница.

Осим јуница за сточаре у Босанском Петровцу, за шта је намењено више од шест милиона динара, помоћ у виду пољопривредне механизације добиле су српске породице у Посавини, за шта је опредељено два милиона динара.

Реч је о 43 домаћинства којима су у Месној заједници Нови Град у општини Оџак, на територији кантона Посавина, додељени мултикултиватори, тримери, моторне тестере и прскалице за воће.

У оквиру пројеката који суфинансира Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, опредељено је и милион динара за помоћ пчеларима у Босанском Грахову.

Селаковић: Наставићемо да помажемо Србима у БиХ и њиховим комшијама Бошњацима

 

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас, након што је уручио помоћ за 35 породица у Босанском Петровцу, да ће Србија наставити да помаже Србима у Босанском Петровцу, Дрвару, Грахову и Гламочу, али и њиховим комшијама Бошњацима.

„Не може само једнима да буде добро, а другима да буде лоше. То је оно што је наша политика, наша регионална политика. Kао што је председник Александар Вучић почетком ове године покренуо управо ту политику донирања вакцина и Федерацији и Републици Српској, Северној Македонији и Црној Гори, а Србија отворила границе за све грађане суседних држава који желе да се вакцинишу, тако данас помажемо нашим сународницима у Босанској краjини. Наставићемо то да радимо, јер само економски јака и успешна Србија добар је ослонац Републици Српској, али и свим Србима који живе у окружењу“, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је рекао да је Србија у последње четири године Дрвару пружила помоћ од 2.915.000 евра за конкретне пројекте, а Босанском Петровцу око 250.000 евра за неколико комуналних пројеката.

„Овога пута је Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону заједно са Центром за подршку и помоћ повратницима који води Немања Давидовић у Босанском Петровцу изашла у сусрет за 35 повратничких породица, не само српских, већ и бошњачких, које су добиле по стеону јуницу“, рекао је министар Селаковић.

Према његовим речима, председник Александар Вучић је својевремено покренуо болне реформе које дају резултате и Србија је почела сваке године све више да помаже и Србима у Босанској крајини.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да је ове године Управа први пут подржала и финансирала три самоодржива пројекта у Посавини, Босанском Петровцу и Грахову.

„Јуче смо у Посавини поделили пољопривредну механизацију, данас у Босанском Петровцу 35 јуница, у Грахову опрему за пчеле. Укупна вредност је девет милиона динара. Овим желимо да пошаљемо поруку да је матица, наша Србија уз свој народ, уз повратнике, уз друге људе који деле судбину повратника и српског народа, да им покажемо бригу и солодарност. У наредном периоду настављамо сличне пројекте за добробит свих који живе у овим крајевима“, навео је Гујон.

Немања Давидовић из Центра за подршку и помоћ повратницима у Босанском Петровцу рекао је да данас уручена помоћ много значи Босанском Петровцу и навео да је то друго највеће улагање Републике Србије у ту општину.

„И најтежа мука је лакша када имате пријатеље, наши пријатељи су држава Србија, министар Селаковић и Арно Гујон“, навео је Давидовић.Селаковић: Србија подржава развој и напредак Републике Српске

07. децембар 2021. године 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златаном Kлокићем и поручио да Србија поштује и подржава територијални интегритет БиХ, али да подржава и Републику Српску у њеним настојањима да се као равноправни ентитет у оквиру БиХ развија и напредује.

Министар Селаковић је после састанка са министром Kлокићем рекао да Србија жели да са БиХ гради најбоље добросуседске односе у будућности, али и подсетио да Србија има Споразум о специјалним и паралелним везама са Републиком Српском.

„Србија вредно и посвећено ради на његовом спровођењу. Република Србија воли Републику Српску и подржава је у њеним настојањима да као равноправни ентитет у оквиру БиХ се развија и напредује”, рекао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, допринос таквом развоју и напредовању видљив је на сваком кораку у активностима државних органа Србије, од председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и свих ресорних министарстава, кроз велики број пројеката са којима је Србија присутна у Републици Српској.

Министар Селаковић је рекао да не постоји локална самоуправа у Републици Српској која није добила одређену помоћ од Србије у циљу доприноса подизању квалитета живота у Српској.

Kако је навео, Србија је опредељена за сарадњу са Републиком Српском у различитим областима, на првом месту у инфраструктурном повезивању, и у том контексту напоменуо је заједнички рад на реализацији великог пројекта изградње ауто-пута од Београда до Сарајева.

Након састанка, двојица министара су потписали Меморандум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске у области дипломатског образовања, а шеф српске дипломатије је навео да је меморандум правна основа да убудуће један број младих, талентованих људи из Републике Српске у току високог образовања похађа обуку на Дипломатску академију у оквиру Министарства спољних послова Србије, а чија примена би требало да почне од наредне академске године.

Министар Селаковић је најавио да ће са директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арноом Гујоном у петак и суботу посетити Босански Петовац, где ће сународницима који се баве пољопривредом уручити вредну помоћ.

Министар Kлокић изразио је захвалност на подршци коју Република Српска добија од Србије и навео да она никада није била конкретнија него у последних седам година преко различитих пројеката, захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.

„Нема ниједне општине и града у Републици Српској да Србија није реализовала неки пројекат који значи бољи живот грађана”, рекао је Kлокић и захвалио министру Селаковићу на најискренијој и најотворенијој подршци.РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

04. децембар 2021. године 

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде -/https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.ОБАВЕШТЕЊЕ

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава држављане Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији који желе да своје бирачко право на предстојећем републичком референдуму ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, расписаном за 16. јануар 2022. године, искористе у Босни и Херцеговини да до 25. децембра 2021. године могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем референдуму гласати у иностранству.

Захтев се може поднети лично у Генералном конзулату Републике Србије у Мостару, Конак број 5, 88000 Мостар, поштом или e-mailom: gk.mostar@mfa.rs

Уз читко попуњен образац потребно је доставити и читљиву копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

Моле се бирачи да пре пријављивања изврше увид у јединствени бирачки списак на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије http://mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak/ и провере да ли су уписани у ЈБС. Уколико лице није уписано, потребно је да поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак.

Уколико буде довољно пријављених бирача, Републичка изборна комисија ће донети одлуку о отварању бирачког места у Генералном конзулату Републике Србије у Мостару.

ОБРАСЦИ ЗАХТЕВА:

http://mostar.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_BS_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc

http://mostar.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Prijava_u_JBS.docОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

 На основу члана 16. став 2. и члана 24. став 3. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21 и 90/21), Министарство државне управе и локалне самоуправе

ОБАВЕШТАВА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.Одлуке о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

На основу овлашћења МСП бр. 1514-1/12 од 8. септембра 2021. године, државни секретар Н. Старовић је 29. октобра 2021. године донео одлуку о додели националних признања за изузетан допринос, разултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Увид у објављену одлуку као и списак пристиглих пријава за доделу националних признања можете остварити на следећим линковима:

http://www.mfa.rs

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Састанак са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине

28.11.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком.

Председник Вучић обавестио је Додика о разговорима које је водио са председником Руске Федерације Владимиром Путином, али и о разговорима са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Теме разговора биле су и изградња гасовода између Србије и Републике Српске, изградња ауто-пута Сремска Рача - Кузмин - Бијељина, и других инфраструктурних пројеката.

Председник Додик упознао је председника Вучића са ситуацијом у Босни и Херцеговини и даљим плановима ”политичког Сарајева” да убрза процес преузимања прерогатива и компетенција власти Републици Српској.

Милорад Додик је додао да Република Српска жели мир, али да неће дозволити било коме да укида или уништава право Републике Српске и српског народа на опстанак.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСастанак са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине

15.11.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине, Милорадом Додиком, са којим је разменио ставове о свим актуелним питањима у региону и свим заједничким пројектима у којима учествују Република Србија и Република Српска.

Председник Вучић је обећао да ће Србија да настави са још значајнијом подршком општинама Невесиње, Костајница, Дубица и Дрвар, али и даљим улагањима у просветну и здравствену инфраструктуру у свим деловима Српске.

Председник Вучић је потврдио опредељење Републике Србије да са великим финансијским средствима учествује у изградњи ауто-пута Сремска Рача-Бијељина.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Додик истакао је да је то пројекат од стратешког значаја за Републику Српску и не само за њен источни део и захвалио Републици Србији на великој помоћи и подршци.

Председник Вучић је нагласио да ће Србија увек подржавати Дејтонски мировни споразум и његов Устав, као и њихову пуну примену, док је Додик истакао да су Републици Српској годинама отимане надлежности које јој по Дејтонском споразуму припадају и да ће се Република Српска, мирним путем, залагати за враћање права и правде предвиђене Уставом Босне и Херцеговине.

Извор/фото: www.predsednik.rsСелаковић: Реформе и регионална сарадња за бољу будућност

15. новeмбар 2021. 

Министар спољних послова Србије, Никола Селаковић каже да је Србија посвећена ЕУ интеграцијама, а да ту посвећеност показује првенствено кроз унутрашње реформе и регионалну сарадњу.

Селаковић је на Конференцији ”Разговори о будућности Европе-перспектива и улога Западног Балкана”, у организацији Колеџа Европе из Брижа нагласио важност свеобухватности дебате која се тренутно води о будућности Европе и позвао на јачање опипљивих веза између људи и институција ЕУ и Србије.

„Посвећеност Србије ЕУ интеграцијама је видљива кроз реформски процес где нам је фокус на владавини права. Поносни смо што смо у последњих годину дана урадили одличан посао што је препознато у извештају Европске комисије”, изјавио је Селаковић.

Шеф дипломатије Србије каже да је за Србију од посебног значаја ангажман у ЕУ регионалним иницијативама као и сама сарадња међу суседима на Западном Балкану.

„Србија има осам суседа, а регионална политика и сарадња су највиши приоритет наше спољне политике. Морамо да нађемо начин да продубимо ту сарадњу. Не ради су само о учешћу у постојећим иницијативама, већ и о промоцији нових иницијатива, као што је Отворени Балкан, чему су веома посвећени и Влада Србије и председник Александар Вучић”, поручио је Селаковић.

Селаковић констатује да су регионалне иницијативе важне како из угла економске сарадње тако из перспективе демографије као једног од, према његовим речима, најважнијих питања за европски континент.

Он наводи да цео регион Западног Балкана има око 17, 5 милиона људи, што је мање од једне чланице као што је Румунија, при чему је БДП целог региона 0,6 процената БДП-а ЕУ.

„Ако наша улога и позиција не буду добро препознате онда ће ови проценти да буду још мањи, а тада ће све наше билатералне разлике да буду бесмислене. Хајде зато да сарађујемо тамо где немамо проблема и да наш први приоритет буде економска сарадња”, нагласио је Селаковић.

Селаковић је током свог обраћања другим шефовима дипломатија из региона који су учествовали на Конференцији у Брижу, закључио да је међусобни дијалог најбољи начин за унапређење регионалне сарадње, али и допринос Западног Балкана будућности Европе.

Извор: ТанјугВажна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

12. новембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsЗаједничка изјава учесника данашњег састанка иницијативе Отворени Балкан: „Будућност проширења – поглед из региона“

4. новембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Републике Албаније Еди Рама и заменик председника Владе Републике Северне Македоније задужен за европска питања Николa Димитров, потписали су данас Заједничку изјаву „Будућност проширења – поглед из региона“, у оквиру иницијативе за сарадњу Отворени Балкан. Текст Заједничке изјаве преносимо у целости:

„Европска унија и њене државе чланице, заједно са партнерима из региона, потврдиле су недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана на Самиту на Брду 6. октобра.

Западни Балкан је поновио своју и посвећеност региона европским вредностима и демократским принципима, владавини демократије, основним правима и владавини права.

Међутим, упитни капацитет Европске уније да интегрише нове чланице, унутрашње дебате међу државама чланицама ЕУ и билатерални односи, ометали су стварни напредак региона ка ЕУ.

На папиру, политика проширења остаје активна. У пракси, међутим, постоји растуће разочарење међу грађанима региона у погледу ЕУ перспективе.

Поред тога, кашњења у ЕУ перспективи исувише су коштала регион у политичком смислу.

Северна Македонија је одличан пример неостварених обећања Европске уније. Њена Влада се потрудила да испуни услове Брисела, само да би се нашла изолована и препуштена да се носи са последицама одлука ЕУ. Ова ослабљена перспектива европских интеграција прети да нас остави више дезинтегрисанима него икад. Осећај је заједнички широм региона.

Док Европска унија развија нове и далекосежне стратегије, регион очајнички покушава да реализује постојеће. И док је наш пут ка Европској унији исклизнуо из колосека, ми остајемо посвећени достизању стандарда ЕУ.

Не можемо да дозволимо да ова негативна спирала угрози саму основу будућности и просперитета региона.

Европска унија иде напред, док је регион заглављен у дилемама саме ЕУ. Европска унија треба и мора да истражи све путеве за бржу интеграцију Западног Балкана у периоду који претходи приступању, заједно са својим обавезама за фазно приступање како је дефинисано у новој методологији.

У складу са тиме, било би корисно укључити регион у развој трговинске и пореске политике Европске уније, као што су механизам за прилагођавање границе емисије угљен-диоксида и заштитне привремене мере ограничења на увоз челика, да набројимо тек неколико.

Такође бисмо могли да истражимо могућност да Западни Балкан буде изузет од различитих мера трговинске политике erga omnes.

Наши универзитети могли би да буду укључени у област високог образовања и истраживања Европске уније, чиме би се пружила једнака шанса за учешће у прилагођеним програмима, истраживању и иновацијама ЕУ. Истовремено, наша пољопривреда вапи за додатним средствима, при чему има огроман потенцијал за ширење и испоруку висококвалитетних производа на тржиште Европске уније.

Ово би могло да спречи негативан утицај на стабилизацију и привредни учинак региона. Верујемо да је у интересу Европске уније да помогне изградњу и промоцију сигурног и просперитетног региона.

И више од тога - могли бисмо заједно да истражимо учешће у Шенгену и постепену интеграцију у јединствено тржиште Европске уније.

Данашњи свет се брзо мења. Време је да се делује и то одлучно. Не можемо себи да приуштимо нити ће нам бити опроштене пропуштене прилике, попустљивост и недостатак одлучности да остваримо ову стратешку визију.

Потребно је да се боље разумемо, ако желимо да постигнемо најбоље резултате. Ако неко мисли да морамо да делујемо сада, то је већ било јуче.

У том циљу, данас смо поново потврдили одлучност да продубљујемо нашу економску сарадњу у оквиру иницијативе Отворени Балкан, надограђујући се на агенду Берлинског процеса и уз фокус на брзу и прилагођену реализацију.

У овом подухвату ангажовали смо наше привредне коморе и задужили их да припреме детаљне смернице за реализацију Меморандума о разумевању и сарадњи на олакшању увоза и извоза, који је потписан у Скопљу 29. јула.

Данас смо одобрили детаљан план спровођења мера о олакшавању трговине и затражили од Регионалне привредне коморе Западног Балкана да даље прати процес имплементације. Такође смо одлучили да формирамо Међуминистарски савет, који ће блиско сарађивати са привредним коморама на спровођењу ових мера.

Западни Балкан је спреман да се покрене убрзаним темпом. Треба ићи напред. Тако и Европска унија треба да се покрене – према Западном Балкану. Останак у празном ходу није опција.

Позивамо све остале стране у региону да нам се придруже и желимо им добродошлицу. Отворени Балкан је отворен“, наводи се у интегралном тексту Заједничке изјаве.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије ГоллОбраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

2. новембар 2021. године 

"Ваше Екселенције,

уважени делегати,

драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије ГоллУручени уговори за 14 станова у Београду за избеглице из БиХ и Хрватске

25. октобар 2021. године 

Министар спољних послова Никола Селаковић присуствовао је вечерас у Старом двору уручењу уговора за 14 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, који су купљени у оквиру потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма Србије.

„Велико ми је задовољство и част да у име Владе Србије, у име државе Србије вечерас све вас поздравим, да захвалим свим донаторима нарочито ЕУ, која је окупила највећи број донатора који јесу државе чланице ЕУ, али и посебно Kраљевини Норвешкој, као једном од највећих донатора ван територије ЕУ, на успешно окончаној деветој подфази Регионалног стамбеног програма”, навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је Регионални стамбени програм до сада омогућио да више од 6.000 породица које су избегле и расељене са простора бивше Југославије, највише са територије данашње Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, добију свој кров над главом.

Kако је додао, те породице су у Србији нашле спас и уточиште после оних животних момената које никада вероватно не могу да избришу из свог сећања када су у једном дану изгубили све оно што су генерације њихових родитеља и предака стицале.

Шеф српске дипломатије је навео да су се они нашли у Србији и одавде кренули од нуле.

Министар Селаковић је рекао да су донатори који су помогли да се формира сам фонд и да он профункционише, и Kомесаријат за избегла и расељена лица и миграције, а уз помоћ Банке Савета Европе, УНХЦР-а као партнера, ОЕБС-а, омогућили многима међу расељенима да добију свој кров над главом.

„Избеглих лица у Србији се у једном тренутку обрело око 650.000 и по подацима које је републички комесар за избеглице и миграције навео, до сада је преко Kомесаријата, преко државе Србије, Владе Србије, кров над главом добило близу 100.000 породица, наших сународника“, рекао је министар Селаковић и подсетио да су раније данас на Убу свечано уручени уговори о становима за 21 породицу.

Шеф српске дипломатије је навео да председник Александар Вучић, Влада Србије на челу са премијерком Аном Брнабић и он лично као министар спољних послова улажу максималне напоре да се ово питање у Србији решава на најбољи могући начин.

„Вечерас је овде 14 породица за које је град Београд постао богатији. Најбољи део нашег народа јесу наши људи који су дошли из Kрајине, било из оне на територији данашње Хрватске или БиХ, вредни, честити, добри људи. Срећан сам што вечерас имамо прилику и могућност да 14 таквих породица трајно стамбено обезбедимо овде у Београду“, поручио је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је захвалио донаторима на несебичној помоћи и напорима које су улагали, УНХЦР-у и ОЕБС, као и Граду Београду на предусретљивости.

„До пре свега неколико година Град Београд није показивао интересовања за ову активност, до тог интересовања долази пре нешто више од седам година и од тада Град Београд у партнерском односу са Kомесаријатом и донаторима ради на реализацији овог пројекта“, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је породицама које су добиле станове пожелео да у својим новим домовима бележе и броје само лепе и добре сате и тренутке, а да оно што је тешко у њиховим животима оставе иза себе.

Пожелео је старијима да у тим становима дочекују своју децу и унучад и мирну старост у здрављу, а да они млађи у тим становима граде и подижу своје породице и своју децу и да се радују сваком новом великом успеху.

„Хвала вам на стрпљењу што сте дочекали овај тренутак и желим вам да убудуће све у вашим домовима иде много лакше и много боље него што је то било до сада. Живела Србија“, поручио је министар Селаковић.Подељени уговори за 21 стан у Убу избегличким породицама из БиХ и Хрватске

25. октобар 2021. године

Министар спољних послова Никола Селаковић присуствовао је у Убу свечаној додели уговора о куповини 21 стана избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске у оквиру реализације Регионалног стамбеног пројекта.

Селаковић је изразио задовољство што 21 породица решава своје стамбено питање и што ће касније данас и 14 породица у Београду добити уговор о куповини стана, истакавши да се полако приближавамо цифри од процењених 7.500 станова и кућа колико је потребно да се стамбено обезбеде наши сународници који су '90-тих година оставили своја огњишта.

„Од данас ће свако од вас имати свој дом, који није велелепан и раскошан, али је ваш“, рекао је министар и додао да је Уб једна од најлепшхих општина и општина која је најбрже развија.

Додао је да сви из државног руководства следе политику Владе и председника Вучића са циљем да Србија буде боља, уређенија и развијенија.

Селаковић је захвалио свим донаторима појединачно, представнику делегације ЕУ, УНХЦР, Банци за развој СЕ, Комесаријату за избеглице и миграције са којима је остварена изузетна сарадња.

„Желим да од данас у вашим становима почне ново животно поглавље да у њима бележите само лепе тренутке“, закључио је министар.Састанак председника Србије са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине

23. октобар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, са којим је разговарао о политичком развоју ситуације у БиХ, економској ситуацији, али и енергетској кризи у региону.

„Имали смо опсежне припреме за данашњи састанак, о свим важним темама у односима Србије и Босне и Херцеговине. Разговарали смо и о Војсци Републике Српске и ја сам пренео важне поруке људи из Европе и света. Захвалан сам што је изразио спремност да саслуша друга мишљења. Важно је да сачувамо мир и покажемо да није Република Српска извор проблема, већ да смо сви у региону спремни да разговарамо. Наш став је јасан и чврст. Нећу рећи да упозоравамо, али молим све да разговарамо и решавамо проблеме дијалогом. Србија се неће придружити санкцијама. Док сам ја председник, неће бити блокаде на Дрини“, поручио је председник Вучић након састанка и додао да је српски члан Председништва БиХ недвосмислено рекао да не постоји никакав хир Републике Српске да прави проблеме, већ да су њихови потези реакција на то што се право на коришћење шума одузима од РС и предаје у руке Сарајеву.

Председник Вучић је истакао да разговор нема алтернативу и да мора да се разговара са Бошњацима, али и да сви треба да напустимо снове о победи над оним другим.

„Разговарали смо о развоју инфраструктуре и о спајању Србије и Републике Српске и Србије и Босне и Херцеговине. У складу са тим, очекујемо до краја године потписивање комерцијалног уговора о изградњи ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине. То је велика ствар, како за Републику Српску, тако и за Босну и Херцеговину. Важно је и да се од Вишеграда до Сарајева уради пут што пре. Спајамо Пазар и Тутин са Београдом и Сарајевом. За развој економских односа важно је спајање бошњачког и спрског народа. Када урадимо ауто-пут Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница, коју ћемо продужити до Малог Зворника, додатно ћемо повећати снагу и континуитет комуникације са БиХ и Републиком Српском“, навео је председник Вучић и додао да је са српским чланом Председништва БиХ разговарао и о економској ситуацији, а поготово о несташицама електричне енергије.

„Kриза прети великом броју земаља у региону. Разговарали смо и о томе да припремимо заједничку платформу за разговоре са свим партнерима око изградње крака гасовода са територије Србије до Бањалуке“, нагласио је председник Вучић. Он је рекао и да су средства за изградњу аеродрома у Требињу обезбеђена и да ће планско-пројектна документација за изградњу овог аеродрома бити готова у марту следеће године.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик је истакао да је ситуација у БиХ сложена и да је до тога довела комбинација разних догађаја у прошлости.

„Председника Вучића известио сам о ситуацији у БиХ, као и о кулминацији неповољних ситуација по српски народ у Републици Српској. Република Српска се развлашћује, потпуно је конфузна ситуација, у којој нико не жели да седне и преговора, а сукоби нису потребни. Нисам спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али све остало сам за Републику Српску спреман да жртвујем. Мир нема цену и алтернативу и захвалан сам председнику Вучићу на издвојеном времену да ме саслуша“, поручио је вечерас Милорад Додик и оценио да се Република Српска развлашћује упорном силом међународног фактора.

„Не можемо да попустимо, у смислу да дозволимо да нам одузму земљиште и шуме“, рекао је српски члан Председништва БиХ, коментаришући недавне одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, и оценио да је данас Република Српска као потписница Дејтонског споразума „развлашћена“, за разлику од Федерације БиХ и дистрикта Брчко.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије ГоллСелаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

15. октобар 2021. године

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.

Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.

Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.

У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.

Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.

Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.

Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.

Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.

Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.

Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.

Поштоване чланице Савета безбедности,

У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.

Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.

Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.

Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.

Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.

Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.

Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.

Уважени чланови Савета безбедности,

Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.

Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.

Поштовани господине председниче,

Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.

Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.

Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.

Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.

Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.

Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.

Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.

Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.

Уважени чланови Савета безбедности,

Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.

Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом.

Хвала.Принципи и вредности Покрета несврстаних актуелни и данас

Београд, 11. октобар 2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, отварајући комеморативни самит поводом 60-годишњице Покрета несврстаних земаља, да је међународна сарадња, уз поштовање фундаменталних принципа, једини пут ка развоју и просперитету човечанства.

Вучић, који је своје обраћање на овом скупу започео речима "добро дошли кући", истакао је да је Београд био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир.

Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет био је мир, који је основ за развој сарадње, било да је реч о политичкој или економској, рекао је он.

Надам се да нећемо разговарати само о прошлости, већ и о будућности коју желимо да изградимо заједно. Свет дијалога, компромиса и мира и даље је могућ и достижан, поручио је председник Републике.

Вучић је указао на то да Агенда одрживог развоја УН 2030. промовише три принципа – мир и безбедност, развој и људска права, додавши да је Србија као правни наследник Југославије, оснивач Уједињених нација и Покрета несврстаних поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних норми.

Велика је привилегија и част за Србију то што смо се окупили у Београду, где ћете се осећати као код куће. Уверен сам да наша престоница, као вишевековни симбол раскрсница цивилизација и тачка контакта Истока и Запада, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње, навео је он.

Председник Републике је посебно изразио задовољство тиме што има прилику да види пријатеље из удаљених земаља, којима тешка ситуација у вези са COVID-19 није била препрека да допутују у Београд, чиме су показали колики значај придају овој организацији, али и указали част Србији.

У време када, нажалост, има само неколицина мултилатералних састанака у свету, биће ово изузетна и ретка прилика да разговарамо о свим питањима лицем у лице, предочио је он.

Према његовим речима, обележавање годишњице прве конференције Покрета несврстаних представља жељу да се ода почаст овом покрету, који је у време блоковских подела дао значајан допринос и визију засновану на поштовању, напоменувши да у њему није било места за доминацију једне државе над другом.

Покрет, како је додао, имао је суштинску улогу у очувању мира и безбедности у свету и процесу деколонизације и промовисао је једнакост и друштвени и економски развој свих земаља.

Упркос успонима и падовима, историја Покрета несврстаних је успешна прича, оценио је Вучић и додао да данас није довољно да се носталгично присећамо златног доба Покрета, већ се мора радити на испуњењу циљева, међу којима је будућност једнаких, у којој се иста права примењују на све.

Председник Републике је поручио да право да се одлучује о сопственој судбини није грех, већ право које мора да припада свима без обзира на снагу и моћ којом се располаже.

Вучић је оценио да је свет данас другачији у односу на онај из од 1961. године, јер су гобализација, међузависност и развој нових технологија планету учинили мањом, остварујући утицај на животе свих.

Истовремено, изазови са којима се суочавамо не знају за границе, а и њихова природа је сложенија. Зато је потребно да више него икада радимо на развоју мултилатерализма, јер ниједна држава није изолована, нити острво само за себе, а сарадња је једини пут ка просперитету, истакао је он.

Према његовим речима, то је основа на којој, упркос разликама, стоје чланице Покрета, који је симбол слободољубивог дела света, спремног да се бори за слободу, независност и суверенитет.

Председник Републике је нагласио да Србија најбоље зна колико је то тешко, јер води борбу за очување свог суверенитета и територијалног интегритета и решавање питања Косова и Метохије.

Вучић је предочио да Србија својом борбом брани универзалне приципе на којима почива Повеља УН, принципе међународног права, али и неке од најважнијих вредности Покрета.

Према његовим речима, Србија остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би гарантовало трајни мир у покрајини, уверена да је то одраз наше снаге, а не слабости.

Како је нагласио, Србија, као наследница СФРЈ, никад није престала да стреми јачању сарадње са традиционалним пријатељима широм света.

Поносни смо на то што, као неутрална земља на путу ка Европској унији, радимо и на јачању сарадње са традиционалним пријатељима Азије, Африке, Пацифика, Латинске Америке, поручио је он.

Председник Републике је указао на то да је Србија независна држава, која сама доноси одлуке, поуздан је партнер својим пријатељима, спремна да свима пружи руку сарадње.

Вучић је подсетио на то да је Србија у протеклом периоду несебично помогла свима којима је то било потребно, са више од милион вакцина против коронавируса, од којих је више од половине донирано афричким и азијским земљама, додајући да ће наша земља то наставити да чини, док овај вирус не постане прошлост.

Имате оданог пријатеља у Србији, и то нису празне речи. Упркос свим притисцима, Србија никада неће окренути леђа пријатељима, подвукао је Вучић.

 Председник Вучић у посети Републици Словенији

06. октобар 2021. године 

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на Самиту лидера Европске Уније и Западног Балкана, на ком је усвојена Декларација у којој лидери ЕУ дају недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и потврђују посвећеност процесу проширења заснованог на „кредибилним реформама партнера“, уз нагласак на важности „јачања интеграција и капацитета апсорбције нових чланица“ од стране саме ЕУ.

Председник Вучић је након Самита ЕУ-Западни Балкан изјавио да постоји перспектива проширења ЕУ, али да немају све земље чланице „исти апетит“ за проширење.

„У име Републике Србије, задовољан сам чињеницом да су председници и премијери земаља ЕУ, четири сата са нама разговарали о будућности Западног Балкана. У име Србије захвалио сам на помоћи и подршци, инвестицијама и новцу који порески обвезници ЕУ улажу у нашу земљу. Говорили смо о томе да постоји перспектива проширења и јасно је да постоје стратешки интереси ЕУ на том европском простору“, истакао је председник Вучић и додао да је на Самиту владала позитивна атмосфера и да се домаћин, председник Владе Републике Словеније Јанез Јанша, све време борио за јаснију европску перспективу земаља Западног Балкана.

„Чини ми се да смо одговорном и озбиљном политиком себе представили на добар начин и верујем да у наредном периоду позицију у ЕУ можемо да поправимо“, рекао је председник Вучић и пренео да је имао много билатералних разговора: са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, који је рекао да ће Атина наставити да подржава територијални интегритет Србије, са председником Републике Француске, мађарским премијером, шпанским премијером, премијером Републике Словачке, председником Румуније, председником Европског савета Шарлом Мишелом и многим другим европским лидерима.

Председник Вучић је навео да је и са председником Владе Републике Хрватске разговарао о односима наше две земље, као са премијерима Републике Албаније и Републике Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевим.

Председник Вучић боравио је у дводневној посети Републици Словенији, где је првог дана присуствовао Самиту шефова држава и влада из редова Европске народне партије и оценио да је, после губитка немачке Демохришћанске уније на изборима, снага Европске народне партије концентрисана у централној и источној Европи.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије ГоллОдлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Одлука о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону можете отоворити на следећим линковима

www.mfa.rs

www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Посета председнице Владе Р. Србије Ане Брнабић Невесињу, Пребиловцима и Мостару

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је током једнодневне посете Босни и Херцеговини, дана 04.10.2021. године, посетила Невесиње, Пребиловце и Мостар.

Посета премијерке Ане Брнабић започела је састанком са начелником општине Невесиње Миленком Авдаловићем, након чега је обишла објекте чија се обнова и реконструкција финансира из буџета Владе Србије, међу којима су: Музичка школа „Свети Роман Мелод“, Народна библиотека Невесиње, Дом културе „Небојша Глоговац“, Основна школа „Ристо Пророковић“ и Вртић „Света Евгенија Царица Милица“.

У Пребиловцима, председница Владе Р. Србије Ана Брнабић посетила је Цркву васкрсења Христовог у којој се налази спомен-костурница која сведочи о месту страшног злочина и месту једног од највећих стратишта српског народа у Другом светском рату.

Након обиласка Цркве, председница Владе је у обраћању новинарима навела да је „тешко бити овде и поново чути причу о којој сам само читала, али која говори много о свему ономе кроз шта је српски народ прошао, о комплексности нашег региона и колико ће дуго времена бити потребно за помирење, зато што ово није било стратиште само током Другог светског рата, већ и 1992. године“. Поручила је да прошлост не смемо да заборавимо, али да се морамо окренути будућнос