| |     latinica | english  
Насловна
ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да ће поводом упокојења Његове светости Патријарха српског господина Иринеја у Генералном конзулату Републике Србије у Мостару бити отворена књига жалости од 23. до 27. новембра 2020. године у периоду од 10:00 до 15:00 часова.ОБАВЕШТЕЊЕ

Стипендије Владе Републике Србије у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2020/2021. годину Обавештавамо да је Влада Републике Србије расписала конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2020/2021. годину.

Кандидати заинтересовани за добијање стипендије пријаву подносе преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у Босни и Херцеговини. Рок за пријаву је 30. децембар 2020. године.

Све потребне информације доступне су на следећем линку. http://mostar.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Konkursna_dokumentacija.pdfБрошура "Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде"

Брошуру "Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде" можете преузети са следећег линкаОБАВЕШТЕЊЕ О УЛАСКУ ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

Држављани Републике Србије могу без ограничења из Републике Србије да уђу у Босну и Херцеговину или да транзитирају.

Од 12.септембра страним држављанима је потребан негативан PCR тест. Изузетак су држављани Р. Србије, Р. Хрватске и Црне Горе који могу да уђу у БиХ без теста када у БиХ улазе директно из земље чији су држављани, што се односи и на малолетну децу и супружнике који су држављани других земаља.

Уколико држављани Р. Србије улазе у БиХ из трећих земаља не могу да бораве без PCR теста. Држављанима Р. Србије дозвољен је транзит преко територије БиХ без PCR теста, ради повратка у земљу уобичајеног боравка, без задржавања на територији БиХ.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да су донете одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, по јавном позиву који је био отворен од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

Увид у донете одлуке може се извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfКонкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси су отворени од 18. маја до 01. јуна 2020. године, а све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се наћи на линку: https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Престанак важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију

На основу Одлуке Владе Р. Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србије и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године, отворени су сви гранични прелази Републике Србије и од 22. маја функционишу у уобичајеном режиму.

Укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, односно више није потребна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног ПЦР теста, приликом пасошке контроле уручује се само писмено обавештење о мерама којих треба да се придржавају ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.

Такође, Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава да се пријем захтева за издавање виза врши путем заказивања.ОБАВЕШТЕЊЕ О НАСТАВКУ ИЗБОРНИХ РАДЊИ ЗА ИЗБОРЕ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Обавештавамо да је председник Републике Србије 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020.године.

У складу са Решењем Републичке изборне комисије, као органом који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донетим 11. маја 2020. године, дипломатско-конзуларна представништва настављају са изборним радњама, односно са пријемом захтева држављана Републике Србије за гласање у Захтеви ће се примати иностранству. до поноћи 30. маја 2020.године (локално време у Р. Србији).

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава држављане Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији који желе да своје бирачко право на предстојећим изборима за народне посланике, расписаним за 21. јун 2020. године, искористе у Босни и Херцеговини да до 30. маја 2020. године могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети лично у Генералном конзулату Републике Србије у Мостару, Конак број 5, 88000 Мостар, поштом, факсом: 036 552-418 или e-mailом gk.mostar@mfa.rs Уз читко попуњен образац штампаним словима потребно је доставити и читљиву копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије. Моле се бирачи да пре пријављивања изврше увид у јединствени бирачки списак на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak и провере да ли су уписани у ЈБС.

Уколико лице није уписано, потребно је да поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак. Уколико буде довољно пријављених бирача, Републичка изборна комисија ће донети одлуку о отварању бирачког места у Генералном конзулату Републике Србије у Мостару.

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак налази се у прилогу

1. Образац захтева за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству

2. Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак у Републици СрбијиДонаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса. Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији. Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822Обавештење о конкурсима за суфинансирање

Имајући у виду ситуацију са епидемијом коронавируса Covid 19, те утицаја на редовне процедуре у вези са спровођењем конкурсних активности, обавештавамо да у датим околностима Министарство спољних послова Републике Србије неће бити у могућности да спроведе раније одлуке о расписивању Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и Конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.

Информације у вези са расписивањем нових конкурса за суфинансирање пројеката биће доступне и упућене благовремено.КОРОНА ВИРУС - ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо грађане да се, због епидемије Корона вируса, а у складу са чланом 5 Уредбе о мерама за време ванредног стања, прекидају све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаним за 26. април 2020. године. Изборни процес наставиће се након укидања ванредног стања.

Пријем захтева за издавање виза ограничен је на посебне случајеве у складу са Одлуком Владе Р. Србије о изменама Одлуке о проглашењу болести COVID – 19 изазване вирусом SARS – CoV-2 заразном болешћу.Дигитална солидарност - Дигитални садржаји у области културе

Министарство културе и информисања Републике Србије, због спречености обављања програмских активности услед епидемије Корона вирусa, омогућило је грађанима приступ дигиталним садржајима у области културе и Претраживачу културног наслеђа Републике Србије, који су доступни на следећим линковима:

http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

https://kultura.rs/Пријава бирача за гласање у иностранству

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава држављане Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији који желе да своје бирачко право на предстојећим изборима за народне посланике, расписаним за 26. април 2020. године, искористе у Босни и Херцеговини да до 4. априла 2020. године могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети лично у Генералном конзулату Републике Србије у Мостару, Конак број 5, 88000 Мостар, поштом, факсом: 036 552-418 или e-mailом gk.mostar@mfa.rs Уз читко попуњен образац штампаним словима потребно је доставити и читљиву копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

Моле се бирачи да пре пријављивања изврше увид у јединствени бирачки списак на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak и провере да ли су уписани у ЈБС.

Уколико лице није уписано, потребно је да поднесе и захтев за упис у јединствени бирачки списак. Уколико буде довољно пријављених бирача, Републичка изборна комисија ће донети одлуку о отварању бирачког места у Генералном конзулату Републике Србије у Мостару.

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак налази се у прилогу

1. Образац захтева за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству

2. Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак у Републици СрбијиОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (04. априла 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларном представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.Свечаним пријемом обележено Сретење - Дан државности Србије

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару, 13. фебруара 2020. године, у згради Владичанског двора, свечано је обележио Сретење-Дан државности Србије.

На свечаном пријему присуствовао је велики број званица међу којима:замeник министра Министарства иностраних послова БиХ Ј. Бркић, изасланик одбране Р. Србије у БиХ полицијски аташе Р. Србије у БиХ, представници дипломатског кора из Града Мостара ГК Р. Хрватске, в.д. ГК Р. Турске у Мостару, конзул Конзуларне канцеларије у Дрвару почасни конзули БиХ Италије, Шпаније, министри из Херцеговачко-неретванског кантона и кантона 10, посланици из реда српског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ, начелници општина Невесиње, Љубиње, Дрвар, Источни Мостар, председник Скупштине Града Требиња, висока саветница градоначелника Града Мостара, директор Канцеларије Р. Српске у Мостару, Представник Канцеларије ОЕБС и ОХР у Мостару, ректори два мостарска универзитета, председници Градских одбора политичких партија СНСД, СДС и ХДЗ из Мостара, Привредне коморе БиХ и Мостарског сајма, свештеници Српске православне цркве, академик Матице Хрватске у Мостару, представници Спортског савеза Мостара, директори средњих школа, српских удружења и представници српске заједнице из Мостара.

Свечани пријем је отпочео интонирањем химне БиХ и Р. Србије, након чега је модератор Д. Тубић, најавила обраћање конзула-жерана Марије Бакоч, која је, између осталог навела да је 15. фебруар један од најбитнијих датума у историји савремене Србије, да је на тај дан 1804. године донета одлука о подизању Првог српског устанка, а да је на Сретење 1835. године у Крагујевцу донет и под заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав, који је неспорно био један престижан, либералан, модеран устав.

М. Бакоч је између осталог навела да је „Србија земља бурне историје, да се налази на раскршћу путева на којима су се преплитали интереси многих великих сила и да је поред дуге и тешке историје, несаломиви слободарски дух српског народа, успео да очува независност, интегритет и суверенитет своје државе. Почев од стварања средњовековне српске државе до данашњих дана, издвајали су се људи хероји који су својим делима, храброшћу, несебичном жртвом и хуманошћу заслужили вечну захвалност.

М. Бакоч је нагласила да је Србија данас опредељена за поштовање међународног права и начела Повеље Уједињених нација, начела суверене једнакости и неповредивости територијалног интегритета. Навела је да је један од спољнополитичких приоритета регионална срадња и унапређење добросуседских односа.

М. Бакоч је рекла да је Министарство спољних послова Р. Србије протеклих година, поред бројних активности на мултилатералном и билатералном плану, посветило изузетну пажњу у оквиру програма сарадње са Србима у региону, што је реализовано кроз низ пројеката у циљу очувања националног и културног идентитета Срба у региону, као и да је између осталих, посвећена пажња јачању наше конзуларне мреже. У том циљу је отворена и Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару.

„Република Србија, Влада Републике Србије, Министарство спољних послова као и Генерални конзулат у Мостару ће и убудуће бити посвећени јачању економске, културне, научне и спортске сарадње Републике Србије и Босне и Херцеговине, у корист свих грађана наше две земље. О томе најбоље сведочи и недавна посета председника Републике Србије господина Александра Вучића и министара Владе Републике Србије Дрвару. У Мостару, Дрвару, као и у бројним другим градовима Република Србија je у претходном периоду улагала у значајне инвестиционе и друге пројекте“.

У културно-уметничком програму наступио је ванредни професор глуме на Факултету драмских уметности у Београду, позоришни и филмски глумац Срђан Карановић. Поред глумца из Београда, у културно-уметничком прогаму је учествовала и етно група „Свети Великомученик Димитрије“ из Невесиња.

Поводом Дана државности Србије, Етно група „Царза“ - Дрвар је Конзуларној канцеларији у Дрвару честитала празник. Том приликом, уручили су шефу Конзуларне канцеларије у Дрвару П. Митићу дечје ликовне радове на којима су дочарали своју љубав према Србији и отпевали неколико народних песама.Посета председника Р. Србије Александра Вучића Дрвару

Председник Р. Србије Александар Вучић посетио је Дрвар 29.01.2020. године. У делегацији Р. Србије, коју је предводио председник А. Вучић били су: Синиша Мали, министар финансија РС, Александар Вулин, министар одбране РС, Златибор Лончар, министар здрваља РС, Ивица Којић, шеф Кабинета Председника РС и државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Посета председника Р. Србије отпочела је обиласком филијале „Комерцијлне банке“, коју су свечано отворили председник А. Вучић, руководство банке и делегација званичника из Р. Српске, коју је предводио председник Владе Р. Српске Радован Вишковић.

Након отварања поменуте филијале, председник А. Вучић је обишао Дом здравља у Дрвару. Том приликом, подсетио је да је овој општини, почетком децембра прошле године, већ уплаћен део помоћи од стране Владе Р. Србије у износу од 925.00 евра. „Даћемо још новца за Дом здрваља, да наши старији и деца могу да се лече, помагаћемо и даље Дрвар“, поручио је председник А. Вучић.

Након обиласка Дома здрваља, председник А. Вучић и председник Владе Р. Српске Р. Вишковић отворили су у Дрвару погон фабрике "Јумко" из Врања, у којем је тренутно запослено 80 радника, а за чију градњу је Влада Србије издвојила 500.000 евра.

Обраћајући се присутним грађанима испред новоотвореног погона „Јумко“ председник А. Вучић је рекао да ће мала фабрика коју је Србија отворила биће и већа и боља, 925.000 евра биће уложено у водоводну мрежу, инфраструктурне и друге порјекте. Помажемо Дом здрваља, обновићемо га и помоћи у вези са платама и примањима“, рекао је председник.

Такође, председник А. Вучић је поручио да и када живимо у различитим државама увек знамо да припадамо истом народу и то је најважнија порука. „Ми припадамо српском роду да бисмо помагали једни друге и увек ћемо то чинити“.

Председник Владе Р. Српске Р. Вишковић је поручио да ће Влада Р. Српске заједно са Србијом наставити да помаже. „Наше опредељење да помогнемо нашим људима ван Р. Српске са Србијом је трајно и то ћемо и даље радити“, рекао је Вишковић.

Начелница општине Дрвар Д. Рунић је рекла да је Република Српска од почетка повратка Срба у овај град била уз њих и да је несебично пружала подршку, нагласивши да последњих година несебична подршка стиже и из Србије.Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања 31. јануара 2020. године расписало:

- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години

- Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години.

Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци могу се наћи на интернет страници Министарства културе и информисања http://www.kultura.gov.rs

Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2020. године.

За додатне информације о конкурсу заинтересовани се могу обратити Младену Весковићу mladen.veskovic@kultura.gov.rs или на телефон + 381 11 3398-026.Конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, који су отворени од 20. јануара 2020. године до 10. фебруара 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања доступне су на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursiОбавештење о укидању виза за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша

Влада Р. Србије, на седници одржаној 24.10.2019. године, донела је одлуку о укидању виза за држављане Р. Јерменије, носице обичних посоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Р. Србије“ бр. 76/2019 од 25.10.2019. године и ступа на снагу и почиње да се примењује 02.11.2019. године.Отворена изложба „Задужбина Неимаревић“ у оквиру манифестације 100. Шантићевих вечери поезије

У оквиру 100. Шантићевих вечери поезије у Мостару је 16. октобра 2019. године у Галерији краљице Катарине отворена изложба изабраних уметничких дела под називом „Задужбина Неимаревић“ у организацији СПКД „Просвејта“-ГО Мостар, СП КУД „Гусле“ и Хрватски дом „Херцег Стјепан Косача“.

Изложбу је прогласила отвореном конзул-жеран Р. Србије у Мостару М. Бакоч, која је том приликом рекла да је изложбена поставка оживела сећање на поропдицу Неимаревић из Мостара која је свом граду даровала вредну колекцију знаменитих сликара са подручја бивше Југославије, напоменувши да су задужбине стара традиција, једна од најмоћнијих институција кулутре у свету, које обнављају везу између прошлости и савремености. М. Бакоч је навела да је и ова изложба слика из легата породице Неимаревић омогућила да се у Мостару оживи Шантићев дух и очувају вредности за које се и сам песник залагао.

Председница Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије Сања Бјелица Шаговновић нагласила је да „Просвјета“ и „Гусле“ кроз „Шантићеве вечери поезије“ чувају сећање на лик и дело великог песника, али и на многе друге великане српске културе и знамените људе Мостара. С. Бјелица Шаговновић је подсетила да је Сава Нимаревић, рођен у Мостару 1866. године, да је био истакнути револуционар који је тридесетих година прошлог века нестао у политичким чисткама у ондашњем СССР. У знак сећања на свог оца, Ксенија Неимаревић је завештала родном Мостару колекцију од 63 уметничка дела од 17 истакнутих аутора из антологије модерне југословенске уметности.

Водитељ Галерије Краљице Катарине Далибор Николић је нагласио да је на садашњој изложби изложено двадесетак дела из легата породице Неимаревић, а да је одабир направљен по принципу квалитета, онога што је релевантно из колекције Неимаревић и онога што су сматрали да је публика у Мостару требала да види. Д. Николић је навео да град Мостар може да се подичи због колекције слика коју поседује захваљујући породици Неимаревић.

Легат породице Неимаревић обухвата дела веома значајних сликара са простора бивше Југославије из различитих уметничких епоха. Међу ауторима слика су: Меха Сефић, Недељко Гвозденовић, Мирко Кујачић, Никола Граовац, Александар Јеремић, Градимир Петровић, Божидар Ковачевић, Бранко Филиповић, Златко Прица, Анђелија Лазаревић, Пеђа Милосављевић, Милена Павловић Барили.

На отварању изложбе је присуствовао градоначелник Мостара, представници градских институција, српских удружења, медијских кућа и грађани.

 Посета Мостару ученика и професора гимназије „Бора Станковић“ из Ниша и Средњошколског центра Невесиње „Алекса Шантић“

У оквиру пројекта “Устаници, песници, православци“ који је реализовала етно група Симонида из Невесиња, ученици и професори Гимназије „Бора Станковић“ из Ниша и СШЦ „Алекса Шантић“ из Невесиња обишли су 8. октобра 2019. године Пребиловце, Манастир Житомислић, Саборну цркву Свете Тројице у Мостару и Генерални конзулат Р. Србије у Мостару.

Током посете ГК РС у Мостару, конзул-жеран Марија Бакоч је ученицима говорила о историјату настанка институције конзулата, о конзуларним функцијама и о врсти послова који се данас обављају у конзулатима.

Професори и ученици из Ниша и Невесиња су навели да је узвратна посета Херцеговини и ранија Нишу лепо прихваћена код професора, ученика и родитеља, као и локалних заједница. Изнели су мишљење да успостављане везе треба чувати и продубљивати, а нагласили да је најважнији резултат пројекта то што су ученици стекли нова знања и пријатељства, а професори разменили искуства.

Пројекат „Устаници, песници, православци“ је суфинансиран преко МСП Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а његову реализацију је помогла и Епархија Захумско-херцеговачка и приморска.Отворене 100. Шантићеве вечери поезије у Мостару у организацији СПКД „Просвјета“ ГО Мостар и СПКУД „Гусле“

У организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” -Градски одбор Мостар и Српског пјевачког и културно умјетничког друштва „Гусле“, 6. октобра 2019. године, на Свечаној академији одржаној у Саборној цркви Свете тројице у Мостару, отворене су 100. „Шантићеве вечери поезије“. Ова јубиларна манифестација, трајаће од 6. октобра до 6. новембра 2019. године, садржаће бројне песничке вечери, позоришне представе, изложбе, представљање књига, одвијаће се највећим делом на подручју града Мостара, a биће организована и у Бања Луци и Невесињу.

На свечаној академији у Мостару, члан Председништва БиХ Милорад Додик прогласио је ову јубиларну манифестацију отвореном, рекавши да је Алекса Шантић био не само велики песник, већ и велики визионар, патриота, искрени православац и Србин, а онда Мостарац и Херцеговац. М. Додик је, између осталог рекао, да је ова манифестација један од доказа српског постојања и трајања у овом делу Херцеговине, нагласивши да су Срби дали немерљив допринос у развоју и напретку Мостара у духовном, културном и политичком смислу.

Присутнима се на свечаној академији обратио и мостарски градоначелник Љубо Бешлић, који је рекао да је ова манифестација од значаја за Град Мостар, да је део идентитета града Мостара и да доприноси културној баштини Мостара.

Министар образовања, науке, кулутре и спорта у Влади Херцеговачко-неретванског кантона Рашид Хаџовић је навео да је Шантић песник и Бошњака и Срба и Хрвата, да је његова поезија била прожета севдалинком, подсетивши да је песму „Остајте овдје“ Шантић посветио Бошњацима који су у то време из Херцеговине одлазили према Турској.

Председница Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије Сања Бјелица Шаговновић говорила је богатом културном програма који ће бити реализован поводом великог јубилеја. „Организацијом манифестације чувамо сећање на лик и дело великог песника, који је био не само међу оснивачима нашег друштва већ је и на засадима наше културне и просветне мисли заједно са Светозаром Ћоровићем, Јованом Дучићем, Атанасијом Шолом и другим савременицима поставио темеље савремене српске културе у граду на Неретви. СПКД „Просвјета“ –ГО Мостар је заједно са мостарским театарским кућама Народним позориштем и Хрватским народним казалиштем и бањалучким Народним позориштем урадила представу „Што те нема“, коју је према тексту Мирјане Арецки из Београда режирао београдски глумац и режисер Ерол Кадрић, тако смо на симболичан начин повезали Мостар, Бања Луку и Београд, шаљући тиме поруку да је наш циљ да повежемо уметнике, песнике и позоришне куће, али пре свега људе, народе и градове“, навела је С. Бјелица Шаговновић.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић је у обраћању пренео поздраве председника Р. Србије Александра Вучића и истакао да генерације Шантића памте по великој ноти родољубља и патриотизма, али и љубави којом је значио јер без љубави нема успеха и ничега на свету. „Оно што је слика и опомена је да без патриотизма и љубави ближњег на простору где живите нема среће и успеха“, навео је амбасадор А. Ђорђевић.

У име Министарства културе и информисања Републике Србије виши саветник Младен Весковић је истакао да је наведена манифестација велики јубилеј за српску заједницу у Мостару, али и за читав Мостар, Херцеговину, БиХ и шире. Оценио је како су „Шантићеве вечери поезије“ пре свега повод за заједничко окупљање, сарадњу и међусобно разумевање.

Академик САНУ проф. др Јован Делић у Беседи о Алекси Шантићу је говорио о значају Шантићеве поезије и свестраности тог великог уметника.

Непосредно пре отварања 100. „Шантићевих вечери поезије“, организатори манифестације су положили цвеће у Шантићевом парку, а потом је служен помен на његовом спомен гробу на српском православном грбољу Бјелушине.

Свечаном отварању наведене јубиларне манифестације, поред наведних званичника, присуствовали су генерални конзули Р. Хрватске и Р. Турске у Мостару, бројни представници из политичког и културног живота Херцеговачко-неретванског кантона и Града Мостара, начелници општина из источне Херцеговине, свештеници СПЦ из Мостара, као и бројни грађани Мостара. Испред ГК Р. Србије у Мостару, наведеном догађају је присуствовала конзул-жеран Марија Бакоч.

 Посета председника Републике Србије Александра Вучића Дрвару

Председник Р. Србије Александар Вучић посетио је Дрвар 13. септембра 2019. године. Непосредно пре доласка у Дрвар, председник А. Вучић је са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, генералним секретаром Председника Р. Србије Николом Селаковићем и министром финансија Р. Србије Синишом Малим обишао родну кућу Гаврила Принципа у селу Обљај код Босанског Грахова. Том приликом, председник Р. Србије је написао у књизи сећања „Уверен сам да српски народ никада неће заборавити јуначко дело Гаврила Принципа. Србија ће увек помагати народу Грахова и овог краја“.

У Дрвару је посета председника Р. Србије отпочела обиласком предшколске установе „Мајка храброст“, након чега је уследио састанак са посланицима из реда српског народа у Парламенту БиХ, посланицима у Дому народа Парламента Федерације БиХ и са начелницима општина Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац. Посета председника А. Вучића Дрвару завршена је присуством на централној академији “Крајино моја“, посвећеној страдању и прогону Срба из западно-крајишких општина.

У делегацији Р. Србије, коју је предводио председник А. Вучић у Дрвару били су: Синиша Мали, министар финансија Р.Србије, Александар Вулин, министар одбране Р.Србије, Никола Селаковић, генерални секретар председника Р. Србије, Ивица Којић, шеф Кабинета Председника Р.Србије.

Након обиласка предшколске установе „Мајка храброст“ председника А.Вучића и члана Председништва БиХ М. Додика, присутним грађанима се обратио председник А. Вучић поручивши да је дошао у Дрвар да их охрабри да остану на својим огњиштима. Између осталог, председник А. Вучић је изјавио да Дрвару жели да се развија, као и да Србија данас може да помогне јер има здраву државу и финансијске могућности, нагласивши да ће грађани Дрвара убудуће осетити још већу помоћ Србије.

Српски члан Председништва БиХ М. Додик, изјавио је да је председник А. Вучић много помогао српски народ, у четири општине у ФБиХ, као и у 63 општине у Р. Српској и да се захваљујући тој помоћи реализују пројекти и граде објекти који ће обележити присуство Србије у тим општинама.

Након обиласка предшколске установе, делегација Р. Србије, коју је предводио председник Р. Србије заједно са делегацијом коју је предводио српски члан председништва БиХ М. Додик састала се у згради Радничког дома у Дрвару са посланицима из реда српског народа у Парламенту БиХ, делегатима у Дому народа Парламента ФБиХ и начелницима општина Дрвар, Б. Грахово, Гламоч и Б. Петровац. Састанку су присуствовали и амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и конзул-жеран у ГК РС Мостар Марија Бакоч.

Председник А. Вучић је рекао да ће Србија финансијски помоћи општину Дрвар са износом од милион евра, који ће бити употребљен за реализацију инфраструктурних пројеката, док ће део поменутог износа бити употребљен за покривање буџетског минуса општине. Такође, председник А. Вучић је рекао да ће Србија финансирати инфраструктурне пројекте са по 250.000 евра у општинама Гламоч, Б. Петровац и Б. Грахово и да ће донирати одређена новчана средства Српској православној цркви. Председник А. Вучић је најавио и да ће до краја године у Дрвару бити отворен погон једне српске компаније која ће запослити око 100 радника.

Након одржаног састанка, председник А. Вучић је присуствовао на централној академији у помен страдалим Србима западно–крајишких општина.

На наведеној манифестацији, најпре се бројним присутним грађанима Дрвара и околине обратио Епископ бихаћко-петровачки Сергије, који је поздравио долазак председника А. Вучића и српског члана Председништва БиХ М. Додика у Дрвар и захвалио се на подршци и помоћи коју пружају општинама са српским већинским становништвом у ФБиХ.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић је поручила да је Дрвар српско светло у Федерацији БиХ. Захвалила се председнику А. Вучићу што је присутан на обележавању сећања на страдале Србе у западно-крајишким општинама, нагласивши да је 13. септембар један од најтужнијих дана у историји Дрвара, дан када су Срби морали да напусте своја огњишта.

Члан Председништва БиХ М. Додик захвалио се председнику Србије што је дошао у Дрвар и на помоћи коју је Србија издвојила како би помогла општинама Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац. Председник А. Вучић обраћујући се присутним грађанима на академији „Крајино моја“ рекао је да је поносан и срећан што је у Дрвару и што може да представља Србију. „Увек ћемо бити уз вас и зајдно са вама. Вечерас обележавамо страдање нашег народа. Желимо да живимо у миру и то је једина будућност за коју се залажемо, али не дамо никоме да изврће историју и да од жртве прави џелата. Овде вечерас одајемо почаст и животу, боримо се за животе нашег народа и других народа. Имамо право да се поносимо што припадамо срспком роду, да бринемо једни о другима и да будемо свесни да само радом и енергијом можемо да останемо и постигнемо нешто“.

Председник А. Вучић је рекао да је из Србије за Дрвар пребачено милион евра за улагање у најважније пројекте од интереса за грађане, укључујући водовод, као и за измирење дуговања која општина није могла да покрије. Поручио је становницима Дрвара да остану на својим огњиштима и нагласио да ово није крај подршке Србије. Истакао је да ће бити донета одлука о давању посебних субвенција за привреднике који желе да улажу у општине Петровац, Дрвар, Гламоч и Грахово. Председник Србије је најавио и да ће до краја године у Дрвару бити отворен погон једне српске компаније која ће запослити 100 радника. „Живимо у различитим државама, али припадамо истом роду и зато треба да чувамо једни друге. Ово је само почетак улагања Србије у западно-крајишке општине“, поручио је председник А. Вучић.

Говорећи о страдању Дрварчана, као и Срба у западно-крјишким општинама у јесен 1995. године, председник А. Вучић је рекао да Србе покушавају да прогласе кривцем за ратове, не само оне из 90-тих година прошлог века, већ и оне раније. Позвао је на јединство Срба ма где живели. Најавио је да ће Србија финансирати изградњу крста на Петровачкој цести, где су у јесен 1995. године бомбардоване српске избегличке колоне, као и да ће Србија и Р. Српска заједно градити Меморијални центар Јасеновац у Доњој Градини.Стипендије Владе Републике Србије у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2019/2020. годину

Обавештавамо да је Влада Републике Србије расписала конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2019/2020. годину.

Кандидати заинтересовани за добијање стипендије пријаву подносе преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у Босни и Херцеговини.

Рок за пријаву је 06. септембар 2019. године. Одлука о додели стипендија Владе Републике Србије биће донета до 30. септембра 2019. године.

Све потребне информације доступне су на следећем линку.

http://www.mostar.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/KONKURS.pdfКандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, 2019-2023. године

Брошура са свим потребним информацијама о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, за период 2019-2023. године, доступна је на следећем линку. http://www.sarajevo.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023-compressed.pdfМарија Бакоч, конзул-жеран присуствовала освештању новообновљене саборне цркве Христовог Вазнесења у Чапљини

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и Епископ диселдорфски и немачки Григорије освештали су 28.07.2019. године новообновљену саборну цркву Христовог Вазнесења у Чапљини.

Нако чина освештaња, служена је архијерејска литургија. Епископ ЗХиП Димитрије је поручио да је овај храм сведок томе да када је год било љубави међу нама и према свему овај харам је блистао, када би та љубав спласла и нестајала овај храм је патио, страдао, био рушен или запуштен, али је опет обнављан.

Чапљински парох Марко Гојачић је рекао да је саборна црква у Чапљини највећа православна црква у долини Неретве после мостарске саборне цркве и да је њена обнова од великог значаја за Србе. Саборни храм је саграђен 1911. године. У последњим ратним дешавањима у БиХ био је запаљен и девастиран, а од 2007. године почела је његова обнова уз помоћ институција Р. Српске, Града Чапљине и бројних верника.

Освештању саборне цркве у Чапљини присуствовао је градоначелник Чапљине С. Видић, представници исламске верске заједнице и верници СПЦ.Додељенa „Плакета почасног грађанина општине Дрвар“ председнику Републике Србије Александру Вучићу за изузетан допринос и реализацију пројеката од значаја за општину Дрвар. Плакету је примио генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић

Општина Дравар је низом манифестација обележила 27. јул – Дан општине Дрвар. На обележавању Дана општине, присуствовао је генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић, конзул у Конзуларној канцеларији у Дрвару Предраг Митић, бројни представници из политичког, културног и јавног живота општие Дрвар.

Прослава Дана општине је започела полагањем венаца на Спомен обележју погинулим борцима у Другом светском рату. Венце су положили генерални секретар председника Р. Србије Н. Селаковић, амбасадор Р. Србије у БиХ А. Ђорђевић, изасланик председнице Р. Српске М. Драгичевић, борачке организације, УАБНОР Дрвара, Источног Дрвара, делегације политичких странака СНСД, ДНС и СНС, гости из Русије и грађани Дрвара.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић, обраћајући се присутнима на свечаној академији, говорила је о великом доприносу грађана Дрвара у антифашистичкој борби, о проблемима са којима се данас сусреће та општина, о досадашњим резултатима и о значају успостављања чвршћих веза Дрвара са Р. Српском и Р. Србијом.

На свечаној академији је додељено највише признање општине Дрвар „Плакета почасног грађанина општине Дрвар“ Председнику Републике Србије Александру Вучићу за изузетан допринос и реализацију пројеката од значаја за општину Дрвар. Плакету је примио генерални секретар председника Р. Србије Н. Селаковић. Том приликом, Н. Селаковић је пренео захвалност председника Р. Србије на додељеном признању и најавио да ће председник Р. Србије ускоро посетити ову општину. Такође, Н. Селаковић је навео да је Србија помагала српски народ у Дрвару и да ће у наредном периоду донирати милион евра за бројне инфраструктурне пројекте на подручју ове општине.Конзул-жеран Марија Бакоч и конзул Предраг Митић присуствовали на Данима културе 2019. године у Босанском Петорвцу

На позив начелника општине Босански Петровац Дејана Прошића, конзул –жеран ГК Р. Србије у Мостару М. Бакоч и конзул у Конзуларној канцеларији у Дрвару П. Митић присуствовали су 17. јула 2019. године на Данима културе 2019. у општини Босански Петровац у оквиру којих је организован и Дебатни форум дијаспоре, који је био посвећен босанскопетровачкој дијаспори.

На почетку поменутог форума, присутнима се обратила М. Бакоч, која је између осталог навела да Министарство спољних послова Р. Србије ради на јачању контаката Срба са матицом у оквиру сарадње привредних, научних, културних, информативних и спортских организација и да придаје изузетан значај односима са Србима у региону, о чему говоре подршке у реализацији бројних пројеката, који доприносе очувању националног идентитета, језика, културе и обичаја српског народа.

Модератор дебатног форума начелник Д. Прошић је истакао да је босанскопетровачка дијаспора многобројна и да локална заједница мора да оствари бољу сарадњу са исељеништвом, кроз сарадњу са удружењима, али и са појединцима који не делују институцијално, а који су спремни за било који вид сарадње са матицом.

Учесници дискусије форума: др Суљо Линић из САД, Бато Шево из Русије, Драго Бркљач из Аустралије, Здравко Булајић представник Удружења „Петровчани“ из Београда, Драгица Бањац из Бања Луке, Емин Зулић, координатор Канцеларије за дијаспору у Унско-санском кантону, Кемо Сарач из Министарства за људска права и избеглице БиХ говорили су о стању дијаспоре, нагласивши да постоји жеља и потреба да се створи организација која би окупљала Петровчане у расејању.

Учесници форума су изнели мишљење да је љубав према родном крају довољан мотив за покретање пројеката, који треба да се планирају на стабилној економској и политичкој подлози, као и да је Босански Петровац средина у коју вреди улагати.Епископ бихаћко петровачки господин Сергије примио је у Босанском Петровцу конзула – жерана Марију Бакоч и конзула Предрага Митића Конзула Србије

Епископ бихаћко-петровачки господин Сергије примио је 17. јула 2019. године, у својој резиденцији у Босанском Петровцу конзула-жерана ГК Р. Србије у Мостару Марију Бакоч и конзула у Конзуларној канцеларији у Дрвару Предрага Митића.

Том приликом, Епископ бихаћко-петровачки Сергије и конзули М. Бакоч и П. Митић разговоарали су о положају и животу српског народа на подручју ове епархије, као и о будућој сарадњи.Освештана новообновљена црква светих апостола Петра и Павла у коњичком селу Борци

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије 12. јула 2019. године освештао је новообновљенини храм светих апостола Петра и Павла у коњичком селу Борци.

Храм је обновљен у славу св. апостола Петра и Павла и у помен српским дечацима Петру и Павлу Голубовићу, који су заједно са родитељима, убијени 1992. године у Коњицу. На улазу у цркву постављена је плоча на којој је написано да је храм саграђен 1896. године, да је обновљен ове године, у славу св. апостола Петра и Павла а у помен убијеним српским дечацима Патру и Павлу. Ктитор обнове је Милорад Додик у совјству председника Републике Српске.

Освећењу храма су присуствовали председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, начелници општина из источне Херцеговине, посланици Народне скупштине Републике Српске, директор Електропривреде Р. Српске, представник католичке цркве из Коњица, представници Координације Срба Мостар и бројни грађани тог краја. Испред Генералног конзулата Р. Србије у Мостару догађају је присуствовала конзул-жеран Марија Бакоч, а испред Амбасаде Р. Србије у Сарајеву други секретар Марко Ракић.

 Обележено страдање Срба у Брадини

У Брадини је, 25.05.2019. године, литургијом и парастосом у Цркви Вазнесења Господњег и полагањем цвећа и венаца на спомен обележје убијенима обележено двадесет седам година од злочина који су над Србима у овом коњичком селу починили припадници тзв. Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО, полиције и муслиманских паравојних формација.

Након служења литургије у обновљеној цркви Вазнесења Господњег, на спомен-обележје на којем су уписана имена пострадалих мештана венце и цвеће су положиле породице пострадалих, изасланици председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика и председника Републике Српске Жељке Цвијановић, представници Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске и Савеза логораша Р. Српске. Испред Амбсаде Р. Србије у Сарајеву, венац је положио Дамир Ковачевић, министар саветник, а испред Генералног конзулата Р. Србије у Мостару цвеће је положила Марија Бакоч, конзул-жеран.

У Брадини је 25. маја 1992. године убијено 48 српских цивила, а преостали су одведени у логоре или протерани, њихова имовина је опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег запаљена и срушена. У логорима су живот изгубила 22 становника Брадине, а за пет се још трага. Преживели и расељени Срби из Брадине сваке године у мају долазе у обновљену цркву да би одали почаст пострадалима.Обавештење о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката

         Обавештавамо да су 19. јуна 2019. године донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019.pdf

 У Дрвару одржано предавање „Српски језик и ћирилица данас у српском језичком и културном простору“

Професор. др Милорад Дешић одржао је у Дрвару, 8. јуна 2019. године, предавање „Српски језик и ћирилица данас у српском језичком и културном простору“ у организацији Удружења Дрварчна у Београду, а уз подршку Министарства спољних послова Р. Србије, Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Др М. Дешић, професор Филолошког факултета Универзитета у Београду и члан Одбора за стандардизацију српског језика је рекао да српски језички и културни простор обухвата данашње четири државе: Србију, Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору. Ту територију некада је покривао српскохрватски језик, настао у XX веку на основи идеје о југословенству, а последњих деценија, на релативно малом простору, добили смо четири језика: српски, хрватски, црногорски, бошњачки. Строго лингвистички гледано, реч је о једном језику, који се остварује у више варијаната, тј. у питању један полицентрични језик. Он нема посебног имена, него га сваки народ назива својим именом.

Говорећи о основним формама у језику, проф. др М. Дешић је рекао да у српском као и у другим језицима постоје две основне форме књижевни језик и дијалекти. Такође, у српском језику постоје два изговора екавски и ијекавски. Проф. др М. Дешић је навео да су у српском језику у употреби два писма ћирилица и латиница, с тим да ћирилицу узима за основно српско писмо, нагласивши да тамо где је српско становништво већинско, свакако би ћирилица морала да има предност.

Проф. др М. Дешић је навео да у Р. Србији постоје две веома значајне институције које се баве различитим питањима из српског књижевног језика и првописа и то: Друштво за српски језик и књижевност Србије основано пре више од 100 година и Одбор за стандардизацију српског језика, у чији рад су укључени представници најзначајнијих српских установа: САНУ и Академија наука и уметности Републике Српске, филолошки и филозофски факултет, Матица српске, Српске књижевне задруге и Вукове задужбине. Одбор се бави језичком политиком, бори се за равноправан третман српског језика и ћирилице у свим срединама у којима живи српско становништво, не угрожавајући права других народа на свој језик и писмо.

Поред грађана Дрвара, на предавању је присуствовао и конзул Предраг Митић из Конзуларне канцеларије ГК РС у Мостару са седиштем у Дрвару, који се захвалио предавачу и организатору на изузетно квалитетном предавању, нагласивши да је академски предавач, на најбољи начин, изнео чињенице које говоре о значају употребе српског језика и ћириличног писама за очување идентитета српског народа.

Такође, конзул П. Митић је навео да Министарство спољних послова Р. Србије преко Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, суфинансирањем пројеката удружења и клубова који се баве културном делатношћу, помаже у очувању националног идентитета, језика и културе српског народа.
Обележавање Дана победе над фашизмом

Поводом Дана победе над фашизмом, конзул-жеран Марија Бакоч је 9. маја 2019. године, у знак пијетета према невино пострадалим сународницима, положила венац на Партизанском гробљу у Мостару.

Венце су поред представника Генералног конзулата Републике Србије у Мостару положили и представници српских удружења из Мостара, председник СПКУД „Гусле“ Радислав Тубић и потпредседник СПКУД „Просвјета“ – Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић.

Конзул Марија Бакоч је у изјави за медије Новинској агенцији „Срна“ навела да је Дан победе прилика да се сетимо да је Европа дала велике људске жртве у борби против фашизма.

„Поносни смо што поштујемо и чувамо од заборава херојство оних који су животе дали борећи се против фашизма. Српски народ је дао несумњив допринос савезничкој победи у Другом светском рату и данас са поносом чува успомену на хероје тог доба.

Наша је дужност и дужност нових покољења да останемо посвећени очувању слободе и мира, а да се боримо против нетрпељивости и мржње“, изјавила је Марија Бакоч.

 Отворена Конзуларна канцеларија ГК Р. Србије у Мостару са седиштем у Дрвару

Конзуларну канцеларију ГК Р. Србије у Мостару са седиштем у Дрвару свечано је отворио генерални секретар Министарства спољних послова Р. Србије Вељко Одаловић 16. априла 2019. године.

Тим поводом, организован је свечани пријем на којем се у име Министарства спољних послова Р. Србије обратио генерални секретар В. Одаловић, наводећи да је отварање Конзуларне канцеларије у Дрвару доказ да је присуство Србије у овој општини најдиректнија веза и спона матице са српским народом који живи на том простору, а да је главна порука која се шаље отварањем ове канцеларије да је Србија са српским народом са тог подручја. В. Одаловић је навео да ће Конзуларна канцеларија у Дрвару, осим администартивних послова, што је у основи њеног посла, служити и за економску, културну и сваку другу сарадњу Србије са српским народом.

Амбасадор Р. Србије у БиХ А. Ђорђевић је обраћајући се присутнима рекао да ће осим лакшег обављања административних послова, Конзуларна канцеларија у Дрвару бити у функцији повезивања Срба који живе у БиХ са матицом Србијом. „Ми ћемо се на сваки могући начин турдити да помогнемо, пре свега у културном, економском, а затим и у сваком другом смислу“, рекао је амбасадор А. Ђорђевић.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић је поручила да је отварање ове канцеларије још један од доказа да је останак и опстанак српског народа на овом подручју загарантован. Она је додала да је поносна што је Дрвар као најзападнија и најбројнија српска повратничка општина од данас и званично место окупљања српског народа. „Отварање конзулата у нашој општини доказ је да нисмо и нећемо бити заборављени. Ово је доказ да ће опстанак и останак српског народа на овим просторима бити могућ. Остаћемо и опстаћемо овде заједно раме уз раме са Српском и Србијом“, изјавила је начелница Дрвара.

Свечаном отварању Конзуларне канцеларије су поред ГС МСП В. Одаловића и амбасадора Р. Србије у БиХ присуствовали конзули Р. Србије из Бања Луке и Требиња, дипломате из Амбасаде Р. Србије у Сарајеву, предстваници Канцеларије ОЕБС у Дрвару, министри и посланици у Кантону 10, начелници општина Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч, Боснаски Петровац, Источни Дрвар и Дринић, представници српске православне цркве, генерални директор М:тел а.д. Бања Лука, директори јавних установа из Дрвара, представници српских удружења из Дрвара, медијских кућа, друштвено-политичког живота и грађани Дрвара.

На почетку свечаног пријема, госте је у у име Генералног конзулата Р. Србије у Мостару поздравила М. Бакоч, конзул-жеран у ГК РС у Мостару, након чега су интониране химне БиХ и Р. Србије. На свечаном пријему је наступио етно ансабл „Успомене“ из Дрвара, који је извео две народне песме.

 Предавање „Културно наслеђе Србије и Републике Српске“ - Србија и Унеско

Историчар, преводилац, сценариста, један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем Дејан Ристић одржао је 27. марта 2019. године у Владичанском двору у Мостару предавање на тему ,,Културно наслеђе Србије и Републике Српске. Организатори предавања били су СПКД ,,Просвјета – Мостар, СПКУД „Гусле“ у сарадњи са Саборном црквом у Мостару.

Изузетно богатство културне баштине (археолошки локалитети, просторне културно-историјске целине, богомоље, утврђења, јавни споменици, бојишта, војни меморијали и места страдања, архиви, библиотеке, музеји, галерије и др.) чине Србију и Републику Српску препознатљивим у европским и светским оквирима. Културно наслеђе, у сва три своја појавна облика (покретно, непокретно и нематеријално), представља један од темеља идентитета, али и непресушан образовни, научни, уметнички, привредни и туристички ресурс, навео је историчар Д. Ристић.

Срби као нација располажу веома богатим, разноликим и старим културним наслеђем – и непокретним, покретним и нематеријалним, али је забрињавајуће и тужно да не познајемо довољно сопствено идентитетско наслеђе и да се према њему врло често односимо неодговорно, да несвесно затиремо трагове сопственог постојања кроз историју, рекао је Ристић.

Дејан Ристић је истакао да је културно наслеђе ресурс који се у уређеним друштвима користи у области културе, науке, уметности, просвете, привреде, туризма. Он је истакао да постоје и примери добре праксе, али да су сувише ретки, а један од њих је реконструкција Голубачке тврђаве коју су заједнички финансирале ЕУ и Србија, и коју ће свечано отворити председник Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Предавању је, осим заинтересованих грађана, представника СПЦ присуствовала и конзул-жеран Републике Србије у Мостару Марија Бакоч.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је расписала конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта до 01. априла 2019. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на

линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za dijasporu-konkursi/Свечаним пријемом обележено Сретење - Дан државности Србије

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару, 15. фебруара 2019. године, у згради Владичанског двора, свечано је обележио Сретење-Дан државности Србије.

На свечаном пријему присуствовао је велики број званица међу којима: амбасадор Р. Србије А. Ђорђевић, потпуковиник С. Нешић - Изасланик одбране Р. Србије у БиХ, Г. Драговић, полицијски аташе Р. Србије у БиХ, ГК Р. Хрватске, почасни конзули Италије, Шпаније, Мађарске у БиХ, помоћник министра Министарства иностраних послова за конзуларне и правне послове Ф. Планинић, епископ Захумско-херцеговачки и примориски Димитрије, градоначелник Мостара Љ. Бешлић, министри из Херцеговачко-неретванског кантона и Кантона 10, Шеф Канцеларије ОЕБС у Мостару, директор Канцеларије Р. Српске за економске односе у Мостару, ректори два мостарска универзитета, начелници општина Невесиња и Љубиња, председници Градских одбора политичких партија СНСД, СДС и ХДЗ из Мостара, Привредне коморе БиХ, Мостарског сајма, свештеници Српске православне цркве, представници Исламске заједнице из Мостара, директор Народног позоришта, Спортског савеза Мостара, директори средњих школа, представници медијских кућа, српских удружења, као и бројни гости из политичког, друштвеног, привредног, културног и спортског живота Града Мостара.

Свечани пријем почео је слушањем химне Р. Србије и БиХ, након чега је модератор Немања Шаговновић најавио обраћање конзула-жерана Марије Бакоч, која је, између осталог навела да је 15. фебруар један од најбитнијих у историји савремене Србије и да је на тај дан 1804. године донета одлука о подизању Првог српског устанка, који је био највећии организовнаи народни бунт у историји Османског царства, једне од највећих и најдуготрајнијих империја, а да је 1835. године у Крагујевцу донет и под заклетвном потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав, који означава и почетак самосталне српске државе. Србија 15. фебруара слави две вредности – слободу и српску државу.

Конзул-жеран М. Бакоч је навела и да је поред дуге и тешке историје, несаломиви слободарски дух српског народа, успео да очува независност, интегритет и суверенитет своје државе, за коју је дао велике жртве. У очувању државе, поред велике воље њеног народа, предвођеног истакнутим државницима, интелектуалцима, војним стратезима, свакако су велики допринос дали и дипломате Србије, као Стојан Новаковић,. Милош Црњански, Раствко Петровић, Јопван Дучић, Бранислав Нушић, Милан Ракић, Иво Андрић и др...

„Србија је данас, водећи се начелима и идеалима слободе, равноправности и напретка свих њених грађана, чврсто опредељена за регионалну сарадњу и унапређење доборосуседских односа. У том духу, Генерални конзулат Р. Србије у Мостару ће и даље бити посвећен јачању економске, културне, научне и спортске сарадње Р. Србије и БиХ, у корист свих грђана наше две земље“ истакла је М. Бакоч.

После обраћања М. Бакоч, уследио је културно-уметнички програм у оквиру којег је наступио професор глуме на Академији уметности у Бањој Луци и позоришни глумац, Велимир Бланић, који је говорио стихове Љубивоја Ршумовића, Душка Трифуновића и одломак из адаптације дела и рада научника Николе Тесле.

Поред глумца из Р. Српске, у културно-уметничком прогаму је учествовала и певачка група Српског певачког културно уметничког друштва „Гусле“ из Мостара. После завршеног културно-уметничког програма организован је коктел.

 

 Одржана Светосавска академија у Мостару

У Мостару је, 27.01.2019. године, одржана Светосавска академија на којој се у име Епархије захумско-херцеговачке и приморске обратио игуман манастира Житомислић Данило Павловић, који је говорио о Светом Сави као светитељу. У беседи о Светом Сави, између осталог, изуман Данило је навео да се Свети Сава упустио у можда најтежи пројекат посетивши Рим и добивши један вид сагласности, а потом избеглог патријарха у Никеји како би извојевао аутокефалност наше цркве.

У културно-уметничком програму Светосавске академије учествовали су ученици који похађају православну веронауку из Мостара и Чапљине, као и ученици Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“ из Невесиња, певачка група Српског пјевачког и културног друштва „Гусле“ из Мостара и етно група „Свети Димитрије“ из Невесиња.

Светосавска академија се у Мостару традиционално одржава од 2009. године у дворани Владичанског двора у организацији Епархије захумско- херцеговачке и приморска и СПКД „Просвјета“- ГО Мостар. На Светосавској академији у Мостару је присуствовала конзул-жеран Марија Бакоч.Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св.Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана.

Одлука ступа на снагу 25.01.2019. годинеОБАВЕШТЕЊЕ

          Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава да је дана 21.01.2019. године покренуо поступак набавке мале вредности за израду, монтажу и допремање канцеларијског намештаја за потребе опремања Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару.

        Позивају се заинтересовани понуђачи да се јаве Генерлном конзулату Републике Србије у Мостару како би им доставили позивно писмо и конкурсну документацију за израду, монтажу и допремање канцеларијског намештаја за потребе опремања Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару.Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања Републике Србије расписало Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години, који је отворен до 1. марта 2019. године. Текст конкурса и пријавни формулар могу се преузети на интернет страници Министарства културе и информисања Републике Србије http://www.kultura.gov.rsКонкурс Министарства културе и информисања Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања Републике Србије расписало Kонкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години. Конкурс је отворен до 1. марта 2019. године, а текст конкурса и услове за пријављивање могу се преузети на интернет страници Министарства културе и информисања Р. Србије http://www.kultura.gov.rsПосета конзула-жерана Марије Бакоч Карађоз-беговој медреси у Мостару

На позив мр. Салема ефендије Дедовића, муфтије мостарског, конзул-жеран Марија Бакоч је 17.01.2019. године посетила Карађоз-бегову медресу у Мостару. Том приликом М. Бакоч се сусрела са муфтијом Салем еф. Дедовићем, директором Карађоз-бегове медресе А. Тулеком, професорима и ученицима медресе.

Муфтија мр. Салем ефендија Дедовић је рекао да је ова медреса једна од најстаријих босанско-херцеговачких медреса, школа са дугом традицијом. „Медресе су за нас школе од посебног значаја, зато што у њима чувамо и негујемо духовне и традициналне вредности нашег босанског разумевања ислама - отвореног ислама, отвореног према свету, животу, према другим религијама, према другим културама и верама“, истакао је мостарски муфтија.

Директор Карађоз-бегове медресе А. Тулек је рекао да је медреса укључена у савремене токове и труди се да својим активностима одговори потребама времена и простора у којем делује. Остварује сарадњу са бројним институцијама и удружењима, али и спроводи међурелигијски дијалог. На том пољу, сарадња је остварена са Гимназијом Јован Дучић у Требињу и са Интернационалном гимназијом у Мостару.

Карађоз-бегова медреса је основана 1554. године. У својој дугој историји, имала је прекиде у раду, а последњи пут њен рад је обновљен 1995. године. Стара зграда медресе се налази у комплексу Карађоз-беговбе џамије у Мостару и под заштитом је као национални културно-историјски споменик. Данас се Карађоз-бегова медреса налази у новој згради, интернатског је типа и њу похађа око 250 ученика.Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик организовао Божићни пријем у Источном Сарајеву, дана 15.1.2019. године

У седишту Републике Српске у Источном Сарајеву, одржан је Божићни пријем, који је организовао председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Поздрављајући присутне, председавајући Председништва БиХ је на првом месту истакао потребу за организовањем пријема, након Новогодишњих празника и прославе Дана Републике Српске, којим се показује приврженост окупљању, миру и добрим односима међу људима. У том контексту је нагласио и да је порука пријема, да се у БиХ очува мир и стабилност. Додик је рекао и да је Република Српска недавно прославила свој Дан и да ће наставити да га прославља, а да су нетачне приче да је то неуставан датум и да му је жао што се “толика галама диже око тога, што није добро за односе у БиХ”. Према његовим речима, БиХ се налази пред великим изазовима, а Република Српска неће предузимати никакве активности до одбране свог уставног положаја, који је јасно дефинисан анексом 4 Дејтонског мировног споразума. Додик је истакао и да ће Република Српска наставити да се залаже за европске интеграције, што не подразумева и пут ка чланству у НАТО, посебно имајући у виду Резолуцију НС РС о војној неутралности.

Божићном пријему су присуствовали председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник НС РС Недељко Чубриловић, као и бројне званице из јавног и друштвеног живота, те представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић, генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић и конзул-жеран Р. Србије у Мостару Марија Бакоч.Одржани концерти поводом прославе православног Божића у Мостару, Коњицу и Чапљини

Поводом прославе православног Божића, у Мостару, Коњицу и Чапљини одржани су концерти и божићни пријеми, на којима су представници Епархије захумско-херцеговачке и Приморксе упутили поруке мира.

У Мостару је 08.01.2019. године одржан традиционални Божићни концерт и пријем чији је домаћин био eпископ Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, који је поручио да сви морају бити људи мира и покушати да мир поделе са другима. „Не постоји лакши пут за све нас, ако заиста искрено желимо заједнички суживот заснован на поштовању и љубави у овом граду и на овим просторима“ истакао је епископ ЗХиП Димитрије, обраћајући се на почетку Божићног концерта у Мостару. „Ми ћемо се, као заједница православних, трудити да у доброј вери и нади, допринесемо овом граду и у визуелном и архитектонском смислу, врћајући његовом културном и верском идентитету у блиској будућности Храм свете Тројице, чију ћемо изградњу, надам се, ускоро завршити“ рекао је епископ ЗХиП Димитрије.

На пријему и Божићном концерту у Мостару су присуствовали представници Исламске заједнице, Католичке цркве, представници свих нивоа кантоналних и градских власти, културног и јавног живота Мостара, као и бројни грађани. Божићни концерт у Мостару су организовали СПКД „Просвјета“- ГО Мостар и СПКУД „Гусле“ уз благослов Епархије ЗХиП. На концерту је наступила етно група „Катера“ из Источног Сарајева.

У организацији Српске православне општине Коњиц, 10.01.2019. године, одржан је традиционални Божићни концерт на којем је наступила етно група „Ива“ из Добоја. Коњички парох Милан Бужанин захвалио се свима који су дошли да са православцима из Коњица поделе радост Божића и доделио захвалнице заслужним појединцима и институцијама за помоћ при обнови Саборног храма у Коњицу. Божићну беседу одржао је игуман манастира Житомислић Данило Павловић, који је рекао да је „богатство у томе да ми остајемо сваки у својој традицији, уверени у својој доброј вери, а да поштујемо једни друге и изграђујемо једни друге“. На Божићном концерту и пријему у Коњицу, присуствовали су представници Исламске заједнице, Католичке цркве, министар правде БиХ Ј. Грубеша, представници општинских власти, културног и јавног живота Коњица и бројни грађани.

У Чапљини је, 12.01.2019. године, одржан други за редом концерт и пријем поводом прославе православног Божића. Концерт су организовали Српска црквена општина Чапљина и Епархија ЗХиП. На концерту је наступило Градско културно уметничко друштво „Алат“ из Требиња. Уз поменути КУД из Требиња, на концерту је наступио и Дечји хор Чапљинске парохије. Присутне је поздравио протојереј ставрофор мостарски парох Радивоје Круљ, изасланик владике ЗхиП Димитрија, изразивши наду да ће Божићни концерт у Чапљани постати традиционалан. „Радост Божића је величанствена јер се радујемо животу и миру“, истакао је мостарски парох Радивоје Круљ. Испред Генералног конзулата Р. Србије у Мостару, на божићним концертима и пријемима присуствовала је конзул-жеран Марија Бакоч.Одлука о додели Уговора

Генерални конзулат Р. Србије у Мостару донео је одлуку о додели Уговора у поступку набавке мале вредности наруџбеницом за Стручни надзор над извођењем грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Р. Србије у Мостару са седиштем у Дрвару, на објекту "Раднички дом", Титова бб, Дрвар, број 7/2018.

Уговор се додељује понуђачу Нена Остојић, дипл.инж.архитектуре, Симе Пандуревића 105Ц, Бања Лука, Босна и Херцеговина, која је доставила понуду дана 21.11.2018. године, заведену код понуђача под бројем 520/2018-20 од 21.11.2018. године.Обавештење о упису у матичне књиге рођених Републике Србије за лица којима су изводи из матичне књиге рођених издати од стране бивших република СФРЈ

Обавештавају се држављани Републике Србије који су рођени на територији бивших република СФРЈ, а који нису уписани у матичне књиге Републике Србије, да без одлагања покрену одговарајуће управне поступке, из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу Р. Србије и да изврше упис у матичне књиге Републике Србије.

Уколико држављани Републике Србије који су рођени на територији бивших република СФРЈ, а нису уписани у матичне књиге Р. Србије не изврше упис, приликом подношења захтева за издавање путних исправа МУП Р. Србије ће захтевати допуну захтева и странке неће бити у могућности да прибаве нове путне исправе уколико буду прилагали изводе из матичне књиге рођених које су издали органи из бивше СФРЈ.Обавештење - 12.новембар 2018 нерадни дан

          Обавештавамо да се према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Дан примирја у Првом светском рату празнује нерадно и Генерални конзулат Републике Србије Мостар неће радити у понедељак 12. новембра 2018. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго

        Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго, носиоца свих пасоша. Према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до деведесет дана (90) од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана.

        Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 81/2018 од 26. октобра 2018. године, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигва и Барбуда, Гренада и Комонвелт Доминика. За држављане Тринидад и Тобаго Одлука је ступила на снагу 03. новембра 2018. године.

        Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 90 дана, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Републике Србије.Одржане 99. Шантићеве вечери поезије у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“- ГО Мостар и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва „Гусле“

          Шантићеве вечери поезије које су организовали СПКД „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и СПКД „Гусле“ одржане су од 6. до 28. октобра 2018. године уз богат садржај и разноврсне програме. Овогодишње Шантићеве вечери поезије одвијале су се у знаку два јубилеја 150 година од рођења песника и 50 година постојања Књижевне награде „Алекса Шантић“.

          Манифестација је почела поменом песнику на Српском православном гробљу „Бјелушине“, након чега је свечано отворена у Народном позоришту Мостар, где је касније одржана и представа „Прича о пјесницима“ посвећена лауреатима Књижевне награде „Алекса Шантић“ од 1968. до 2018. године. У оквиру овогодишње манифестације организовано је Вече севдаха, староградких песама и Шантићевих компонованих песама уз поезију Мике Антића и Душка Трифуновића. Одржана је промоција књиге „Окупљање породица Билић, Докић, Јелачић, Пешко и Шаин у Мостару и додела „Просвјетине“ стипендије „Владимир Ћоровић“ уметницима и стипендистима, а одиграна је и монодрама „Има нека тајна веза“ Милана Димића. Приређена је ликовна изложба академског сликара Здравка Круља, Шантићево вече у Невесињу, представа „Остајте“ Независног удружења Бања Лука, изложба документарне грађе „Шантићеве вечери поезије и Књижевна награда „Аалекса Шантић“, као и концерт Мешовитог хора „Слога“ Сарајево. Свечаном Отварању су присуствовали Градоначелник Мостара Љубо Бешлић, министар културе и образовања у Влади Херцеговачко неретванског кантона Рашид Хаџовић, саветник потпредседника Федерације БиХ Салем Марић, представници из културног и јавног живота Мостара и грађани.

          На позив организатора 99. Шантићевих вечери поезије, конзул-жеран Марија Бакоч је прогласила отвореном наведену манифестацију и том приликом навела да Република Србија и Министарство спољних послова односима са Србима у региону придају изузетан значај о чему, између осталог сведоче подршке у реализацији бројних пројеката из области културе, који негују очување националног идентитета, језика, културе и обичаја Срба. Конзул Марија Бакоч је навела да је један од знаменитих Срба из Херцеговине Алекса Шантић, који је имао значајну улогу у културном и националном уздизању Мостара, а да је својим радом оставио неизбрисив печат у културном и јавном животу града, нагласивши да је његова величина у свестраности, великој дози спремности на самопожртвовани рад за добро свог народа и љубав према другим народима. Марија Бакоч је истакла значај постојања СПКД „Просвјете“ и СПКУД „Гусле“, као удружења Срба са стогодишњом традицијом у неговању просветне, националне, књижевне и културне баштине Срба.

          Доделом награде „Алекса Шантић“ овогодишњем добитнику књижевнику из Дубровника Луки Паљетку затворене су 99. Шантићеве вечери поезије у Мостару. Паљетак је награду добио једногласном одлуком Управног одбора СПКД „Просвјете“, на основу мишљења стручног жирија.

          Организатори 99. Шантићевих вечери поезије су на завршној вечери уручили захвалнице за изузетан допринос овој културној манифестацији, пре свих, захвалница је додељена Влади Републике Србије.

 

 Обавештење Генералног конзулата Републике Србије у Мостару о доношењу Одлуке у поступку доделе уговора за набавку грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава да је, дана 01.11.2018. године, донео Одлуку број 520-12/2018 да се у поступку набавке грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седишетем у Дрвару, уговор додељује понуђачу „Линија“ д.о.о. Бања Лука, ул Војводе Момчила 4.

 

http://mostar.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Odluka_o_dodeli_Ugovora.pdfОдлука Владе ИР Иран о стављању ван снаге безвизног ражима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада ИР Иран, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума, држављанима Републике Србије за улазак и боравак на територији ИР Иран потребна је виза.Обавештење Генералног конзулата Републике Србије у Мостару о покретању поступка набавке мале вредности за извођење грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару.

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава да је дана 15.10.2018. године покренуо поступак набавке мале вредности за извођење грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару.

Позивају се заинтересовани понуђачи да се јаве Генералном конзулату Републике Србије у Мостару како би им доставили позивно писмо и конкурсну документацију за извођење грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије ГК РС у Мостару са седиштем у Дрвару.Обавештење о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

        Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша.

        Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС“ број 75/48 од 09.10.2018 и ступа на снагу 17.10.2018. године. Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије, виза је потребна.Посета Д. Ћутила, директора Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељиним лицима АП Војводине и М. Вујадиновића, народног посланика НС Р. Србије Мостару

Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељиним лицима АП Војводине и Милимир Вујадиновић, народни посланик НС Србије, дана 28.09.2018. године, одржали су састанак са члановима Координације Срба Мостар, на којем су се упознали са радом Координације и разговарали о будућој сарадњи. Том приликом, директор Фонда Душко Ћутило уручио је донацију у виду рачунарске опреме СПКД "Просвјета" – ГО Мостар за рад Просвјетине школе српског језика и културе. У оквиру посете Д. Ћутила и М. Вујадиновића Мостару организован је и обилазак повратничког насеља Дабићевина у Потоцима код Мостара. На позив Координације Срба Мостар, састанку са Д. Ћутилом и М. Вујадиновићем и обиласку мостарског насеља Дабићевина присуствовала је и конзул Марија Бакоч.Владика Димитрије уведен у трон епископа захумско-херцеговачког и приморског

Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу, коју је предводио његова светост патријарх српски Иринеј, 23.09.2018. године, у трон епископа захумско-херцеговачког и приморског уведен је новоизабрани владика херцеговачки Димитрије.

Уз патријарха Иринеја, Свету архијерејску литургију су служили митрополити црногорско-приморски Амфилохије и дабробосански Хризостом, као и 15 епископа Српске православне цркве. Владика херцеговачки Димитрије се захвалио српској православној цркви на указаном поверењу и одговорности и изразио наду да ће успешно наставити рад својих претходника. Захвалио се, такође, представницима других конфесија који су присуствовали чину устоличења и изразио наду да ће са њима успешно сарађивати у циљу одржања мултиетничности Херцеговине, као и представницима власти Републике Српске од којих очекује успешну сарадњу за бројне покренуте пројекте обнове верских објеката СПЦ.

Устоличењу новог владике присуствовали су председник и премијер Републике Српске, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, градоначелници Требиња и Мостара, Лука Петровић и Љубо Бешлић, начелници источно-херцеговачких општина, и многобројне друге високе званице из културног и јавног живота Републике Српске. Испред Генералног конзулата Републике Србије у Мостару хиротонисању Владике херцеговачког Димитрија присуствовала је конзул Марија Бакоч.Обележавање годишњице страдања Срба у Другом светском рату у Пребиловцима

Архијерејском литургијом, коју је служио умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије са бројним свештенством, у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима, у општини Чапљина, поводом прославе Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких, обележена је 06.08.2018. године годишњица страдања Срба у Другом светском рату. Литургији су присуствовали српски члан Председништва БиХ Младен Иванић, председник СДС Вукота Говедарица, председник ПДП Бранислав Бореновић и велики број грађана. Испред ГК Р. Србије у Мостару на обележавању страдања Срба у Другом светском рату у Пребиловцима присуствовала је конзул Марија Бакоч. У првим данима августа 1941. године, од хиљаду становника убијено је 850 Пребиловчана, од којих 600 жена и деце. Они су живи гурнути у јаму Голубинка код села Шуманци, надомак Међугорја, а у данима након тога на 40 других локалитета убијено је још 200 особа из овог села. У Пребиловцима су тада потпуно уништене 52 породице. Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима саграђен је у знак сећања на 4.000 Срба из Доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом Светском рату и бачених у јаме, чије су кости миниране 1992. године у спомен костурници која се налазила на месту данашњег храма.Обележавање Дана победе над фашизмом у Другом светском рату

Kонзул М. Бакоч је 9. маја 2018. године присуствовала церемонији обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату на Партизанском гробљу у Мостару, где је у знак пијетета према страдалим сународницима положила венац. Међу званицама које су присуствовале полагању венаца на Партизанском гробљу у Мостару били су и шеф Делегације ЕУ у БиХ Lars Gunnar Wigemark, председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић, премијер ФБиХ Фадил Новалић, чланови Владе Федерације, старешина цркве мостарске протојереј ставрофор Радивоје Круљ, представници Јеврејске заједнице у Мостару, представници неколико невладиних удружења, међу којима Центар за мир и мултиетничку сарадњу, чланови Мостарског круга и грађани Мостара.
Обавештење о доношењу Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша

     Влада Републике Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од дана уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана. Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

     Држављани Републике Бурунди, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије.

     Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Обавештење о доношењу Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша

      Влада Републике Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије најдуже до деведесет (90) дана од дана уласка у Р. Србију, у периоду од стоосамдесет (180) дана.

      Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018. године.Присуство конзула Марије Бакоч на Интернационалном такмичењу у модерним плесовима у организацији Плесног студиа Мо Старс Мостар

Плесни студио Мо Старс из Мостара организовао је 19.05.2018. године велико интернационално такмичење у модерним плесовима под називом Mo Stars Mediteran Open Dance. Такмичење је организовано под покровитељством Савеза спортских клубова у БиХ, Града Мостара, Спортског савеза Града Мостара и Центра за културу Мостар. Земље учеснице на овом такмичењу су БиХ, Р. Србија, Црна Гора и Хрватска, а представиле су се са укупно 54 плесна клуба, 1.300 плесача, 257 кореографија. Из Р. Србије су учествовала четири плесна клуба: Студио Оља Вршац; Beo Gym Београд; Step up Вршац; Плесни студио Adagio Београд. Програм је пратио и оцењивао стручни жири састављен од чланова из БиХ, Црне Горе, Р. Србије и Хрватске.

Конзул М. Бакоч, на отварању овог такмичења је навела, да је оваква манифестација за све учеснике једно ново искуство из којег могу много да науче, из којег могу да се роде нове идеје како да убудуће напредују још више, а за гледаоце посебна прилика да уживају у складу, грациозности и хармонији којом плене и освјају модерни плесови.Посета конзула Маријe Бакоч општини Дрвар - присуство на свечаној седници Савеза српских удружења „Завичај“

Конзул М. Бакоч је 21.04.2018. године посетила Дрвар где је разговарала са начелником општине Дрвара Гораном Броћетом. Том приликом, начелник Г. Броћета је упознао М. Бакоч о положају Срба у Кантону 10, о економској ситуацији у општини Дрвар, нагласивши да је донација коју је обезбедила Влада Р. Србије за помоћ српским повратничким општинама у ФБиХ од посебног значаја за Дрвар. Г. Броћета је рекао да ће донација Валде Р. Србије у Дрвару бити употребљена за реализацију инфраструктурних пројеката, јавну расвету и изградњу вртића у Дрвару. Такође, разговарано је и о унапређењу сарадње општине Дрвар и Генералног конзулата Р. Србије у Мостару.

У Дрвару је 21.04.2018. године одржана Оснивачка скупштина Савеза српских удружења „Завичај“- кровна организација представника завичајних удружења у Републици Српској, Федерацији БиХ и Србији, а која има за циљ опстанак Срба у Федерацији БиХ, њихово запошљавање, заштиту имовине и очување традиције, културе и језика. Конзул М. Бакоч је присуствовала на Свечаној седници Савеза српских удружења „Завичај“, на којој су били: епископ Бихаћко-петровачки Сергије, политички представници из Р. Српске - Радован Грајић, помоћник министра за избеглице и расељена лица, Марко Аћић генерални секретар НС Р. Српске, сенатори из Р. Српске др Владимир Лукић и Живко Радишић, начелници општина Гламоч, Босанско Грахово, Источни Дрвар, а из Р. Србије Миодраг Линта, народни посланик и заменик Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Р.Србије, као и други бројни гости из Дрвара и околине.Састанак председника Р. Србије Александра Вучића са Координацијом Срба Мостар у ГК Р. Србије у Мостару

        Председник Р. Србије Александар Вучић започео је 09.04.2018. године дводневну посету Мостару где се, уочи отварања 21. Међународног сајма привреде у Мостару, заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком сусрео са представницима Координације Срба Мостар у Генералном конзулату Р. Србије у Мостару. Представници седам српских удружења и две политичке партије, које чине Координацију Срба Мостар разговарали су са председником Р. Србије о положају Срба у Херцеговачко-неретванском кантону. Договорено је да Р. Србија финансира инфраструктурне пројеке у Мостару, у насељима у којима живи српско становништво и да финансијски подржи културне манифестације српских удружења. Председник Р. Србије Алексадар Вучић је истакао да Србија жели да помогне пројектима који су од виталног значаја и апеловао да Координација Срба Мостар ради заједно и сложно на заштити и опстанку српског народа у Мостару. Координација Срба Мостар је истакла да посета председника А. Вучића Мостару и наступ Србије, као земље партнера на 21. Међународном сајму привреде, има велике позитивне ефекте, како за однос грађана Мостара према Србији, тако и за Србе у Мостару. Председник Р. Србије А. Вучић је 10.04.2018. године у Мостару отворио 21. Међународни сајам привреде, на којем је Србија земља партнер. У организацији Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије, у оквиру националног павиљона, излагало је 60 компанија, из свих привредних сектора, на око 900м2 изложбеног простора, представљајући на репрезентативан начин привредне потенцијале, извозне могућности, туристичку понуду, култуну баштину, гастрономију и друге предности које Р. Србију чине добром дестинацијом за улагање. Највише компанија из Р. Србије се представило из прехрамбене индустрије, индустрије машина и опреме, грађевинске и текстилне индустрије, електро и металске индустрије и из индустрије намештаја. Поред наведених, на Мостарском сајму су се представиле и компаније Р. Србије које пружају транспортне, инжењерске и графичке услуге.
Обавештење о Закону о допунама Закона о држављанству Републике Србије и о Закону о јединственом матичном броју грађана

Обавештавамо грађане да су донети Закон о допунама Закона о држављанству Републике Србије и Закон о јединственом матичном броју грађана (објављени у Службеном гласнику Републике Србије, број 24/2018 од 26.3.2018. године), ступили на снагу дана 3.4.2018. године.

Допунама Закона о држављанству, чланом 3. прописано је да у држављанство Републике Србије може бити примљен држављанин СФРЈ или држављанин друге републике раније СФРЈ, односно држављанин друге државе настале на територији СФРЈ, који на дан 31. децембра 2016. године и на дан подношења захтева, има пријављено пребивалиште у Републици Србији. Захтев за подношење може се поднети у року од годину дана од дана ступања на снагу наведеног закона, односно до 3.4.2019. године.

Више информација можете наћи на нашем веб сату у делу Конзуларне улугеУчешће конзула Маријe Бакоч 26.03.2018. године на конференцији за штампу у организацији Мостарског сајма

На конференцији за штампу одржаној, 26.03.2018. године, у организацији Мостарског сајма, директор сајма Далфина Бошњак је најавила да ће 21. Међународни сајам привреде у Мостару бити одржан од 10. до 14. априла 2018. године, на којем ће Република Србија бити земља партнер, која ће се представити са око 60 компанија, на простору око 900м2 Том приликом, Д. Бошњак је рекла да ће председник Републике Србије Александар Вучић отоворити 21. Међународни сајам привреде у Мостару, истакавши да ће Р. Србија у оквиру националног павиљона представљати своје привредне потенцијале, извозне могућности, туристичку понуду, културну баштину и гастрономију. Конзул Марија Бакоч је прочитала саопштење Привредне коморе Србије, у којем је између осталог речено, да БиХ и Р. Србија имају робну размену од 1,7 милијарди евра, да су једна другој највећи трговински партнер у региону Западног Балкана и на ЦЕФТА просторима, а да је тржиште БиХ Србији трећа извозна дестинација у размени са светом. М. Бакоч је навела да је наступ компанија из Р. Србије одлична прилика да наши извозници представе своје производне програме, извозне могућности, учврсте постојеће и успоставе нове пословне везе са партнерима из БиХ и излагачима из других земаља. М. Бакоч је најавила неколико пратећих догађаја којима Србија жели да се представи грађанима Мостара и БиХ: концерт Дејана Петровића и Биг Бенда, представу „Народни посланик“ у извођењу Народног позоришта из Ужица, пројекцију српског филма и ди џеј вече за младе. Председник Привредне коморе Федерације БиХ Марко Шантић је рекао да Србија као пријатељска земља и први комшија зеједно са Хрватском чини два главна спољнотрговинска партнера у робоној размени БиХ.

 Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава да Министарствo спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће ове године трајати од 12. до 30. марта 2018. године. С тим у вези, обавештавамо да су објављени Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, Министарства спољних послова Р. Србије - Управе за сарању са дијаспором и Србима у региону.

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:

                                 за дијаспору:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/ и

                               за Србе у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/Укидање виза за држављане Републике Србије за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина

Влада Ст. Винсента и Гренадина је донела Одлуку којом се укинула визе држављанима Републике Србије, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. годинеУкидање виза за улазак у Републику Колумбију за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша

Влада Републике Колумбије је донела Одлуку којом је укинула визе за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша, за улазак и боравак на територији Републике Колумбије до 90 дана уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. годинеOдлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 дана од датума уласка у Републику Србију. Одлука је ступила на снагу 9. марта 2018. годинеОбележавање Сретења – Дана државности Србије

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару, 13. феруара 2018. године, у згради Владичанског двора, свечано је обележио Сретење-Дан државности Србије.

На свечаном пријему присуствовао је велики број званица из дипломатског кора у Мостару, градоначелник Мостара, министри из Херцеговачко-неретванског кантона, помоћници министара за конзуларне послове из МСП Р. Србије и МИП БиХ, ректори два мостарска универзитета, представници канцеларије OHR, начелници општина Источни Мостар, Невесиње, Љубиње, Босанско Грахово, Гламоч, председавајући Општинског већа Велике Кладуше, свештеници Српске православне цркве, представници политичких партија Града Мостара, институција Града Мостара, српских удружења, медијских кућа, као и бројни гости из политичког, друштвеног, привредног, културног и спортског живота Града Мостара.

Свечани пријем почео је слушањем химне Р. Србије и БиХ, након чега је модератор Драгана Тубић најавила обраћање конзула-жерана Марије Бакоч, која је, између осталог навела да је 15. фебруар један од најбитнијих у историји савремене Србије и да је на тај дан 1835. године у Крагујевцу донет први Устав Кнежевине Србије - Сретењски устав, који је био један од првих демократских устава у Европи.

Конзул М. Бакоч је навела и да је „Србија на Дан државности поносна и захвална свим својим великим научницима, Николи Тесли, Милутину Миланковићу, Михаилу Пупину, чија су генијална открића променила ток историје, великим војсковођама Степи Степановићу, Живојину Мишићу, Радомиру Путнику, који су бранили њен суверенитет, успешним спортистима, ватерполистима, кошаркашима, кајакашима, Новаку Ђоковићу, Ивани Шпановић, Давору Штефанеку, талентованим глумцима, режисерима, уметницима, свима који су се уписали златним словима у сам врх светске науке, стратегије, културе, спорта и уметности.

Конзул М. Бакоч је навела и да је „тешко је у кратком говору поменути све значајне грађане Србије, јер их је на нашу срећу велики број, а они су засигурно сви допринели да ми данас будемо оно што јесмо, демократска, модерна, суверена држава. Због значајаног историјског наслеђа Србије, наша је обавеза да се трудимо да будемо бољи и успешнији, у част славне прошлости и у корист будућих генерација“.

„Регионална срадња је свакако један од најважнијих приоритета Републике Србије, јер је Србија чврсто опредељена за унапређење добросуседских односа. У том духу, Генерални конзулат Републике Србије у Мостару ће и даље бити посвећен унапређењу економске, културне, научне и спортске сарадње Републике Србије и Босне и Херцеговине, у корист свих грађана наше две земље.“ истакла је конзул М. Бакоч.

После обраћања конзула, уследио је културно-уметнички програм у оквиру којег је наступио филмски и позоришни глумац, режисер и професор глуме из Р. Србије Небојша Дугалић, који је говорио стихове најпознатијих српских песника Ђуре Јакшића, Алексе Шантића, Лазе Костића и одломак из монодраме по текстовима Светог Владике Николаја „Речи о свечовеку“.

Поред реномираног глумца из Р. Србије, у културно-уметничком прогаму је учествовала и певачка група Српског певачког културно- уметничког друштва „Гусле“ из Мостара.

 

 Наступна посета конзула жерана М. Бакоч Влади ХНК

2. фебруар 2018. године – Др.сц. Невенко Херцег, председник Владе Херцеговачко-неретванског кантона примио је у згради Владе ХНК, 2. фебруара 2018. године, конзула-жерана Републике Србије у Мостару Марију Бакоч.

У току разговора, председник ХНК Н. Херцег упознао је конзула М. Бакоч са активностима Владе ХНК и информисао о настојању Владе ХНК да, кроз доношење низа закона, створи правни оквир и подстакне снажније привредне активности на подручју овог кантона, изражавајући наду да ће потенцијали Кантона бити још више препознатљиви и међу инвеститорима из Републике Србије, у чему види значајну улогу ГК Р. Србије у Мостару. У том контексту, разговарано је и о 21. Међународном сајму привреде у Мостару који ће се одржати од 10. до 14. априла 2018. године, на којем је Република Србија земља партнер, као и о значају успостављања авио линије између Мостара и Београда.

Тема разговора био је и уставно-правни положај српског народа, као и целокупне политичке прилике у Херцеровачко-неретванском кантону.

Конзул М. Бакоч је захвалила на срдачном пријему и изразила наду да ће досадашња добра сарадња између ГК Р. Србије у Мостару и Владе ХНК бити још више унапређена на обострано задовољство.

 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсета и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 06.02.2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсета и Гренадини, Републике Парагваја и Републике Колумбије, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет  /30/ дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл.11 Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 10/2018 од 7. фебруара 2018. године и ступа на снагу 15 фебруара 2018. године.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, ступио на снагу 17.јануара 2018. годинеУкидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам

Влада Р. Србије је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана. Одлука ступа на снагу 05.01.2018. године.Одлука о укидању виза за улазак у Србију за држављане Републике Гвинеје Бисао

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу, транзитирају и бораве на таериторији Републике Србије до 30 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана.

Одлука стпуа на снагу 19.12.2017. годинеКонзул Марија Бакоч посетила општину Босанско Грахово

Конзул М. Бакоч је 12.12.2017. године посетила Босанско Грахово и том приликом разговарала са начелником општине Душком Радуном. Начелник Д. Радун је упознао М. Бакоч о положају Срба у Кантону 10 и проблемима са којима се суочава српско повратничко становништво на том простору, нагласивши да би за Србе са тог подручја од посебног значаја била интензивнија сарадња са Генералним конзулатом Р. Србије у Мостару. Конзул Марија Бакоч је навела да ће се, у наредном периоду, сарадња између општине Босанско Грахово и Генералног конзулата Р. Србије интензивирати, што ће допринети подстицају повезивања српског становништва у том делу Федерације БиХ са Републиком Србијом.

 Одлука о укидању виза за држављане Р. Србије за улазак у ИР Иран

Обавештавамо да је Влада ИР Иран донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1. новембра 2017. годинеКонференција српске медицинске дијаспоре, Београд 21.-23. јун 2017.

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава да ће се у Београду од 21-23.јуна 2017. године одржати Конференција српске медицинске дијаспоре.

Све додатне информације могу се наћи на званичном  веб сајтау  Конференције: http://serbiandiasporamedical.rs./wp/МЕЂУНАРОДНИ ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

 

Обавештавамо  да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обeлежавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичу смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

 

Податке из биографије др Зорана Ђинђића можете преузети овде.

Детаљи и услови конкурса могу се преузети на веб страници Секретаријата за културу.
 ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У МОСТАРУ ОБЈАВЉУЈЕ

ЈАВНИ ПОЗИВ
ПОВОДОМ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 2. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ

Позивају се држављани Репубилке Србије са боравком у Босни и Херцеговини да се пријаве ради гласања, односно ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству.

 У складу са законским роковима за закључивање бирачких спискова, пријаве ће се примати најкасније до суботе, 11. марта 2017. године.


Напомињемо да је, сходно важећим прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.


Пријаве се могу преузети у Амбасади Републике Србије у Сарајеву, Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци и Генералном конзулату Републике Србије у Мостару, као и електронским путем -овде.


Попуњену и потписану пријаву, заједно са копијом важећег пасоша или личне карте Републике Србије потребно је доставити Амбасади Републике Србије у Сарајеву, Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци или Генералном конзулату Републике Србије у Мостару (лично, поштом, факом или е-маилом).

Адреса Амбасаде Републике Србије у Сарајеву: Обала Мака Диздара 3а, 71 000 Сарајево, факс број 033 221 469, емаил srbamba@bih.net.ba.

Aдреса Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци: Војводе Радомира Путника 2, 78 000 Бања Лука, факс број 051 213 901, емаил konzulat.ba@mfa.rs

Aдреса Генералног конзулата Републике Србије у Мостару: Улица Конак 5, 88 000  Мостар, факс број 036 552 418, емаил: gk.mostar@mfa.rs
           

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal


Уколико лице није уписано у Једниствени бирачки списак, преко Амбасаде и ГК Републике Србије у БиХ, се може поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак (образац захтева можете преузети овде). У том случају, неопходно је истовремено поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.


 Амбасада и Генерални конзулати Републике Србије у Босни и Херцеговини ће, по добијању бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање.ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађанима положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016 године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.

Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Републике Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Републици Србији и на територији бивше СФРЈ.

Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг http://www.javnidug.gov.rs  или на линку:  Poziv_SDS_14022017.pdf

 Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности-отуђења дипломатске непокретне имовине у Њујорку (САД), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска)

 

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатнеинформације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71stSt. Corp,бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, KitashinagawaShinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижниуложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5,површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540m², површина баште/дворишта 1,220 m², годинаизградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:
- Услуга посредовања у циљу отуђивањацелокупне горе наведене непокретне имовине биће додељенасамо једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесоризакључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана оддана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивањапредметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понудуукључити следеће:
а) Документа која потврђују да је понуђач регистрованопривредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан;Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу одUSD 50.000,00(гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д)Гаранција за ваљано извршење посла у износуод USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење дапонуђач/правнолице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањењаодговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање,изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштомследећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималнутражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.

Текст огласа и пропратни материјал за учешће на тендеру можете преузети на следћим линковима:

Збирни формулар за пријаву можете преузети овде

Образац банкарске гаранције  B1 можете преузети овде

Образац банкарске гаранције  Б2 можете презуети овде

 

INVITATION TO TENDER FOR THE PROVISION OF REAL ESTATE SALES SERVICES – THE SALE OF DIPLOMATIC REAL ESTATE IN NEW YORK (UNITED STATES OF AMERICA), TOKYO (JAPAN), BONN (GERMANY), AND BERNE (SWITZERLAND)

- Bosnia and Herzegovina, the Republic of Croatia, the Republic of Macedonia, the Republic of Slovenia, and the Republic of Serbia – as the sole Successor States to the former Socialist Federal Republic of Yugoslavia (hereinafter “the SFRY”) – and the co-owners of diplomatic and consular property of the SFRY, as the previous title owner, hereby issue an invitation to tender for the provision of the service of brokering the sale of the following immovable property :

a) Permanent Mission of the SFRY to the UN, New York, USA (854 Fifth Avenue, N.Y. 10065); additional indicative data: block 1391, Lot 6, site area 3,600 sq. ft./30 x 120, gross living area 16,125 sq. ft, est. 1910;

b) Residence of the Permanent Representative of the SFRY to the UN, New York, USA (730 Park Avenue, N.Y. 10021); additional indicative data: Apt. 16/17B, cooperative interest, 718/30.000 shares, block 1385, Lot 37, project name: Park 71st St. Corp., gross living area above grade 4,294 sq. ft., Act. Age: 1929;

c) Embassy and residence of the SFRY in Tokyo, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo); additional indicative data: land 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, registered total area 995.27 m2 (app. 28 m x 30 m), building 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, total floor area 1,725.70 m2 (size in building design document), time of completion 1965;

d) Embassy of the SFRY in Bonn, Germany (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), additional indicative data: land register Mehlem, entry no. 2,865, building and garden/courtyard area 5,441 m2, Schlossallee 1 and 5, floor area 1,565 m2 (ground floor, cellar, attic, underground garage with 14 parking spaces);

e) Embassy and residence of the SFRY in Berne, Switzerland (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), additional indicative data: estate: nr. 199 Bern 4, land area: total 1,760 m2, building gross area 540 m2, garden area/courtyard 1,220 m2, construction year: 1978.

The Successor States underline the following:

- The service of brokering the sale of all the immovable property listed above will be awarded to a single real estate agency, which will be awarded the contract by the Successor States;

- The deadline for submitting tenders is 30 days from the day following the issuing of this invitation to tender, while the Successor States will notify tenderers of their decision within 50 days from the deadline for submitting tenders;

- Among the references qualifying them to successfully broker the sale of the listed property, interested tenderers will submit the following documents, and define their conditions for providing brokerage services. In their offer, the interested tenderers will include:

a) Documents certifying that the tenderer is a registered company;

b) Documents proving that the tenderer has offices, branches, or partner organisations in the countries where the property on sale is located, operating in the listed cities (New York, USA; Tokyo, Japan; Bonn, Germany; Bern, Switzerland);

c) Documents showing the tenderer’s turnover amounted to at least US$ 100 million  in the last three years;

d) Guarantee for the offer in the amount of US$ 50,000.00 (the guarantee will be returned to the tenderer upon the signing of the brokerage contract); 

e) Performance guarantee in the amount of US$ 100,000.00 (the performance guarantee will be returned to the tenderer upon the completion of the contract);

f) Evidence of financial and business solvency;

g) Evidence of technical and professional capacities and references proving the successful provision of brokerage services;

h) Certificate of no conviction of the tenderer/legal entity and its CEO, in accordance with the legal provisions of the country of the registered seat of the tenderer and permanent residence of its CEO;

- The period of validity of the tender shall be at least 90 days from the date of submission;

- Interested tenderers will specify their tenders as a brokerage fee, which is a percentage of the total gross sales price of the property listed above;

- The lowest brokerage fee shall be the decisive criterion in selecting the successful tenderer, provided that the tenderer meets all the above conditions;

- Interested tenderers will submit their tenders (in a sealed envelope, marked with the designation ‘Do not open’) by registered mail addressed to:

Stanislav Vidovič, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Slovenia, SI-1001 Ljubljana, Prešernova cesta 25.

- The Successor States will provide appraisals of the market value of all the listed immovable property to the successful tenderer; the property’s appraised market value will represent the minimum asking price for the property concerned, unless otherwise decided by the Successor States;

- The sale of the immovable property will be conducted preferably by way of public auction or by any other method in accordance with the local real estate market practice for each immovable property concerned, as advised by interested tenderers in their tenders;

- The Successor States reserve the right not to select any tenderer, even if all conditions are met;

- The immovable property listed in this invitation to tender may be sold separately or not. Each Successor State must confirm the sale of each immovable property under the terms to be negotiated with the best offer/potential buyer prior to concluding the sale if the purchase price offered is below the appraised market value or the minimum asking price.

- Contact details for additional information: gp.mzz@gov.si or sekretariat.mzz@gov.si.

 Обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба у акцији хрватске војске под називом "Олуја"

Република Србија ће дана 04. августа 2016.године обележити Дан сећања на страдање и прогон српског народа у акцији хрватске војске 1995. године под називом "Олуја".


Државна манифестација ће се поменутог дана (04.08.2016) са почетком у 20,00 часова одржати на платоу испред храма Светог Ћирила и Методија, у насељу Бусије, Земун.


Организатори позивају све заинтересоване да у што већем броју присуствују овом обележавању.О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ


 

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару обавештава све бираче, који имају боравиште у Босни и Херцеговини (БиХ), да су избори за народне посланике Републике Србије расписани за 24. април 2016. године.

Чланом 10. Закона о избору народних посланика регулисано је да право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији (у даљем тексту: бирач).

Имајући у виду наведено, бирачи који имају боравиште у БиХ, могу преко Генералног конзулата Републике Србије у Мостару до 2. априла 2016. поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у Генералном конзулату у Мостару.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у БиХ, обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Генерални конзулат Републике Србије у Мостару, коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у БиХ, доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи (образац захтева налази се у прилогу – на крају текста).

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у БиХ и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у БиХ.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у  БиХ, може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у БиХ, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у БиХ, подноси се Генералном конзулату у Мостару које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак налази се у прилогу.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у БиХ, да могу преко Генералног конзулата Републике Србије у Мостару поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.


ВАЖНО: Захтев  да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству и Захтев за упис у Јединствени бирачки списак, могу се поднети путем поште, лично, факсом или е-маилом. Приликом достављања образаца потребно је доставити и копију важећег личног документа Р. Србије (пасош, личну карту, возачка дозвола са уписаним ЈМБГ). Е маил на који се могу достављати скенирани захтеви су gk.mostar@mfa.rs

1. Oбразац захтева за упис податка да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству
2. Образац захтева за за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији


 Захтев "Косова" за пријем у УНЕСКО -- Non - paperО Б А В Е Ш Т Е Њ Е

О  Б  А  В  Е  Ш  Т  Е  Њ  Е

 

Уз захтев за пријем у држављанство Републике Србије по члану 23. став 1 Закона о држављанству Републике Србије


прилажу се следећа документа:

- оригинални извод из МКР (за особе рођене ван територије БИХ, извод из МКР прибавити из места рођења), не старији од шест месеци, са једном фотокопијом (без овере);
- оригинално уверење о држављанству БиХ не старије од шест месеци са једном фотокопијом (без овере);
- оригинални извод из МКВ не старији од шест месеци, са једном фотокопијом, (уколико захтев за пријем у држављанство подносе оба супружника, неопходно приложити два оригинална извода из МКВ са једном фотокопијом, без овере);
- две фотокопије идентификацоног документа, лична карта или путна исправа, оригинал на увид (без овере);

1. Приликом подношења захтева, неопходно присуство деце старије од 14 година, ради давања писмене изјаве.
2. Уколико један од родитеља не поднесе захтев за пријем у држављанство Р. Србије, неопходно је његово присуство ради давања писмене сагласности за дете/децу, која подносе захтев за пријем, уз обавезу показивања важеће ЛК или ПИ.

НАПОМЕНА:
Ради убрзавања поступка добијања двојног држављанства (Р. Србије), неопходно да странка приликом попуњавања (нових) образаца МУП Р. Србије за пријем у држављанство Р. Србије, прибави/приложи ЈМБГ за оба родитеља, уколико исти поседује.
 Вести
ОБАВЕШТЕЊЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ
Брошура "Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде"
ОБАВЕШТЕЊЕ О УЛАСКУ ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Престанак важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију
ОБАВЕШТЕЊЕ О НАСТАВКУ ИЗБОРНИХ РАДЊИ ЗА ИЗБОРЕ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19
Обавештење о конкурсима за суфинансирање
КОРОНА ВИРУС - ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Дигитална солидарност - Дигитални садржаји у области културе
Пријава бирача за гласање у иностранству
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Свечаним пријемом обележено Сретење - Дан државности Србије
Посета председника Р. Србије Александра Вучића Дрвару
Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години
Конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Обавештење о укидању виза за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша
Отворена изложба „Задужбина Неимаревић“ у оквиру манифестације 100. Шантићевих вечери поезије
Посета Мостару ученика и професора гимназије „Бора Станковић“ из Ниша и Средњошколског центра Невесиње „Алекса Шантић“
Отворене 100. Шантићеве вечери поезије у Мостару у организацији СПКД „Просвјета“ ГО Мостар и СПКУД „Гусле“
Посета председника Републике Србије Александра Вучића Дрвару
Стипендије Владе Републике Србије у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2019/2020. годину
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, 2019-2023. године
Марија Бакоч, конзул-жеран присуствовала освештању новообновљене саборне цркве Христовог Вазнесења у Чапљини
Додељенa „Плакета почасног грађанина општине Дрвар“ председнику Републике Србије Александру Вучићу за изузетан допринос и реализацију пројеката од значаја за општину Дрвар. Плакету је примио генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић
Конзул-жеран Марија Бакоч и конзул Предраг Митић присуствовали на Данима културе 2019. године у Босанском Петорвцу
Епископ бихаћко петровачки господин Сергије примио је у Босанском Петровцу конзула – жерана Марију Бакоч и конзула Предрага Митића Конзула Србије
Освештана новообновљена црква светих апостола Петра и Павла у коњичком селу Борци
Обележено страдање Срба у Брадини
Обавештење о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката
У Дрвару одржано предавање „Српски језик и ћирилица данас у српском језичком и културном простору“
Обележавање Дана победе над фашизмом
Отворена Конзуларна канцеларија ГК Р. Србије у Мостару са седиштем у Дрвару
Предавање „Културно наслеђе Србије и Републике Српске“ - Србија и Унеско
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Свечаним пријемом обележено Сретење - Дан државности Србије
Одржана Светосавска академија у Мостару
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау
ОБАВЕШТЕЊЕ
Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије
Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије
Посета конзула-жерана Марије Бакоч Карађоз-беговој медреси у Мостару
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик организовао Божићни пријем у Источном Сарајеву, дана 15.1.2019. године
Одржани концерти поводом прославе православног Божића у Мостару, Коњицу и Чапљини
Одлука о додели Уговора
Обавештење о упису у матичне књиге рођених Републике Србије за лица којима су изводи из матичне књиге рођених издати од стране бивших република СФРЈ
Обавештење - 12.новембар 2018 нерадни дан
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго
Одржане 99. Шантићеве вечери поезије у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“- ГО Мостар и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва „Гусле“
Обавештење Генералног конзулата Републике Србије у Мостару о доношењу Одлуке у поступку доделе уговора за набавку грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару
Одлука Владе ИР Иран о стављању ван снаге безвизног ражима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша
Обавештење Генералног конзулата Републике Србије у Мостару о покретању поступка набавке мале вредности за извођење грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару.
Обавештење о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Посета Д. Ћутила, директора Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељиним лицима АП Војводине и М. Вујадиновића, народног посланика НС Р. Србије Мостару
Владика Димитрије уведен у трон епископа захумско-херцеговачког и приморског
Обележавање годишњице страдања Срба у Другом светском рату у Пребиловцима
Обележавање Дана победе над фашизмом у Другом светском рату
Обавештење о доношењу Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша
Обавештење о доношењу Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша
Присуство конзула Марије Бакоч на Интернационалном такмичењу у модерним плесовима у организацији Плесног студиа Мо Старс Мостар
Посета конзула Маријe Бакоч општини Дрвар - присуство на свечаној седници Савеза српских удружења „Завичај“
Састанак председника Р. Србије Александра Вучића са Координацијом Срба Мостар у ГК Р. Србије у Мостару
Обавештење о Закону о допунама Закона о држављанству Републике Србије и о Закону о јединственом матичном броју грађана
Учешће конзула Маријe Бакоч 26.03.2018. године на конференцији за штампу у организацији Мостарског сајма
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Укидање виза за држављане Републике Србије за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина
Укидање виза за улазак у Републику Колумбију за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша
Oдлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша
Обележавање Сретења – Дана државности Србије
Наступна посета конзула жерана М. Бакоч Влади ХНК
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсета и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
Укидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам
Одлука о укидању виза за улазак у Србију за држављане Републике Гвинеје Бисао
Конзул Марија Бакоч посетила општину Босанско Грахово
Одлука о укидању виза за држављане Р. Србије за улазак у ИР Иран
Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд 21.-23. јун 2017.
МЕЂУНАРОДНИ ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности-отуђења дипломатске непокретне имовине у Њујорку (САД), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска)
Обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба у акцији хрватске војске под називом "Олуја"
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ
Захтев "Косова" за пријем у УНЕСКО -- Non - paper
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Архива вести