| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
On line aplikacija za izdavanje viza D

https://econsulate.gov.rs


 
Zakazivanje termina za pružanje konzularnih usluga, preko portala eKonzulat

Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru obaveštava da je od 25. oktobra 2022. godine moguće izvršiti zakazivanje termina za pružanje konzularnih usluga i elektronski, preko portala eKonzulat.

eKonzulatu se pristupa preko veb adrese https://ekonzulat.gov.rs i zatim se bira opcija „Zakazivanje termina za konzularnu uslugu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima“.

Nakon što se izabere zemlja (Bosna i Hercegovina, Generalni konzulat Republike Srbije Mostar), stranka bira da li želi da zakaže jedan ili više termina (npr. ukoliko zahtev za određenu konzularnu radnju treba da podnese više članova porodice, bira se onoliko termina koliko osoba podnosi zahtev), a zatim se, u meniju sa leve strane, bira konkretna konzularna usluga. eKonzulat će zatim ponuditi slobodne termine za pružanje konkretne konzularne usluge.

Da bi se izvršilo eZakazivanje, potrebno je da imate e-mail adresu, na koju će Vam, nakon što izaberete datum pružanja konzularne usluge, prvo stići zahtev za potvrdu termina. Tek kada potvrdite zakazivanje, Vaš termin će biti evidentiran.


 
 
Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneo je odluku broj 361/30-2022/01,dana 16.novembra 2022. godine, kojom se raspisuje javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Predlog za dodelu nacionalnog priznanja može podneti:

- organizacija dijaspore i organizacija Srba u regionu,

- udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti, usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnog priznanja,

- diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije,

- crkve i verske zajednice,

- predlog za dodelu nacionalnog priznanja „Majka Srbija“ mogu podneti o jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Uvid u raspisani javni poziv možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www,mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi

 


Otvaranje izložbe pod nazivom „No concept“ u muzeju manastira Žitomislić

U muzeju manastira Žitomislić, generalni konzul Vaso Gujić prisustvovao je otvaranju izložbe pod nazivom „ No concept“, kojom ovaj muzej nastavlja svoj ciklus bogatih kulturnih sadržaja.

Na izložbi su predstavljeni radova 18 mladih akademskih umjetnika iz Crne Gore. Cilj izložbe je afirmacija mladih umjetnika i kreiranje bogate kulturne ponude za grad Nikšić, a 18 umjetnika i 18 djela je simbolika 18. septembra, dana grada Nikšića.

Pozdravljajući prisutne goste, iguman manastira Žitomislić, Danilo (Pavlović) naglasio je da ova izložba nastavak muzejske tradicije promovisanja međureligijske, međunacionalne i interkulturalne saradnje.

„Po prvi puta sada izlazimo izvan granica Bosne i Hercegovine i po prvi put kod nas gostuju gosti sa strane, odnosno iz Crne Gore. Ovih dana potpisaćemo i memorandum o saradnji sa njihovim Sekretarijaom za kulturu i na taj način nastaviti saradnju sa Nikšićem“, rekao je iguman Danilo.

Podsjetio je na uspješnu godinu rada muzeja, u kojoj ostvarena saradnja sa muzejima iz Sarajeva i Travnika, saradnja sa HKD Napredak, sa raznim kulturnim institucijama i udruženjima koja se bave staranjem o djeci bez roditeljskog staranja i djeci s poteškoćama u razvoju.

Izložbu je svečano otvorio načelnik opštine Nikšić, g. Marko Kovačević, rekavši da je "manastir Žitomislić simbol obnove i ponovnog stvaranja tako da smo i mi simbolično izabrali da sarađujemo sa muzejom Žitomislić i sa manastirom".

"I mi želimo da obnovimo sebe kako je ova svetinja sebe obnavljala ma koliko da je loše stanje bilo u prošlosti“, rekao je Kovačević, dodavši da im je izuzetno zadovoljstvo da ostvaruju kulturnu saradnju između Nikšića i Mostara i da se spaja tradicionalno u našoj kulturi i ono novo i moderno.


Generalni konzul R. Srbije u Mostaru Vaso Gujić sastao se u zgradi Vlade Hercegovačko-neratvanskog kantona sa Predsednikom Vlade gospodinom dr.sc. Nevenkom Hercegom.

Predsednik Vlade HNK čestitao je Generalnom konzulu na imenovanju i upoznao ga sa aktivnostima Vlade, sa posebnim akcentom na ustavno-pravni položaj srpskog naroda, kao i ukupnim političkim prilikama u kantonu.

Istakao je, da je nedavnim izmenama Ustava HNK, osigurana konstitutivnoost Srba u ovom Kantonu. Razmenjena su mišljenja o privredi, kao i o ukupnom privrednom okruženju za strana ulaganja u kantonu.

Predsenik Vlade Herceg je istakao da Vlada, kroz donošenje niza zakona, stvra pravni okvir za još snažnije privredne aktivnosti i izrazio nadu da će kantonalni potencijal biti prepoznat i među investitorima iz Republike Srbije. Gneralni konzul Gujić je zahvalio predsedniku Hercegu na prijemu i izrazio spremnost za nastavkom i dodatnim razvijanjem uspešne saradnje koju ostvaruje Generalni konzulat sa Vladom Hercegovačko-neratvaskog kantona, kao i podršci koju Vlada pruža srpskoj zajednici u kantonu a posebno u gradu Mostaru.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova