| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
On line aplikacija za izdavanje viza D

https://econsulate.gov.rs


 
Zakazivanje termina za pružanje konzularnih usluga, preko portala eKonzulat

Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru obaveštava da je od 25. oktobra 2022. godine moguće izvršiti zakazivanje termina za pružanje konzularnih usluga i elektronski, preko portala eKonzulat.

eKonzulatu se pristupa preko veb adrese https://ekonzulat.gov.rs i zatim se bira opcija „Zakazivanje termina za konzularnu uslugu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima“.

Nakon što se izabere zemlja (Bosna i Hercegovina, Generalni konzulat Republike Srbije Mostar), stranka bira da li želi da zakaže jedan ili više termina (npr. ukoliko zahtev za određenu konzularnu radnju treba da podnese više članova porodice, bira se onoliko termina koliko osoba podnosi zahtev), a zatim se, u meniju sa leve strane, bira konkretna konzularna usluga. eKonzulat će zatim ponuditi slobodne termine za pružanje konkretne konzularne usluge.

Da bi se izvršilo eZakazivanje, potrebno je da imate e-mail adresu, na koju će Vam, nakon što izaberete datum pružanja konzularne usluge, prvo stići zahtev za potvrdu termina. Tek kada potvrdite zakazivanje, Vaš termin će biti evidentiran.


 
 
OBAVEŠTENjE - NERADNI DANI

Povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije, Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru neće raditi 15. i 16. februara 2023. godine


Poseta predsednika Gradske opštine Zemun Gavrila Kovačevića Drvaru, 4. februara 2023. godine

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević boravio je sa saradnicima u poseti Drvaru, tokom koje se sastao sa načelnicom Opštine Drvar Dušicom Runić. Tokom razgovora je istaknut značaj poseta zvaničnika R. Srbije Drvaru, kao najvećoj srpskoj povratničkoj opštini u Federaciji BiH. Istaknut je značaj politike koju predsednik A. Vučić vodi i u tom kontekstu pomoći koju Vlada R. Srbije pruža Drvaru i povratničkim opštinama u Federaciji BiH, što je od neprocenjive važnosti za opstanak i ostanak Srba na ovim zapadno-krajiškim prostorima.

D. Runić je upoznala gosta sa aktuelnim političkim i privrednim trenutkom u Drvaru, problemima sa kojima se suočava u svom radu, kao i sa ukupnim dešavanjima u opštini u proteklom periodu, koji su u velikoj meri uticali na funkcionisanje opštine u celini. Izrazila je zadovoljstvo posetom i uverenje da ona predstavlja početak saradnje između dve opštine.

G. Kovačević je istakao da se poseta realizuje u kontekstu ukupne politike koju predsednik A. Vučić i Vlada Srbije vode, sa ciljem uspostavljanja što tešnje saradnje sa Srbima u regionu i dijaspori, kao i pružanja odgovarajuće pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

Dodao je da je ova poseta početak, da postoje mogućnosti za saradnju u mnogim oblastima u kojima dve opštine treba da uspostave što tešnju saradnju, imajući u vidu i činjenicu da u Zemunu živi i radi veliki broj građana sa ovih prostora, kao i da deluju udruženja koja predstavljaju sponu saradnje i održavanja veza sa sunarodnicima u ovim krajevima.

Predsednik opštine Zemun D. Kovačević sa saradnicima, načelnica D. Runić i načelnica opštine Istočni Drvar M. Ivanković, posetili su Konzularnu kancelariju u Drvaru gde su se zadržali u dužem razgovoru. Svim aktivnostima tokom posete delegacije opštine Zemun prisustvovao je konzul Jugoslav Đorđević.


Odluke o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore

Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić doneo odluku broj 17/30-2023/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu,

a koji imaju za cilj: upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. i odluku 18/30-2023/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog,etničkog i verskog identiteta. Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima: https://wwww.dijaspora.gov.rs/konkursi.html i https://www.mfa.gov.rs


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova