| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova, sredom od 09:00 - 13:00 i od 15:00 - 18:00 časova

Adresa
Ulica Konak br.5
88000 MOSTAR
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: + 387 36 556-001 Lokacija/Mapa
Faks:     + 387 36 552-418 Konzularna nadležnost
E-mail: gk.mostar@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.mostar.mfa.gov.rs  

 

Broj telefona van radnog vremena

samo za hitne slučajeve

+387 66/ 114-052

Hitni slučajevi su: sprovodnice, saobraćajne nesreće sa težim posledicama, izdavanje putnog lista i slično.

 


 
Zakazivanje termina za pružanje konzularnih usluga, preko portala eKonzulat

Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru obaveštava da je od 25. oktobra 2022. godine moguće izvršiti zakazivanje termina za pružanje konzularnih usluga i elektronski, preko portala eKonzulat.

eKonzulatu se pristupa preko veb adrese https://euprava.gov.rs/ekonzulat i zatim se bira opcija „Zakazivanje termina za konzularnu uslugu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima“.

Nakon što se izabere zemlja (Bosna i Hercegovina, Generalni konzulat Republike Srbije Mostar), stranka bira da li želi da zakaže jedan ili više termina (npr. ukoliko zahtev za određenu konzularnu radnju treba da podnese više članova porodice, bira se onoliko termina koliko osoba podnosi zahtev), a zatim se, u meniju sa leve strane, bira konkretna konzularna usluga. eKonzulat će zatim ponuditi slobodne termine za pružanje konkretne konzularne usluge.

Da bi se izvršilo eZakazivanje, potrebno je da imate e-mail adresu, na koju će Vam, nakon što izaberete datum pružanja konzularne usluge, prvo stići zahtev za potvrdu termina. Tek kada potvrdite zakazivanje, Vaš termin će biti evidentiran.


On line aplikacija za izdavanje viza D

https://euprava.gov.rs/ekonzulat


 
 
Poseta Stocu i prisustvo obeležavanju Slave

Generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić je 16. 06. 2024. godine, posetio srpsku zajednicu u Stocu i prisustvovao obeležavanju Slave Saborne crkve. Saborna crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu proslavila je svoju Slavu, Spasovdan.

Svetu liturgiju služio je sveštenik Aleksandar Crnogorac iz Nevesinja uz sasluženje mesnog paroha Dejana Grčića. Paroh stolački Dejan Grčić je istakao, da je srpska zajednica u Stocu mala ali da se svake godine na Slavi okupi veliki broj vernika iz svih krajeva Hercegovine.

Genralni konzul Vaso Gujić čestitao je Slavu svim stočanima i naglasio značaj okupljanja srpske zajednice i čuvanja svojih običaja i tradicije uz poruku da čuvaju svoje i ostanu na svojim ognjištima.

Liturgiji i Slavi prisustvovali su Srbi iz grada Stoca i okolnih mesta, zamenik predsednika Gradskog veća Mostara, Velibor Milivojević, potpredsednik Opštinskog veća Ravno, Pero Sredanović i član Opštinskog veća Stolac, Nedeljko Đogo.


Obeležavanje stradanja srpskog naroda u istočnoj Hercegovini

Generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić prisustvovao je 15. 06. 2024. godine u Mostaru i u Nevesinju obeležavanju 32-e godine od stradanja i egzodusa srpskog naroda iz Mostara i istočne Hercegovine.

Obeležavanje stradanja srpskog naroda je započelo služenjem pomena u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru a zatim bacanjem venca i cveća u reku Bunu, sa mosta u blizini hotela Buna.

Predsednica Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Nevesinju, Aljonka Dželetović je istakla, da ni nakon toliko godina, emocije ne jenjavaju, jer na prošlost nije stavljena tačka i dodala, da će tačka biti stavljena kada svi zločinci budu izvedeni pred lice pravde i kada svi nestali budu pronađeni.

Naglasila je da da se i posle 32 godine u Republici Srpskoj traže 1642 osobe a da se u spomen kosturnicama u Nevesinju, Istočnom Sarajevu u Banja Luci nalazi 570 neindetifikovanih posmrtnih ostataka. Obeležavanje je nastavljeno polaganjem cveća na Spomenik slobode u Nevesinju i obilazakom Spomen sobe, a potom i polaganjem cveća na Spomen kosturnici, takođe u Nevesinju.

Na obeležavanju stradanja Srba bili su prisutni članovi porodica poginulih i nestalih, predsednik Skupštine Opštine Nevesinje, Momčilo Vukotić, zamenik predsednika Gradskog veća Mostara, Velibor Milivojević, predsednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih civila iz RS, Isidora Graorac i mnogi drugi.


Šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Mostar sa sedištem u Drvaru, Vesna Marinković, sastala se sa načelnicom opštine Drvar Dušicom Runjić

Dana 12. juna o.g, šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Mostar sa sedištem u Drvaru, Vesna Marinković, sastala se sa načelnicom opštine Drvar Dušicom Runjić. Tema radnog sastanka bila je upoznavanje sa političkom i ekonomskom situacijom na jurisdikcijskom području opštine Drvar kao i o poteškoćama sa kojima se suočava Opština u redovnom poslovanju.

Pored drvne industrije po kojoj je Drvar nadaleko poznat jedan od strateških ciljeva razvoja Opštine je i odluka o gradnji solarnih i vetroelektrana na opštinskom zemljištu, ulaganje u turistički potencijal i u mala i srednja preduzeća.

Tokom sastanka načelnica Runjić je istakla da je u prethodnom periodu pored ostalog, zahvaljujući i Republici Srbiji, uloženo dosta truda i zalaganja kako bi se postigli vidljivi rezultati što dokazuju i ekonomski pokazatelji, odnosno opština Drvar više nije najnerazvijenija opština u Kantonu 10.

Na sastanku je istaknuto da se nastavlja izuzetno dobra saradnja sa Republikom Srbijom, koja dalje jača ekonomski, odbrambeno ali i vodi računa o pitanjima koja su od značaja za interese Srbije, i srpskog naroda.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova