| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић: Србија са Српском гаји посебне односе

17. март 2021. године

Селаковић: Србија са Српском гаји посебне односе Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Источном Сарајеву са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да је Република Србија суштински заинтересована за стабилан и миран регион, јер је управо у периоду мира и стабилности своју делатност усмерила приоритетно на економски развој и добар однос, који за циљ треба да има успостављање што тешње економске сарадње читавог региона.

Селаковић је рекао да Србија, као гарант и једна од потписница Дејтонског споразума уважава и поштује државу БиХ и њен територијални интегритет, али и да Србија има Споразум о специјалним и паралеленим везама и односима са Републиком Српском, као српским ентитетом у оквиру БиХ и да са српским народом у Српској, али и у деловима Федерације БиХ гаји посебне односе.

„Уз једну мудру државну политику, коју је како са позиције председника Владе, тако и данас са позиције председника Републике, промовисао и спроводи Александар Вучић, имајући озбиљне сараднике и саговорнике овде и у српском члану Председништва БиХ Додику и у председници Српске госпођи Цвијановић, усмерили смо делатност Србије приоритетно на наш економски развој, у реформе које су нас довеле у прилику да имамо значајно нижи јавни дуг, нижу незапосленост и значајно већу просечну зараду, али да будемо и као Србија првак по нивоу директних страних инвестиција, чак и у години пандемије, да промовишемо управо то - једну позитивну, добру агенду, добар однос‟, рекао је Селаковић.

Министар истиче да ће Србија наставити тако одговорно да се понаша према целом региону и у будућности, да уважава и поштује све своје суседе и жели нормалну и принципијелну сарадњу са свима, али и да српски народ као свој, воли где год он живео.

„На исти начин поштујемо БиХ, али Републику Српску волимо и наставићемо и даље на овакав начин да сарађујемо са Српском и са српским народом у оним општинама Федерације БиХ где већински живи. До недавно, он је био ослоњен само на Српску, а од недавно је ослоњен и на Српску и на Србију и на тај начин показујемо колико заједничким снагама, напорима и енергијом можемо да постигнемо много, много више‟, рекао је Селаковић.

Говорећи о заједничким инвестиционим пројектима Србије и Српске, министар је изразио наду да ће у овој години напокон моћи да се иде из Љубовије у Братунац преко новог моста „Братољуб‟, да се прелази граница преко јединственог граничног прелаза, али, како је истакао, потребно је кренути и у наредну фазу, односно реализацију заједничких привредних зона.

Како је објаснио, управо таква зона планирана је да буде код моста „Братољуб‟ и то су пројекти, истакао је министар, који ће допринети озбиљнијем економском развоју крајева Србије и Српске, који су до сада били потпуно запостављени, запуштени и неразвијени.

Министар је указао да постоји много поља сарадње, првенствено у складу са самим Споразумом о специјалним и паралелним везама Србије и Српске, а и складу са оним споразумима од којих Србија и читава БиХ имају озбиљне користи и бенефите.

„Они који иду преко Бијељине ка Београду већ могу да виде и прве обрисе моста у настајању на Сремској Рачи, уверен сам да ћемо ускоро бити у прилици да видимо и саму трасу ауто-пута који се ради, али и да кажем да током ове године, фактички до средине децембра, до Светог Николе, очекујемо да видимо у Србији готову деоницу ауто-пута који сад иде од Београда до Прељине, односно до Чачка, да буде продужен до Пожеге и самим тим буде ближи и нашој западној граници, Ужицу, Котроману, Вишеграду и оној траси будућег ауто-пута који ће са те стране водити ка Сарајеву‟, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је указао да је са председницом Цвијановић разговарао и о заједничкој сарадњи на пољу јачања српске дијаспоре и да је Србија заинтересована да штити културни идентитет и традицију свуда где живе њени сународници, људи српског идентитета и свести, ван Србије и ван простора бивше Југославије, пружајући низ могућности њима, њиховој деци и породицама.

Такође, указао је министар, Србија пружа и подршку Српској православној цркви, која ради на истом задатку, на коме ће се заједнички радити у будућности.

Министар Селаковић изразио је задовољство што је састао са председницом Српске у административном центру у Источном Сарајеву, у коме је први пут и пожелео да сваки следећи сусрет не буде посвећен само плановима за будућност, већ да претходи део састанка о реализованом, како би људи још више веровали да је све што се прича и ради заиста засновано на реалним основама и да има озбиљну перспективу.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је захвална Србији на свој подршци коју је дала Републици Српској у претходним годинама, што је, како је навела, подразумевало велике донације које су оставиле траг у свакој општини и посебно нагласила драгоцену помоћ у донацији вакцина у тешком периоду ковид кризе.

„У наредном периоду, гледаћемо да на који начин најбоље да остваримо пројекте од значаја за наше грађане. Захвалност министру Селаковићу који је дошао, имали смо врло конструктиван и успешан састанак. Министар има врло избалансиран однос према свима који живе у БиХ, као и према њиховим потребама. Он је у Републици Српској увек радо виђен гост, тако је било, тако ће и остати‟, рекла је Цвијановић.


Верзија за штампу
Вести
Вакцинација српских држављана из дијаспоре
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације MMФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
On-line апликација за подношење захтева за издавање виза Д
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Селаковић: Србија помаже фискалну консолидацију општине Дрвар
Селаковић са члановима Председништва БиХ о интензивирању билатералне сарадње
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Селаковић: Српска православна црква је стуб опстанка српског народа
Селаковић: Србија са Српском гаји посебне односе
Селаковић са Брегу: Кључ развоја региона економска сарадња
Селаковић и Тегелтија о билатералној сарадњи Србије и БиХ
Селаковић: Веома значајни добросуседски односи Србије и БиХ
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Председник Вучић уручио донацију вакцина председавајућем и члановима Председништва Босне и Херцеговине
Селаковић: Србија искрено воли Српску и наставиће да је помаже
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Дан државности Републике Србије
Селаковић: Србија посебну пажњу придаје односима са БиХ
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Селаковић: Не одговарамо на провокације, желимо мир у региону
Измене у режиму уласка у Р. Србију – COVID 19
Селаковић: Србија посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19
Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Селаковић: Дужност Србије да брине о Српској
Честитка поводом Дана Републике Српске
Селаковић: Србија и РС биће нераскидиво везане, мир најважни
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Министар Селаковић упутио телеграм саучешћа поводом трагедије у Посушју
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Селаковић: Некоме у региону смета економски снажна Србија
Састанак са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Десета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону
ОБАВЕШТЕЊЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ
Брошура "Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде"
ОБАВЕШТЕЊЕ О УЛАСКУ ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Престанак важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију
ОБАВЕШТЕЊЕ О НАСТАВКУ ИЗБОРНИХ РАДЊИ ЗА ИЗБОРЕ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19
Обавештење о конкурсима за суфинансирање
КОРОНА ВИРУС - ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Дигитална солидарност - Дигитални садржаји у области културе
Пријава бирача за гласање у иностранству
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Свечаним пријемом обележено Сретење - Дан државности Србије
Посета председника Р. Србије Александра Вучића Дрвару
Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години
Конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Обавештење о укидању виза за држављане Р. Јерменије, носиоце обичних пасоша
Отворена изложба „Задужбина Неимаревић“ у оквиру манифестације 100. Шантићевих вечери поезије
Посета Мостару ученика и професора гимназије „Бора Станковић“ из Ниша и Средњошколског центра Невесиње „Алекса Шантић“
Отворене 100. Шантићеве вечери поезије у Мостару у организацији СПКД „Просвјета“ ГО Мостар и СПКУД „Гусле“
Посета председника Републике Србије Александра Вучића Дрвару
Стипендије Владе Републике Србије у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2019/2020. годину
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, 2019-2023. године
Марија Бакоч, конзул-жеран присуствовала освештању новообновљене саборне цркве Христовог Вазнесења у Чапљини
Додељенa „Плакета почасног грађанина општине Дрвар“ председнику Републике Србије Александру Вучићу за изузетан допринос и реализацију пројеката од значаја за општину Дрвар. Плакету је примио генерални секретар председника Р. Србије Никола Селаковић
Конзул-жеран Марија Бакоч и конзул Предраг Митић присуствовали на Данима културе 2019. године у Босанском Петорвцу
Епископ бихаћко петровачки господин Сергије примио је у Босанском Петровцу конзула – жерана Марију Бакоч и конзула Предрага Митића Конзула Србије
Освештана новообновљена црква светих апостола Петра и Павла у коњичком селу Борци
Обележено страдање Срба у Брадини
Обавештење о донетим Одлукама о суфинансирању пројеката
У Дрвару одржано предавање „Српски језик и ћирилица данас у српском језичком и културном простору“
Обележавање Дана победе над фашизмом
Отворена Конзуларна канцеларија ГК Р. Србије у Мостару са седиштем у Дрвару
Предавање „Културно наслеђе Србије и Републике Српске“ - Србија и Унеско
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Свечаним пријемом обележено Сретење - Дан државности Србије
Одржана Светосавска академија у Мостару
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау
ОБАВЕШТЕЊЕ
Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије
Конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије
Посета конзула-жерана Марије Бакоч Карађоз-беговој медреси у Мостару
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик организовао Божићни пријем у Источном Сарајеву, дана 15.1.2019. године
Одржани концерти поводом прославе православног Божића у Мостару, Коњицу и Чапљини
Одлука о додели Уговора
Обавештење о упису у матичне књиге рођених Републике Србије за лица којима су изводи из матичне књиге рођених издати од стране бивших република СФРЈ
Обавештење - 12.новембар 2018 нерадни дан
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго
Одржане 99. Шантићеве вечери поезије у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“- ГО Мостар и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва „Гусле“
Обавештење Генералног конзулата Републике Србије у Мостару о доношењу Одлуке у поступку доделе уговора за набавку грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару
Одлука Владе ИР Иран о стављању ван снаге безвизног ражима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша
Обавештење Генералног конзулата Републике Србије у Мостару о покретању поступка набавке мале вредности за извођење грађевинско-занатских радова за пренамену дела објекта за потребе Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Мостару са седиштем у Дрвару.
Обавештење о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Посета Д. Ћутила, директора Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељиним лицима АП Војводине и М. Вујадиновића, народног посланика НС Р. Србије Мостару
Владика Димитрије уведен у трон епископа захумско-херцеговачког и приморског
Обележавање годишњице страдања Срба у Другом светском рату у Пребиловцима
Обележавање Дана победе над фашизмом у Другом светском рату
Обавештење о доношењу Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша
Обавештење о доношењу Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша
Присуство конзула Марије Бакоч на Интернационалном такмичењу у модерним плесовима у организацији Плесног студиа Мо Старс Мостар
Посета конзула Маријe Бакоч општини Дрвар - присуство на свечаној седници Савеза српских удружења „Завичај“
Састанак председника Р. Србије Александра Вучића са Координацијом Срба Мостар у ГК Р. Србије у Мостару
Обавештење о Закону о допунама Закона о држављанству Републике Србије и о Закону о јединственом матичном броју грађана
Учешће конзула Маријe Бакоч 26.03.2018. године на конференцији за штампу у организацији Мостарског сајма
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Укидање виза за држављане Републике Србије за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина
Укидање виза за улазак у Републику Колумбију за држављане Републике Србије, носиоце свих пасоша
Oдлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша
Обележавање Сретења – Дана државности Србије
Наступна посета конзула жерана М. Бакоч Влади ХНК
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсета и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша
Укидање виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам
Одлука о укидању виза за улазак у Србију за држављане Републике Гвинеје Бисао
Конзул Марија Бакоч посетила општину Босанско Грахово
Одлука о укидању виза за држављане Р. Србије за улазак у ИР Иран
Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд 21.-23. јун 2017.
МЕЂУНАРОДНИ ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности-отуђења дипломатске непокретне имовине у Њујорку (САД), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска)
Обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба у акцији хрватске војске под називом "Олуја"
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ
Захтев "Косова" за пријем у УНЕСКО -- Non - paper
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Архива вести